Obavijesti

News

Komentari 47

'Moj pas Dylan bio je vrhunski tragač, to ga je odvelo u smrt'

'Moj pas Dylan bio je vrhunski tragač, to ga je odvelo u smrt'
11

Tihana Boban (37) iz Zagreba već 20 godina volonterka je Hrvatske gorske službe spašavanja, a posljednjih nekoliko godina je vodič potražnog psa. Njezin prvi pas Dylan je poginuo

VIDEO

Dyan i ja smo se upoznali 2011. godine kad sam došla po njega u Sloveniju. Bio je prekrasan, mala štrudlica. Cijelim putem od Slovenije do doma je cvilio i zavijao, prvih par dana je bio u šoku jer se odvojio od legla, no kad su stvari sjele na svoje mjesto postali smo nerazdvojni, opisuje Tihana Boban (37) svoje i Dylanove početke. On je bio border collie, a imao je svega osam tjedana kad ga je uzela. Već nakon mjesec dana pratio ju je na treningu na Pelješcu.

On je puno više od ljubimca

- On nije bio samo kućni ljubimac nego puno više od toga kao i svaki potražni pas. Važno je da je socijaliziran te senzibiliziran na čudne zvukove, mjesta, vremenske uvjete, prijevoz. Na terenu je njegov njuh važan, a mi ih treniramo da pronađu izvor ljudskog mirisa. Nakon godinu i pol obuke, izlazimo na ispit, a nakon toga slijede tereni – objašnjava Tihana. Vodič i pas su tim i zajednički traže nestale. Dylan je sudjelovao u više od 30 potražnih akcija, a bilo je teških trenutaka.

Pokretanje videa...

00:21

'Bio je vrsni tragač, to ga je odvelo u smrt'

- Kad nekoga tražite, to ponekad traje cijeli dan i cijelu noć. Nije važno je li vani kiša, snijeg ili bura jer jedini cilj vam je što prije pronaći čovjeka. Nikad ne znate u kakvom će stanju biti, je li ozlijeđen i je li uopće živ. U nekoliko situacija sam se znala zaustaviti i sjesti na neki kamen potpuno iscrpljena, blatnjava i puna krpelja, no kad bih vidjela njega kako bez obzira na sve nastavlja dalje i veselo skače oko mene, dobila sam i ja dodatnu motivaciju i volju. Jedanput je pronašao mrtvog čovjeka. Naši psi su trenirani tako da kad pronađu žrtvu, stanu i laju sve dok mi ne dođemo do njih. Takav je bio i on – nastavila je dodajući da je Dylan bio vrsni tragač i upravo ga je ta njegova osobina odvela u smrt.

Bilo je to sredinom kolovoza prije dvije godine. Tihana je speleologinja, pa je s kolegama išla pogledati ulaz u spilju kraj Mrkoplja. Povela je i Dylana jer su uvijek na teren išli zajedno.

- Na ulazu u spilju bila je staza i dio je bio ravan i prohodan, no nakon par metara staza je završavala oštrim padom i jamom od 50 metara dubine. Unutra je već bilo nekoliko speleologa. Dylan ih je nanjušio i zaletio se prema jami te skočio u nju. Poginuo je na mjestu. Naprasno je nestao iz mog života i trebalo mi je mjesec dana da uopće pojmim tu informaciju. To je najgora stvar koja mi se dogodila u životu i mislim da je nikada neću preboljeti. Dylan je umro jer je radio svoj posao i u njemu je bio dobar. To je ono za što smo ga trenirali, da ne mareći za sebe uvijek na prvom mjestu ima čovjeka – prepričala je suznih očiju.

Nedugo nakon njegove pogibije uzela je novog psa. Flynn je također border collie, a štene je Dylanove sestre.

- Vjerovala sam da tako dio Dylana ipak ostaje uz mene, ali karakterom nisu slični. Sad u listopadu idemo na ispit kako bi dobio licencu, pa vjerujem da ćemo uskoro zajedno na teren. Tihanin suprug Slaven (37) također je speleospašavatelj u HGSS-u, a njihov sin Toma Vuk (7) uz roditelje je već upoznao sve tajne spasilačkog posla. HGSS-ovi potražni psi pokrivaju velika područja, pa se ekipe iz Zagreba najčešće šalju u Gorski Kotar, Liku, Zagorje i Turopolje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije