Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mladi hrvatski prirodoslovci u Minsku su osvojili prvo mjesto

Šesteročlani hrvatski tim učenika osnovnih i srednjih škola doslovno je pomeo konkurenciju na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u Bjelorusiji. Osvojili su zlato, a pobjedu proslavili palačinkama

Foto: PIXSELL/privatni album/kolaž
40 komentara

Naši učenici s Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca, koji je održan u glavnom gradu Bjelorusije, kući su donijeli zlato.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Hrvatsku je ove godine na petodnevnom turniru proslavio šesteročlani tim iz cijele Hrvatske: Andrej Todić, Marko Drozdek, Dora Špoler, Magdalena Žokalj, Rea Pešušić i Marita Machata, a uz njih su bili mentori Domagoj Pluščec, Zoe Jelić Matošević i Elena Lukačević. Riječ je o eksperimentalnom natjecanju iz područja prirodnih znanosti za učenike osnovnih i srednjih škola, a reprezentacija hrvatskih prirodoslovaca složena je nakon državnog turnira održanog u siječnju ove godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, koji je najboljima bio ulaznica za turnir u Minsku.

Foto: Privatni album Učenici su morali riješiti 17 znanstvenih problema. Morali su istražiti teoriju, osmisliti eksperiment, napraviti eksperimentalnu aparaturu, izmjeriti i usporediti rezultate s teorijom te napraviti znanstveno istraživanje, a u “znanstvenim borbama” u Bjelorusiji “pomeli” su konkurente iz cijeloga svijeta okupljene u 21 tim. Za prolazak u polufinale ključni su bili rezultati istraživanja koliki je kapacitet i trajanje kratkotrajnog pamćenja kod ljudi, a za finale istraživanje brzine množenja kvasaca na različitim temperaturama.

Foto: Privatni album - Čovjek bi pomislio da je to jednostavno, ali zapravo ima puno varijabli koje je moguće mijenjati od samih kvasaca do toga kako kontrolirati temperaturu - istaknuo je mentor Domagoj Pluščec.

Učenici su se u subotu vratili u Hrvatsku, a u glavnom gradu Hrvatske kratko su uz palačinke proslavili odličan rezultat.

Foto: Borna Filic/PIXSELL - To je jedno jako lijepo iskustvo u kojem smo imali priliku saznati puno novih stvari, razvijamo kritičko razmišljanje i kritički pogled na druge znanstvene radove - rekla je učenica Dora Špoler dok je s kolegama iz pobjedničkog hrvatskog tima slagala dojmove s ovogodišnjeg natjecanja.

Ovo je drugo zlato koje je s ukupno pet nastupa na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca donijela hrvatska ekipa. Prvo je stiglo 2015. godine, kad su naši učenici prvi put sudjelovali na natjecanju. Zatim su uslijedili srebro te dvije bronce.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message