Obavijesti

News

Komentari 55

Mjesto dobrog življenja: Pušća nije zabit, sada znači napredak

Mjesto dobrog življenja: Pušća nije zabit, sada znači napredak
4

Nekad je Pušća, općina u Zagorju, bila sinonim za zabit. Sada postaje sličnija naprednom i idiličom mjestu u Švicarskoj. To je jedna od najuspješnijih općina u zemlji---

VIDEO

Zamislite mjesto od nekoliko tisuća stanovnika koje ima dva dječja vrtića, a jedan od njih je za djecu s posebnim potrebama! I mjesto koje ima i ambulantu, zubara, ljekarnu, malu galeriju, dva doma za starije i nemoćne, božićne sajmove, gastronomske i glazbene fešte, udruge koje se brinu za tradicijsku glazbu i plesove, sportske klubove, od juda i taekwondoa do nogometa. Pa mjesto koje nema 1000 fontana, ali odnedavno ima jednu novu, skladno uklopljenu u okoliš, s fantastično riješenim trgom. Zamislite mjesto koje ima osnovnu školu bez gladne djece, školu nasmijanih đaka i učitelja.

Zamislite i mjesto sa školom u koju jednom godišnje dolaze i sudjeluju u zajedničkim projektima djeca iz Poljske, Norveške, Latvije, Italije, Velike Britanije, Španjolske i Portugala. A tijekom godine se đaci te škole čuju i surađuju s vršnjacima u navedenim zemljama sudjelujući na web konferencijama posvećenima projektima Europske unije! 

Mali, a superuspješni

Mala je vjerojatnost da je takvo mjesto u Hrvatskoj, ako ga i ima, to sigurno nije nekakva Pušća Bistra, reći će oni neinformirani, oni koji su već izgubili nadu da se u ovoj zemlji može napredovati i graditi. No istina je drukčija: da, riječ je o maloj općini u Hrvatskoj, nije baš Pušća Bistra (takvo mjesto, nekoć sinonim za kakvu zabit, i ne postoji - to je bio samo davni natpis na željezničkoj postaji između Donje Pušće i Bistre, a zapravo u Pojatnom, op. a.), ali to jest - Pušća! 
Ta općina, smještena iza Zaprešića, u Zagrebačkoj županiji, ima tek nešto više od 2800 stanovnika, no svojom infrastrukturom i čitavim nizom drugih aktivnosti doista predstavlja rijetko pozitivnu priču u sumornoj hrvatskoj svakodnevici. Općinu već desetljećima vodi načelnica Anđela Cirkveni.

Sporan zakon

Ta je HSS-ovka na lokalnim izborima 2013. po peti put (!) osvojila mandat načelnice! Poduzetna i jednostavna, uvijek svima dostupna, reagirat će na svaku pritužbu, pokušati riješiti i najbanalniji problem, podjednako je informirana o žarulji koja ne svijetli ispred nečije kuće kao i o europskim fondovima za koje će se kandidirati novim projektima. 
Ako biste danas stanovnike Pušće pitali o tome što im uopće nedostaje u njihovoj općini, postoji li išta što bi doista htjeli riješiti, osobito kad je riječ o komunalijama, vjerojatno bi većina spomenula tek dvije stvari: kanalizaciju, ali i autobusnu vezu sa Zagrebom. Premda kanalizacijsku mrežu nemaju ni mnogi dijelovi glavnoga grada, načelnica Anđela Cirkveni ima spreman odgovor:

- Važno je reći da se radi o zajedničkom projektu u koji su uključeni Grad Zaprešić i Hrvatske vode. Sagradili smo samostalno 7,5 kilometara magistralnoga kanalizacijskog voda od planiranih 17. Zašto? Zato što je zakonom iz 2013. propisano da samo registrirana komunalna poduzeća mogu raspisivati natječaje za ovu vrstu komunalnih radova a ne jedinice lokalne uprave i samouprave. Nositelj projekta, Hrvatske vode, mora, dakle, s komunalnim poduzećem Zaprešić d.o.o. potpisati ugovor, nakon okončanja raspisanog natječaja i poznatih troškova Hrvatske vode to unose u svoj program i tek tad se može nastaviti s provedbom druge i treće faze gradnje naše kanalizacijske mreže, za koju su ishođene građevinske dozvole!

Integrirani sustav

Druga je točka prijevoz, odnosno autobusna veza sa Zagrebom. Dva pokušaja da se prijevoz dogovori sa ZET-om nisu uspjela zbog cijene. Subvencija općine ZET-u na mjesečnoj bazi “pojela” bi 50 posto godišnjeg proračuna Pušće! S koncesionarom je ugovor potpisala država, a za prijevoz školske djece Zagrebačka županija. Općine nisu imale utjecaj na njihov cjenik:

- Da bismo barem malo ublažili ovaj financijski udar na kućne budžete naših stanovnika, donijeli smo odluku o 50-postotnom sufinanciranju prijevoza za studente. Jedva čekamo početak realizacije Projekta integriranog prometnog sustava i tarifne prijevozničke unije Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije koji će se valjda nakon konstituiranja nove vlade pomaknuti s mrtve točke! Tim projektom, naime, trebala bi biti omogućena vožnja autobusom, željeznicom i tramvajem jednom voznom kartom i jedinstvenom tarifnom cijenom - kazuju u općini. 

Ambiciozni planovi

No nisu samo komunalna infrastruktura ili prometna veza ono što će se unaprijediti i dodatno obogatiti pušćanske prostore. Načelnica ne skriva ni ambicioznu ideju o vjerskome turizmu, koju je izrekla kad je nedavno, na Cirkvenome brijegu, koji dominira Pušćom, a prostire se na spektakularnoj padini od župne crkve svetog Jurja do crkve Majke Božje Čiselske, otvorena Kalvarija, križni put nazvan Stazom života, s 14 postaja. Reljefne prizore Kristove patnje kreirao je samouki umjetnik Franjo Haramina iz obližnjega Svetoga Križa, u susjednoj općini Mariji Gorici. Ništa manje oduševljenje nije izazvao ni novi trg u Donjoj Pušći. Načelnica već najavljuje i sljedeći projektn - Kulturni i turistički centar! Ambiciozni sadržaji - od knjižnice do pravog maloga kazališnog prostora - bit će smješteni na prostoru današnjeg Društvenog doma, koji očekuje adaptaciju, premda je i dosad to šarmantno zdanje bilo sjajan prostor za nastupe izuzetnoga KUD-a Pušća, festivala Etno Pušća, pa i za teatarska gostovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca