Obavijesti

News

Komentari 22

Mlakar: Slučaj Perković govori o kvalitetama Orsata Miljenića

Mlakar: Slučaj Perković govori o kvalitetama Orsata Miljenića
4

Oporba je složna. Ne može se birati državni odvjetnik iz redova vladajućih. Izbor bi trebao biti na neovisnom tijelu. Složni su i da nema smisla pričati o tome do travnja

VIDEO

Nakon što su se pojavile informacije da bi ministar pravosuđa Orsat Miljenić mogao naslijediti državnog odvjetnika Mladena Bajića, stižu i reakcije iz Hrvatskog sabora.

'Miljenić nekritički vodi politiku Vlade'

- Vjerujem da su to samo probni baloni da se destabilizira gospodina Bajića pred reizbor. Hrvatska ima dovoljan broj pravnika koji bi mogli kandidirati - rekao je Davorin Mlakar o nagađanjima da će Bajića zamijeniti Miljenić. 

Na pitanje zašto HDZ nije nekoga predložio rekao je kako o tome nema smisla pričati do travnja, do kada traje Bajićev mandat. Za Miljenića je rekao kako se pokazao da nekritički provodi politiku Vlade. Podsjetio je na slučaj Perković i pravosudnu suradnju, a to govori o njegovim kvalitetama i kvalifikacijama. 

Komentirao je kako je vrlo čudna situacija da se još nije glasalo izvješću državnog odvjetnika pogotovo jer se radi o 2012., a oni bi voljeli komentirati 2013. godinu.

Salapić: Onaj kiks mu nije trebao

Josip Salapić (HDSSB) komentirao je rad ministra pravosuđa. 

- Mislim da se trudio, osim onog kiksa sa Zakonom o pravosudnoj suradnji, to mu nije bilo potrebno u karijeri - rekao je. O prijedlogu da zamjeni Bajića smatra također da treba sačekati da prođe Bajićev mandat. Napomenuo je kako Izvješće za 2012. koje treba prihvatiti Sabor nema veze s imenovanjem državnog odvjetnika.

- Ali, da netko tko je nositelj državne vlasti bude kandidat za glavnog državnog odvjetnika smatramo da to nije dobro. On pripada kvoti većine, a državni odvjetnik treba biti nezavisan. Njegov izbor treba maknuti iz Sabora, da ga bira nezavisno tijelo - rekao je. Smatra da to može raditi Državno odvjetničko vijeće. Njegovo izvješće jednom godišnje treba biti samo da Sabor prati način rada, kretanje kriminaliteta i financijska sredstva koja se daju državnom odvjetništvu. 

- Dakle politika van iz toga - rekao je.

Lesar: Vladajući nisu imali dovoljno glasova

Laburist Dragutin Lesar vjeruje kako se nije glasalo o radu Bajića jer unutar vladajuće stranke nije bilo dovoljno glasova da se izvješće podrži. 

- Špekulacije da visoki izvor iz Vlade pregovara s kandidatom koji bi ga zamijenio su utemeljeni, a očito je bilo više kandidata i više razgovora. Je li točna baš ta informacija da je to Miljenić, to ne znam - rekao je. Ne zna ni bi li to bio bolji izbor. Slaže se da bi se državni odvjetnik trebao tražiti među pravnim stručnjacima. 

Dragovan: Kad to bude aktualno, onda ćemo razgovarati

Igor Dragovan (SDP) rekao je kako će se o Izvješću o radu državnih odvjetništva za 2012. godinu glasovati u petak te je odgovorio zašto to nije učinjeno prošli tjedan.

- Mislim da su bile neke tehničke poteškoće, točne detalje ne znam. Mi smo se u našoj raspravi, što se tiče kluba SDP-a, jasno odredili prema Izvješću za 2012. i na takav način ćemo glasati, što znači da ćemo podržati izvješće - rekao je.

Što se tiče Orsata Miljenića, rekao je kako ne komentira medijske napise.

- Druga stvar, vjerojatno postoji određena procedura kad ističe mandat državnom odvjetniku. Kad to bude aktualno, tada ćemo o tome razgovarati - rekao je. 

Odgovorio je i na pitanje može li se iz sutrašnjeg glasovanja iščitati i smjer glasovanja o potencijalnom novom mandatu Mladena Bajića.

- Prije svega nas čeka glasovanje o izvješću iz 2013. Drugo, izvješće je jedno, a pitanje novog državnog odvjetnika je drugo. To su dvije potpuno različite stvari.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.