News

Komentari 15

Mladići i djevojke s Downom rade u Buba baru: 'Jako sam sretan jer sam konobar...'

Mladići i djevojke s Downom rade u Buba baru: 'Jako sam sretan jer sam konobar...'

Udruga Bubamara otvorila je u Vinkovcima ‘Buba bar’ u kojem rade mladići i djevojke s Downovim sindromom. Prvi je to takav ugostiteljski objekt u Hrvatskoj

Dobar dan, dobrodošli u naš novi bar, što biste željeli popiti, pitao je nasmijani Alen Ferbežar (29), profesionalno držeći u jednoj ruci poslužavnik, a drugom popravljajući svoju konobarsku pregaču kako bi izgledao besprijekorno.

Alen je mladić s Downovim sindromom, član Udruge Bubamara u Vinkovcima, u kojoj su ga još prije nekoliko godina naučili konobariti. To mu se jako svidjelo, odlučio se baviti tim poslom i sa zarađenom plaćom pomoći mami koja o njemu skrbi cijeli život. Njegova udruga koja brine o velikom broju osoba s Downovim sindromom i osobama s intelektualnim poteškoćama još je prije tri godine pokrenula projekt otvaranja ugostiteljskog objekta u kojemu bi radili upravo oni koje nitko u društvu ne želi zaposliti jer misle da ne mogu raditi dobar posao. A Alen je pokazao da zna biti konobar, nositi puno čaša i boca, skuhati kavu i ljubazno poslužiti goste u novootvorenom ‘Buba baru’ u središtu Vinkovaca. Da se izbore za njegova prava, ljudima u Udruzi trebalo je puno truda.

- Dugo sam čekao da budem konobar, konačno sam dočekao i jako sam sretan - rekao je Alen na nedavnom otvorenju “Buba bara”, prvog službenog ugostiteljskog objekta u Hrvatskoj u kojemu rade osobe s Downovim sindromom i intelektualnim poteškoćama. Potom je s ministrom državne imovine Marijem Banožićem presjekao vrpcu i otvorio lokal.

- U uređenje tog napuštenog objekta u središtu Vinkovaca uloženo je oko sedam milijuna kuna. Grad Vinkovci sudjelovao je s više od četiri milijuna, Udruga je uložila nešto manje od tri, a puno su nam pomogli donatori i poduzetnici. Ideja je pokazati društvu da ljudi s Downom i intelektualnim poteškoćama, uz malo truda, mogu raditi i zarađivati toliko da sebi život učine kvalitetnijim. Željeli smo napraviti prostor u kojemu će se svi osjećati ugodno i u kojemu će naših desetak štićenika educiranih za konobarski i šankerski posao naći svoju svrhu. Riješili smo sve probleme i, evo, ‘Buba bar’ je konačno otvoren - rekao je Tomislav Velić, predsjednik Udruge Bubamara, koja okuplja oko 1500 osoba s invaliditetom s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Najčitaniji članci