Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
143 komentara

‘Mojih 1000 žohara su tako mazni da ih možete dragati...’

Milovan Novaković (40) iz Dalja kao kućne ljubimce drži madagaskarske siktajuće žohare. U svojem domu ih ima više od 1000. Kaže da su žohari jako mazni

Marko Mrkonjić/Pixsell
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
143 komentara

Oni uistinu sikću. Mužjaci, koji imaju i rogove, tako se glasaju tijekom parenja, a ženke kad su u opasnosti. No to me ne smeta jer imam tvrd san i ništa me ne može probuditi, kaže Milovan Novaković (40) iz Dalja.

Riječ je o madagaskarskim siktajućim žoharima kojih u svom domu ima više od tisuću.

- Vrlo su mazni, možete ih dragati kao mačke - govori nam Milovan o svojim kućnim ljubimcima, ali tihim glasom kako ih ne bi uznemirio.

Siktanje njegovih madagaskarskih siktajućih žohara najviše nalikuje siktanju zmije. Zvuk se proizvodi potiskom zraka kroz pore za disanje. Madagaskarski siktajući žohari su jedna od najvećih vrsta žohara. Odrasli primjerci narastu i do osam centimetara. Kao što im i ime govori, podrijetlom su s Madagaskara, životni vijek im je do pet godina, a nastanjuju debla, panjeve ili lišće koje nađu na tlu kišnih šuma.

Marko Mrkonjić/Pixsell

Upravo tako je Milovan uredio svoj terarij i njime oduševio nastavnike biologije koji su njegovu kolekciju proglasili najboljom na području teraristike na nedavno održanoj, jedinoj u Hrvatskoj, 7. izložbi akvaristike i teraristike u Borovu Selu.

- Za razliku od onih ‘naših domaćih’, crnih žohara, ovi ne smrde, ne grizu, neobično su veliki te jednostavni za čuvanje i održavanje- kaže Milovan dodajući koliko ga opuštaju.

- Uživam gledati njihovo poludnevno stajanje na jednom mjestu bez pomaka - kaže.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message