Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
55 komentara

Mobing u dječjem vrtiću: Traže smjenu ravnateljice Matijević

Ispred dječjeg vrtića Remetinec, sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske održao je miran prosvjed te potpisivanje peticije za smjenu ravnateljice vrtića Merice Matijević

Foto: Borna Filic/PIXSELL
55 komentara

U vrtiću se događalo svašta, od zastrašivanja, prozivanja radnika do davanja opomena odgajateljicama bez mogućnosti očitovanja, rekla je predsjednica sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić na prosvjedu ispred dječjeg vrtića Remetinec u Zagrebu. Nakon što su u petak upozorili na strahovladu ravnateljice Merice Matijević danas su nastavili s prosvjedom ispred vrtića jer, kako kaže Božica Žilić, upozorenje nije urodilo plodom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Ispred dječjeg vrtića Remetinec u Zagrebu prosvjeduju ogorčene radnice i roditelji protiv mobinga ravnateljice Reporterka: Ivana Kovačića

Posted by 24sata Video on Monday, March 13, 2017

Situacija je dosegnula vrhunac kada je ravnateljica dala otkaz Sanji Vdović, psihologici koja u vrtiću radi više od 20 godina. 

- Tvrde da sam se ogriješila o protokole sigurnosti, da nisam izrađivala obrazovno-odgojne programe, da nisam vodila evidenciju rada  s odgojiteljicama, da nisam redovno dostavljala web materijal i da sam samoglasno odredila višak sati da ostvarim protupravnu imovinsku korist. Ništa od toga nije točno- rekla je Sanja Vdović i dodala kako ona vjeruje da stvaran razlog zašto je dobila otkaz je to što ravnateljica nije vjerovala da ju dovoljno poštuje. 

Psihologinja Sanja Vdović i predsjednica sindikata SOMK-a Božica Živić potvrdile su kako ovo nije jedini vrtić u Zagrebu koji ima problema s vodstvom. Nisu htjeli navoditi imena vrtića jer skupljaju još izjave. Iako je do sada samo Vdović dobila otkaz, još osmero ljudi je otišlo s radnog mjesta jer više nisu mogli trpjeti omalovažavanje. Žilić vjeruje kako će radi sve većih tenzija uslijediti i veći broj otkaza.

- Zamjenica sindikalne povjerenice danas ujutro je pronašla izmet na svojem kućnom pragu, to tumačim kao poruku zastrašivanja,rekla je predsjednica SOMK-a. Do sada su tražili od gradonačelnika i pročelnika da se slučajevi u vrtiću ispitaju. Sindikalna povjerenica je tražila zaštitu prava koje ravnateljica nije omogućila te su radnice anonimno prijavljivale Ministarstvu. Nažalost do sada su se svi oglušili na njihove pozive te Žilić vjeruje kako je upravo to razlog zašto je cijela situacija eskalirala do današnjeg prosvjeda. 

Ravnateljicu Mericu Matijević pokušali smo kontaktirati ispred samog vrtića no odbijala je sve pozive. Predsjednica SOMK-a rekla nam je kako je ravnateljica uoči današnjeg skupa zvala radnike i poručila im da razmisle kakve će izjave dati na današnjem skupu. 

-Tražimo smjenu gospođe Matijević, da se sporni otkaz Sanje Vdović povuče i da sve svim oblicima uznemiravanja i zastrašivanja prekine odmah -  poručuje predsjednica SOMK-a i dodala kako se još uvijek u prostorijama vrtića  vode rasprave s ravnateljicom. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message