Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Ministrica Divjak tvrdi: Oko kurikuluma nema zapinjanja

Na pitanje o povišenim tonovima između nje i koordinatora Ekspertne radne skupine Radovana Fuchsa na posljednjoj sjednici ERS o kurikulumima, kazala je da  je to proces usuglašavanja

Zagreb: Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1 komentara

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u petak da nema zapinjanja oko kurikuluma, te kako je sigurna da će sve biti spremno i u sljedeću školsku godinu od jeseni moći će se ući s kvalitetnim kurikulumima.

Sama dinamika pripreme i količine od blizu četrdeset  kurikuluma je proces koji traje, ali sam uvjerena da će velika većina njih biti prihvaćena i objavljena do kraja mjeseca, kao što je rečeno, izjavila je novinarima Divjak, koja je danas u zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju  potpisala Ugovor o bespovratnim sredstvima za provedbu projekta "Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja iz Europskoga socijalnog fonda", za koji je osigurano gotovo 233 milijuna kuna.

Ugovor će omogućiti razvoj inovativnih i fleksibilnih sektorskih i strukovnih kurikuluma temeljenih na potrebama tržišta rada te jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika za uvođenje i provedbu kurikuluma.

 "Sigurna sam da sve ide svojim tijekom i to ćete vidjeti sljedeća dva tjedna", rekla je ministrica Divjak, dodavši da je dio kurikuluma zaključen i otpremljen u tisak u Narodno novine.

Na pitanje o povišenim tonovima između nje i koordinatora Ekspertne radne skupine Radovana Fuchsa na posljednjoj sjednici ERS o kurikulumima, kazala je da  je to proces usuglašavanja u kojem svatko preuzima dio odgovornosti te da se ona i Fuchs poznaju jako dugo i spremni su završiti sve obaveze „bez epiloga kakvi su bili u Sabornici“.

Komentirala je i udžbenik povijesti za peti razred eksperimentalnih škola život u kojem stoji kako su britanski znanstvenici uz pomoć izraelskih arheologa analizirali Isusov kostur, na temelju kojega je kreirano stvarno lice Isusa Krista.

Jedan dio teksta u tom udžbeniku nije u skladu sa znanstvenim spoznajama i Ministarstvo je upozorilo izdavača Školsku knjigu, koji je promptno izmijenio sadržaj i ispričao se, kazala je Divjak. Ocijenila je da se tu vidi koja je prednost digitalnih udžbenika, jer je izmjena odmah stupila na snagu.

Digitalni dio je izmijenjen a obavijest je otišla prema školama koje imaju fizičku knjigu, kazala je i dodala da se radi se malom broju eksperimentalnih udžbenika koji je u upotrebi samo jednu godinu.

Modernizacija strukovnog obrazovanja: Potpisali ugovor

Ugovor za modernizaciju strukovnog obrazovanja vrijedan 233 milijuna kuna potpisan je u petak u zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić potpisali su ugovor i naglasili da se radi o bespovratnim sredstvima za provedbu projekta "Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja iz Europskoga socijalnog fonda", koji će omogućiti razvoj inovativnih i fleksibilnih sektorskih i strukovnih kurikuluma temeljenih na potrebama tržišta rada, te jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika za uvođenje i provedbu kurikuluma.

Ministrica Divjak kazala je da je strukovno obrazovanje dugo zanemarivano, te da je vrijeme da dobije zvjezdani status. Ono će obrazovati ne samo za stjecanje vještina, nego i za osobnost, kazala je, te naglasila da će ono omogućiti i nastavak obrazovanja.

Živčić je kazao da je već sada za strukovno obrazovanje za razdoblje od 2014. do 2020. ugovoreno dvije milijarde i 104 milijuna kuna te da će strukovno obrazovanje biti značajno drugačije, ne samo po izgledu i opremi nego i po kompetencijama koje će davati učenicima.

Svaki će strukovni sektor dobiti svoj kurikulum, a svaka ustanova imat će mogućnost prilagoditi kurikulum 30 posto lokalnim potrebama, kazao je Živčić.

Ministrica Divjak izrazila je očekivanje da će do kraja petogodišnjeg razdoblja projekta strukovno obrazovanja uspjeti namaknuti još jednu milijardu kuna, što bi značilo da će to do sada zanemareno područje obrazovanja za modernizaciju dobiti tri milijarde kuna.  

Također, projektom će se provesti stručno osposobljavanje odgojno-obrazovnih djelatnika i pružit će se značajna potpora školama za provedbu novog pristupa i modela s naglaskom na fleksibilnost i autonomiju škola.

Do sada su usvojene izmjene Zakona o strukovnom obrazovanju, pokrenut pilot-projekt dualnog obrazovanja te imenovano 25 regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. 

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message