Obavijesti

News

Komentari 19

Mještani se bune: Žele graditi marinu u zatvorenoj uvali

Mještani se bune: Žele graditi marinu u zatvorenoj uvali
5

Splitsko-dalmatinska županija odobrila je prostor za gradnju 130 vezova umjesto planiranih 20-ak u Pučišću. Mještani sumnjaju da pogoduju ruskim investitorima

VIDEO

Najavljeno uređenje južnog dijela obale u Pučišćima vrijedno 15 milijuna kuna naišlo je na žestok otpor mještana i dijela stručne javnosti koja tvrdi da se nije provela temeljita analiza utjecaja na okoliš što će odraziti na morski eko sustav. Osim toga, dio Pučišćana je zabrinut je i jer je u zapuštenoj Stipanskoj luci na kraju mjesta i pored groblja, Splitsko-dalmatinske županija odobrila prostor za gradnju 130 vezova umjesto 20-ak kako je ranije bilo planirano, te sumnjaju u spregu općinske vlasti s ruskim investitorima. Pobunjeni mještani pozivaju se na studije ACI-ja iz 80-ih godina prošlog stoljeća, studije o potencijalnim izgradnjama marina na Jadranu koje su pučišku uvalu dužine oko milje proglasile apsolutno nepovoljnom jer se radi zatvorenoj luci s lošom cirkulacijom mora. 

- Suludo je u zatvorenoj uvali kao što je ovdje raditi marinu i to sa 130 vezova – to je ekološki zločin. Radi se o pogodovanju Rusima koji su zakupili tamo terene, a Općina im pogoduje bez obzira što će to uništiti mjesto - nezadovoljan je Tonći Drpić iz Nezavisnog sindikata Jadrankamena.

Također, dio Pučišćana, a posebice starija populacija, buni se jer je javna rasprava o uređenju 220 metara obale nedaleko od Stipanske luke, provedena na internetu, pa nisu imali uvida u planove.

- U potpunosti podržavam ideju uređenja tog dijela obale jer je trenutačno stanje veoma loše, a i opasno obzirom da postoji ugroza po zdravlje stanovnika i gostiju. No, apsolutno se slažem da se u sklopu uređenja izgrade dva dodatna gata. Taj dio rješenja je potpuno nestručno napravljen, ne poštujući osnovna pravila struke za zaštitu mora i morskih organizama, a time je i protuzakonit obzirom da se krši nekoliko propisa Zakona o zaštiti prirode te Zakona o zaštiti okoliša – upozorio je prof. Alen Soldo, doktor morskog ribarstva ispred čije se obiteljske kuće namjerava urediti obalu u Pučišćima.

Marino Kaštelan (HDZ), načelnik Općine Pučišća, kojeg se proziva za otvaranje marine i nestručno uređenje obale, ističe da su loše kritike neutemeljene, te da je sve provedeno po zakonu, transparentno i od strane stručnih službi. Dodaje kako se radi o projektima koji samo unaprjeđuju mjesto, te da će zahvati u luci biti od malog utjecaja na okoliš što su i potvrdile provedene studije.

– Ovaj zahvat na južnoj obali najveći je od vremena Franje Josipa i najveće ulaganje u mjestu u zadnjih 20-ak godina. Rješava problematična pitanja proširenja kolnika, parkinga, sigurnosti pješaka, posebice djece, koja idu u školu po jednotračnom kolniku, plaža i štošta drugo. I ranije su značajni projekti u mjestu dočekivani sa skepsom koje se poslije pretvarala u prihvaćanje i oduševljenje. Upravo zbog uređenja obale sam ponovo i po 3. put izabran za načelnika Općine - poručio je Kaštelan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku