Obavijesti

News

Komentari 5

'Moji učenici naučili su kako klonirati sadnice super voća'

'Moji učenici naučili su kako klonirati sadnice super voća'
1

Vlado Prskalo već 25 godina vodi strukovnu školu u Slavonskom Brodu, čiju je kvalitetu prepoznala i EU. Ulažu novac u vrhunski opremljene radionice s najnovijim tehnologijama

VIDEO

Europska unija je Srednjoj poljoprivrednoj školi “Matija Antun Reljković” u Slavonskom Brodu dala više od 40 milijuna kuna jer obrazuje vrhunske stručnjake.

Školu već 25 godina vodi Vlado Prskalo (60), vjerojatno jedan od najdugovječnijih ravnatelja srednjih škola u Hrvatskoj. Obrazovanje učenika sukladno potrebama gospodarstva stalni je cilj škole i tog uspješnog ravnatelja. Neki za njega kažu da je ravnatelj s vizijom. Tih i odmjeren u riječima, uspio je stvoriti školu po mjeri učenika koju pohađa oko 1000 učenika u 12 usmjerenja. 
Kad je on došao predavati fiziku, tada su se u nju upisivala djeca koja više nisu imala gdje.

No on je to promijenio, izgradio je respektabilnu školu u kojoj sva mjesta za upis budu popunjena u prvom upisnom roku. Škola ima novu zgradu u kojoj je oko 5000 četvornih metara kvalitetnog školskog prostora. Krajem 2013. godine odobrena su im sredstva za gradnju Centra za biotehnološka istraživanja i razvoj. Riječ je o 11 milijuna kuna vrijednom Centru. U njemu đaci se, između ostaloga, bave proizvodnjom ukrasnog bilja, znanstvenim radom, ali i edukacijom rada poljoprivrednika s novim tehnologijama. Učenici također kloniraju sadnice voćaka koje koriste voćari iz cijele Slavonije. 
Škola je danas među vodećima u regiji u obrazovanju iz strukovnih područja poljoprivrede, šumarstva, veterinarstva, ekologije i kemijske tehnologije te prehrane.

Ivica Galović/Pixsell

- Članice EU do 2020. odlučile su se usredotočiti na jačanje cjeloživotnog učenji, poboljšanje kvalitete i učinkovitosti obrazovanja, poticanje kreativnosti i inovativnosti. Hrvatska kao članica EU mora i dalje djelovati u tom smjeru. Prioritet je i otvoreniji inovativniji pristup u poučavanju i učenju, jaka podrška nastavnicima, prepoznavanje vještina i kvalifikacija te održivo i učinkovito ulaganje u obrazovne sustave - kaže Prskalo i zaključuje da treba nastaviti započete promjene u hrvatskom obrazovnom sustavu.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji