Obavijesti

News

Komentari 28

Mještani Markuševca nemaju miran san: 'Još uvijek se trese'

Mještani Markuševca nemaju miran san: 'Još uvijek se trese'
10

Dok smo prolazili mjestom Markuševackim Popovcem, nije bilo kuće koje nije imala neka oštećenja i pukotina. Neke su bila i potpune razrušene. Mjesto je obišao i premijer Andrej Plenković

VIDEO

Sve nas je šokiralo, nisam mogao doći k sebi. Pri potresu su cigle pale na moju majku i kćer, ali hvala Bogu nisu teže ozlijeđene. Nemamo mira, svako malo su podrhtavanja. A sad živimo kod moje druge kćeri u Zagrebu jer je moja kuća nepogodna za život. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Rekao nam je to vidno uznemireni Boris, mještanin Markuševca mjesta u najsjevernijem dijelu Zagreba. Tamo je u nedjelju bio epicentar potresnog udara, a građani čekaju službe za preglede brojnih oštećenih kuća kako bi saznali smiju li u njima stanovati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dok smo prolazili mjestom Markuševečkim Popovcem, nije bilo kuće koje nije imala neka oštećenja i pukotina. Neke su bila i potpune razrušene, a jedna od njih je bila i kuća Borisovog susjeda, Ive.

- Ovu sam kuću obnavljao za svoga sina, a ja sam prije deset godina preselio u drugu, odmah do nje. Moja nova kuća ima veliki oštećenja, napukli su nosivi zidovi, stepenice, a nema sobe koja nema neku pukotinu. Sinova kuća, nažalost, mora će biti srušena, nema joj spasa. Polako smo ju obnavljali jer smo u njoj prije živjeli, a evo što ti je život, u trenu vam sve nestane - emotivno nam je rekao Ivo koji nam je opisao kakav je bio osjećaj biti epicentar potresa. 

Na ove račune možete donirati novce za pomoć građanima RH
Na ove račune možete donirati novce za pomoć građanima RH

- Imao sam osjećaj kao da će nešto iskočiti iz tla. Bacalo me na sve strane, opao sam s kreveta. Žena je uspjela ustati i otrčala je na prvi kat, a ja sam odmah za njom - rekao je Ivo i nadodao da sad spavaju u podrumu.

- Strah nas je, od nedjelje spavamo u podrumu, osjećamo se sigurnije. Ne dao Bog nikome da doživi ovo što smo mi doživjeli - zajecao je Ivo.

Predsjednik Mjesne četvrti Podsljeme Krešimir Kompesak već prije je kazao da najmanje desetak kuća nije za stanovanje zbog teškog oštećenja, a najmanje 50 njih ima teža ili manje oštećenja. Manji broj građana morao je otići u Studentski dom Cvjetno naselje. Ima ih koji koriste garaže i druge pomoćne prostorije za stanovanje. ali je većina smještena kod rodbine i susjeda.

Među njima je i Mirko (18), koji živi sam u Markuševcu, ali je morao otići kod mame u Dubravu. 

- Spavao sam na katu kad se čula neobična buka, a onda je počelo jako tresti. Nisam mogao doći k sebi, jako me uznemirilo. Kuća nije pogodna za život i prijeti joj urušavanje - govori nam Mirko dok nas vodi u obilazak njegove kuće. 

- Najveći problem je što su popucali nosivi zidovi, strah me biti u ovoj kući. Statičari još nisu mene obišli, ali su me vatrogasci upozorili da bi bilo najbolje napustiti ovu kuću - nadodao je Mirko. 

Podsljeme, nekada izrazito ruralno područje, zadnjih desetljeća postalo je područje s brojnim novim građevinama, često bez urbanističkog reda, ističe se na stranici koja se odnosi na tu četvrt.

Nemoj nasjesti! Potres i korona profiteri, kako vas nije sram?!
Nemoj nasjesti! Potres i korona profiteri, kako vas nije sram?!

Niže gorske obronke Medvednice, koje su većinom u sastavu Parka prirode, naseljava 19.165 stanovnika, koji žive u 6640 kućanstava i 8834 stanova.

Malo je građevina javnog značaja, poput crkava i domova, a oni su također oštećeni. Crkva sv. Šimuna u Markuševcu je stradala, strop joj je opao, kao i Društveni dom.

Veliki broj privatnih kuća je oštećen, od kojih neke ozbiljno. Vatrogasci su u nedjelju imali 28 intervencija na kućama kojima su prijetilo urušavanje dimnjaka, krovova i slično, rekla je.

Posebno su stradali zaseoci Hukmani, Bolteki, Trstenik Lepušići i drugi.

Podsljemensko područje u ponedjeljak je obišao i premijer Andrej Plenković koji je bio vidno zabrinut viđenim scenama srušenih kuća i ustanova.

- Ovdje nema kuće koja je netaknuta. Na prvi pogled izgleda da su neke dobro prošle, ali iznutra se vidi da to nije priča. Moje suosjećanje sa ljudima koji su izgubili ono što su mnogi generacijama stvarali i nastojat ćemo im pomoći koliko god budemo u mogućnosti - rekao je Plenković najavivši mobilizaciju cijelog sustava.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:44
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora