Obavijesti

News

Komentari 20

Mlađeg Kennedyja ubio metak straga, a ubojica je bio ispred!?

Mlađeg Kennedyja ubio metak straga, a ubojica je bio ispred!?
1

Palestinski Arap Sirhan Sirhan ubio je Roberta Kennedyja 1968. u Los Angelesu. Služi doživotnu kaznu i dan danas tvrdi da on nije ubojica iako je pucao i da je bio hipnotiziran

VIDEO

Pred milijunskim televizijskim gledateljstvom, pred očima trudne žene Ethel koja je u tom trenutku stajala kraj njega, ustrijeljen je Robert F. Kennedy, mlađi brat ubijenog američkog predsjednika Johna Kennedyja.

Atentator Sirhan Sirhan (24), palestinski Arap, kršćanin pucao je u njega dok je prolazio kroz kuhinju hotela Ambassador u Los Angelesu na izlasku iz svečane dvorane u kojoj je upravo održao govor. Kennedy je upucan sa dva metka u leđa i jednim u glavu.

Robert Kennedy und Frau in Rom 1962

To je bilo 5. lipnja 1968. godine nakon što je Robert Kennedy na unutarstranačkim izborima izborio kandidaturu da se za demokrate natječe na predsjedničkim izborima. Sljedeći dan je umro od zadobivenih rana. A bio je u punom zaletu prema Bijeloj kući..

Sklonost okultnom: Bio je hipnotiziran?

Sirhan Sirhan rođen je u Jeruzalemu, a u Sjedinjene države je došao kao 12-godišnjak. U Americi je vodio nemiran život, prelazio iz jedne vjerske grupe u drugu, da bi se na kraju okrenuo okultizmu. Politika ga nije zanimala. Poslije se navodilo da je navodno bio bijesan zbog američke potpore Izraelu. 

Atentator je nakon što je pucao odmah srušen na tlo te je svladan. Dok su ga vodili u policiju ponavljao je kao pokvareni gramofon: "Ubiti Kennedyja, ubiti Kennedyja..."

Istražitelji su kasnije pronašli i njegov dnevnik, u kojem su zapisane te iste riječi i još ovo "Moja odluka je da eliminiram RFK-a (Roberta F. Kennedyja), RFK mora umrijeti. On mora biti ubijen prije 5. lipnja 1968. godine..."

Sirhan Sirhan je na suđenju rekao da se ne sjeća ubojstva i da je to učinio po hipnozom.

Utvrdili da je djelovao sam

Kao i u slučaju Robertovog starijeg brata JFK-a ubijenog pet godina ranije, službena istraga je utvrdila da je Sirhan djelovao sam i da uopće nema dokaza o bilo kakvoj zavjeri. Malo tko je u to povjerovao tada, a i danas rijetki vjeruju da je on jedini krivac za Bobbyjevo ubojstvo.

Naime, smrtonosni metak, onaj koji je završio u Kennedyjevoj glavi ispaljen je, kako su utvrdili balističari, sa odstojanja od svega tri centimetra i to od straga. Sirhan se, međutim, nalazio direktno ispred Kennedyja i on je pucao sa odstojanja koje je bilo više od jednog metra. Još jedan hitac koji je pogodio Kennedyja, došao je od straga.

Prva istraga je potvrdila da je za vrijeme atentata ispaljeno najmanje deset metaka, da bi poslije bilo utvrđeno da ih je bilo ukupno 13. Čudno, jer je u Sirhanov pištolj moglo stati samo osam metaka što ukazuje na to da su bila bar dva atentatora.

Drugi atentator nikada nije pronađen. Američka televizija i nezavisni istraživači su utvrdili da Sirhan sigurno nije djelovao sam, pa su se kao mogući nalogodavce i sudionike u ubojstvu spominjale mafija i bivše CIA-ini agenti

Neuspješne molbe za pomilovanje

Godinu dana nakon atentata Sirhan je osuđen na smrt. Kazna mu je, međutim, 1972. godine preinačena u doživotni zatvor jer Kalifornija nema smrtnu kaznu.

Sirhan je i u svibnju 2000. podnio molbu za oslobađanje služeći se institutom "habeas corpus". To je inače zakon koji štiti pojedinca od arbitrarnog lišavanja slobode.

Njime je izvršna vlast stavljena pod kontrolu sudske vlast. Osnovna načela ovog zakona svode se na zabranu nezakonitog hapšenja bez sudskog naloga, zabranu dugotrajnog zadržavanja u pritvoru bez dokaza o krivici, zaštitu od maltretiranja u istrazi i iznuđivanja iskaza.

Dva psihologa su te 2000. pred kalifornijskom komisijom za pomilovanja tvrdila da on ne predstavlja nikakvu prijetnju za društvo. Uzalud.

'Nije pokazao dovoljno kajanja'

Unatoč tome što je godinama pisao molbe za pomilovanje i 2011. molba mu je bila odbačena i to 14. put. Sirhanov odvjetnik, William Pepper, tada je tvrdio da je Sirhanu bio ispran mozak prije nego što je počinio ubojstvo i da je pretvoren u "mandžurijskog kandidata".

"Mandžurijski kandidat" je naziv knjige Richarda Condona iz 1959. a i naziv koji se koristi za ubojicu kojem je ispran mozak i koji je tehnikama kontrole uma programiran da postane ubojica.

Pepper se poslužio ovim argumentom, tvrdeći da se Sirhan ne sjeća da je počinio ubojstvo. Odvjetnik je također tvrdio i da je u ubojstvu sudjelovao još jedan strijelac jer je na Kennedyja pucano 13 puta dok je Sirhanov pištolj sadržavao samo 8 metaka, te da je Kennedya usmrtio metak sa leđa dok je Sirhan bio ispred njega.

No i tada mu je odbijeno uvjetno puštanje na slobodu jer, kazali su, nije pokazao dovoljno kajanja za ubojstvo odnosno razumijevanje za težinu svog zločina. Ni tada nikakav uspjeh nije postignut i sada 73-godišnji Sirhan Sirhan služi kaznu u državnom zatvoru u San Diegu. 

Sutkinja Beverly Reid O'Connell presudila je 2015. da argumenti za njegovo oslobađanje nisu dovoljno čvrsti kazavši da Sirhan nije uspio dokazati svoju nedužnost.

Sirhan Sirhan sljedeću molbu za pomilovanje može podnijeti tek 2021. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti