Obavijesti

News

Komentari 98

Odvjetnik: Sudac nije ništa slušao, kao da nema obrane

Odvjetnik: Sudac nije ništa slušao, kao da nema obrane
7

Osudiše me po svim točkama optužnice, rekao je Mladen Markač, što je bila prva njegova reakcija. Njegov odvjetnik je rekao kako će im trebati 5,5 mjeseci za žalbu

VIDEO

Odvjetnik Ante Gotovine, Luka Mišetić, kaže kako je iznenađen odlukom, isto kao i general Gotovina. Ističe kako je nevjerojatno što se dogodilo. Tvrdi da je sudac donio odluku kao da nije postojala obrana, kao da ništa nije čuo u sudnici. Zaključuje kako im ostaje sada uložiti žalbu. 

Mišetić dodaje kako očito postoji neki problem s presudama suca Orieja te očekuje  da će i ova presuda biti poništena. Ističe da neće napadati vlast i političare te sada mora srušiti ovu presudu.

Markač: Osudiše me po svim točkama

Osudiše me po svim točkama optužnice, rekao je Mladen Markač, što je bila prva njegova rekacija. Njegov odvjetnik je rekao kako će im trebati 5,5 mjeseci za ulaganje žalbe.

Tromblon: Ovo je noga u stražnjicu hrvatskoj naciji

Ovo je presedan. Šamar svih šamara i noga u stražnjicu hrvatskoj naciji, to je noćna mora. Poraz civilizacije i pravnog poretka, rekao je vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon. Nastavio je kako je nerazumljiv način kako se velike sile obnašaju prema obrani malog naroda. Najavio je osnivanje samostalne liste branitelja koja će izaći na parlamentarne izbore.

'Ponosan sam što sam bio dio zločinačkog pothvata u Oluji'

U Sabor je stigao Branko Borković, mladi Jastreb. Potresen presudama Gotovini i Markaču kazao je kako je ovo osuda Hrvatskoj.

- Ako nam ikada treba jedinstvo, treba nam sada. Ponosan sam što sam dio tog zločinačkog pothvata i što sam sudjelovao u stvaranju Hrvatske i u njezinom oslobođenju - kratko je rekao Borković. 

Bebić: Ovo je politička presuda Domovinskom ratu 

Iako je presuda generalima nepravomoćna, predsjendik Sabora Luka Bebić ustvrdio je da svi moramo udruženim snagama, pravnim argumentima, političkim i drugim legitimnim sredstvima obraniti dostojanstvo Domovinskog rata, operacije Oluja, naših generala, prvog predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška. Ustvrdio je da je ovo "politička presuda Domovinskom ratu i našim osloboditeljskim akcijama. Podsjetio je da je Tuđman narod vodio u najtežim okolnostima borbe za nezavisnost. Tada je bio njegov suputnik i suradnik, a na to je kaže, ponosan i danas.

- Ponosan sam što sam bio u redovima Franje Tuđmana i ako Franjo Tuđman snosi odgovornost, po nekima, spreman sam je snositi i ja u punoj mjeri. Dosta je više ovo što se čini Hrvatskoj. Moramo progovoriti svi istim glasom, snagom, jakom pravnom argumentacijom, ali i političkim sredstvima. Ne smijemo klonuti duhom, moramo ustrajati u našoj argumentaciji i snažnoj potpori našim generalima, koji nisu nikakvi zločinci - kazao je. Ustvrdio je da su generali Gotovina, Čermak i Markač predvodili legitimnu, legalnu i osloboditeljsku operaciju Oluja. Iako ne tvrdi da nije bilo pojedinačnih zločina, kazao je da to nije bio nikakav organizirani zločinački poduhvat, što je glavna teza presude u Haagu. Uzrujano je kazao da se nitko nije sjetio spomenuti da je 20 dana nakon genocida u Srebrenici, ta sudbina možda čekala i Bihać.

- Operacija Oluja je deblokirala Bihać gdje je u okruženju bilo ne kao u Srebrenici 10.000 ljudi, nego 100.000 ljudi. Možemo pretpostaviti što bi se desilo da nije bilo ove operacije. Zbog čega nam to neće priznati, nego samo traže način kako osuditi naše ljude i Hrvatsku? - rekao je Bebić.

Vladimir Šeks (HDZ) jedini nije želio komentirati presudu generalima, već je pobjegao od novinara koji su vikali za njim, ali se on nije osvrtao. 

Friščić: Generali su žrtve 

Ni jedan rodoljub ne može se složiti da je najsvjetliji dio Domovinskog rata - Oluja, kroz presudu osuđena kao udruženi zločinački poduhvat, izjavio je Josip Friščić (HSS).

- Za generale možemo reći da su žrtve. Tamo se sudilo i pokojnima kroz presudu, ali na sve to skupa nemamo pravo niti ćemo stajati skrštenih ruku - rekao je. Smatra da se osim kroz političku aktivnost, trebaju angažirati domaći i međunarodni pravni stručnjaci, kako bi se oborile teze iz presude.

Vesna Škare Ožbolt: Ovo je definitivno nepravedna presuda

Ovo je definitivno nepravedna presuda jer to nije bila politika koju je vodio državni vrh! No,legalisti smo i moramo poštivati odluku suda koja nije konačna, jer slijedi žalba. Ponovno će se razmatrati ove točke za koje su krivi Gotovina i Markač, a mislim da je teza udruženog zločinačkog pothvata oboriva - šokirano je, nakon izricanja presude komentirala Vesna Škare Ožbolt. Kaže da joj je još teže prihvatiti drastičnu presudu zbog težine zajedničkog zločinačkog pothvata.

- Bljesak je uslijedio tri mjeseca prije Oluje, potom je došla mirna reintegracija. Gdje je tu postojao planski zločinački pothvat etičkog čišćenja?! Nema ga! Tuđman je pozivao Srbe da ostanu. Istina, bilo je tu i nekih glupih prijedloga koje je tužiteljstvo iskoristilo, neke izjave koje su izvađene pitaj boga otkuda, a koje nisu realizirane - rekla je Škare Ožbolt.

I Čedo Prodanović smatra da je kazna generalima drastična.

- Kazna djeluje šokantno, nismo očekivali da će se uvažiti teza zločinačkog pothvata. Gotovina i Markač kažnjeni su i za politiku koja je vladala, no postoje dobri argumenti da se ruši teza zločinačkog pothvata. - smatra Prodanović. Zadovoljan je što je njegov donedavni branjenik Čermak oslobođen.

- Od početka smo bili uvjereni da ne može biti odgovoran jer nije zapovijedao. Uvijek se tu malo miješa slika objektivnosti, ali ova presuda je zaista previše - rekao je Prodanović.

Čačić: Kazne su drakonske

Šokirani smo visinom kazni, one su drakonske, ali sada je važno zadržati dostojanstvo i koncentrirati se na žalbeni postupak, izjavio je Radimir Čačić (HNS).

- Činjenica je da ne treba poistovjećivati termin udruženog zločinačkog poduhvata s ukupnim viđenjem i međunarodno-pravnim tretmanom ni Bljeska ni Oluje, zato što se tu radi o legitimnom oslobođenju teritorija. Termin zločinačkog poduhvata je nešto što se pokušava uvesti u okvire jednog legitimnog postupka. To su dvije različite stvari i ne bi bilo dobro da se u hrvatskoj javnosti to na bilo kakav način brka jer to nije dobro ni za generale ni za Hrvatsku - kazao je.

Logično mu je što je general Čermak oslobođen, jer je on bio general logistike. Kazao je da je s Čermakom na dan oslobođenja Knina svjedočio da nije bilo nikakvog prekomjernog granatiranja te da je Knin bio u potpunosti sačuvan.

Ante Žani Maksan: Ovo je presuda Hrvatima, a ne Gotovini

Ante Žani Maksan, bliski Gotovinin prijatelj, rekao je kako je presuda Gotovini zapravo presuda Hrvatima, a ne presuda protiv njenih generala. Kaže kako su generali predstavljali narod, a ne sebe. 

- Ovo je dokaz da hrvatska vlast ne skrbi o braniteljima ni generalima, a Haag je presudio narodu - kazao je Maksan. Dodao je kako je Gotovina predstavljao dragovoljce i branitelje te je vodio narod, a ne stado ovaca.

Markačev odvjetnik: Komentirat ću nakon što proučim presudu

Odvjetnik Mladena Markača nije htio puno komentirati prvostupanjsku presudu haškog suda rekavši kako je njegov posao da odvjetnički zastupa klijenta.

- Kad proučim presudu koja je pisana na 1400 stranica, u žalbi ću iznijeti svoje komentare i opaske - rekao je branitelj Goran Mikuličić.

Grubišić: Ovo je sramotno za hrvatsku Vladu

Katastrofa, žalosno i sramotno za hrvatsku Vladu, ne za narod, prva je reakcija Bore Grubišića (HDSSB) na visoke kazne izrečene generalima Gotovini i Markaču. Ne priznaje haašku presudu, smatra da je Haag politički sud te da je Vlada propustila učiniti puno toga posebno vezano za ocjene da je ovo udruženi zločinački pothvat. Kaže i da je hrvatska politika od 2000. do danas izdajnička, sluganska, te da je ona svojim nedjelovanjem, sluganskim i poltronskim mentalitetom zapravo dobrim dijelom doprinijela ovakvoj presudi.

- Optužbe za udruženi zločinački pothvat to je katastrofa. Što će naša djeca? Hoće li Hrvatska biti država utemeljena na zločinu? To je ono što nas boli. Nemoguće je prihvatiti da je prvi hrvatski predsjednik vođa zločinačke organizacije, jel to Hrvatskoj treba? Nigdje se ne spominje agresija Srbije, Crne Gore i BiH-a (Republike Srpske) na Hrvatsku. Jel Hrvatska trebala ići praćkom i ljubiti neprijatelje? - pita se Grubišić.

Andrija Hebrang (HDZ) koji je u svom uredu pratio izricanje presude iz Sabora je otišao bez riječi. No kasnije je ipak odlučio komentirati presudu. Rekao je da u akciji "Oluja", u kojoj je i sam sudjelovao, nije bilo protjerivanja, ni rušenja. 

- Bio sam sudionik Oluje, ali sada vidim da su bile dvije Oluje, ona u kojoj smo mi bili, u toj Oluji nije bilo protjerivanja - rekao je. Podsjetio je da je u Kninu bio 6. kolovoza 1995., i da nijedna kuća nije bila srušena.

- Zapovijed predsjednika Tuđmana bila je: Sačuvajte civile, ne treba mi prazna hrvatska zemlja - prisjetio se Hebrang

Načelnik Pakoštana: Očito smo bili naivni jer smo vjerovali sudu

Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane, rekao je kako je razočaran i žalostan. ,

- Očito smo bili naivni kad smo vjerovali u pravednost suda - istaknuo je Kurtov. Dodaje kako je sudac optužnicu samo prepisao u presudu. Kaže i kako se s Gotovininom obitelji još nije čuo. Rekao je da i njemu treba 'dan-dva' da se slegnu emocije. Vjeruje kako neće biti nasilja.

Kum Ante Gotovine: Ante je sigurno šokiran!

Kum Ante Gotovine koji je izricanje presude pratio u sudnici, Željko Dilber, rekao je kako na licu Gotovine nije vidio nikakvu reakciju na izrečenu kaznu. Smatra kako je sigurno bio šokiran. Ističe kako je 'svatko normalan' danas šokiran. Dilber je kazao i kako se nada da će Gotovina ostati snažan i da će racionalno pristupiti drugom koraku, tj. žalbi. Ističe i da se nada kako Hrvatska neće ostati pasivna.

Kay: Pravda je u Čermakovu slučaju zadovoljena

Steven Kay, Čermakov branitelj, kazao je kako je oduševljen zbog Ivana Čermaka. Kaže kako je pravda u njegovom slučaju zadovoljena. Dodao je da želi izraziti suosjećanje te poštovanje generalima Gotovini i Markaču i njihovim obiteljima te prijateljima. Kay je rekao kako zna da je Gotovina ponosno izašao iz sudnice. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije