Obavijesti

News

Komentari 56

Mladić slika hiperrealistične portrete, a rodio se bez ruku

Mladić slika hiperrealistične portrete, a rodio se bez ruku
5

Mariusz Kędzierski iz Poljske rodio se praktički bez ruku. Ipak, sve radi sam. Sam veže cipele, igra nogomet, odbojku, vozi auto i ima predivnu curu. I voli slikati...

VIDEO

Takav sam se rodio, a zašto, nitko ne zna. Ipak, to me ne ometa da živim život. Sam vežem cipele, igram nogomet, odbojku, vozim auto i imam predivnu curu. I volim slikati.

Tako nam je ukratko objasnio svoj život Mariusz Kędzierski, 20-godišnji mladić iz Poljske koji je među 150 odabranih umjetnika iz cijelog svijeta izlagao u bečkom Muzeju mlade umjetnosti (MOYA) u palači Schönbrunn. Njega su kustosi Global Art Agencyja uvrstili u skupnu izložbu suvremene umjetnosti iz cijelog svijeta u čemu su Bečani uživali. Mairusz slika uglavnom olovkom, portrete, ali hiperrealistično, kao fotografski aparat.

- Svaki portret je drugačiji, pa mi za svaki treba različito vremena. Nekad radim tjedan dva, a nekad, ako mi se slika, ostavim da sazrije želja pa slikam. Slikanjem se počeo baviti nakon jedne od operacija kako bi izvježbao udove.

- Malo-pomalo sam napredovao i nakon kratkog vremena primijetio sam razliku u kvaliteti slike - kaže ovaj mladić pun života. Razliku u kvaliteti vidjela je i publika, pa ga je na Facebook stranici umjetničke agencije nagradila gotovo s najviše glasova.

- Bio sam drugi na dodjeli nagrada u Beču. Žao mi je što nisam bio prvi. No ima vremena - kaže uz smijeh Mariusz. Na izložbi je bilo stotine radova umjetnika.

- Vidio sam puno odličnih radova, ali i nekih koji mi se nisu baš svidjeli. No ne moraju slike biti lijepe da bi bile dobre. U svakom slučaju - presretan sam - kaže.

Voda na licu djevojčice je nagrađena

Crtež je osnova slikarstva, a Mariusz disciplinom i dobrim okom nalazi detalje koji su bitni. Sve to pretoči u sliku.

>>> Čudesna volja: Predivno slika iako mu priroda nije dala ruke

Vidjeli su i slike našeg novinara     

Slike novinara 24sata također su bile izložene u bečkom muzeju. Radovi Igora Zovka zaintrigirali su kustose i žiri Global Art Agencyja.

- Sama činjenica da je svoje radove izlagalo 150 umjetnika, od Japana, Pakistana, Indije, SAD-a te drugih zemalja sa svih kontinenata znači da to što slikam nekomu nešto vrijedi u umjetničkom smislu. Bilo je zbilja vrhunskih radova umjetnika - kaže Zovko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...