Obavijesti

News

Komentari 13

'Moju majku su tek sad ispitali o Škabrnji. Ona ima 98 godina'

'Moju majku su tek sad ispitali o Škabrnji. Ona ima 98 godina'
1

Ratni zapovjednik iz Škabrnje Marko Miljanić rekao je da su predstavnici suda došli ispitivati njegovu majku (98) o zločinima u Škabrnji i to nakon 27 godina. Kroz godine dala je barem 15 izjava o tome

VIDEO

Prije par dana došli su ispitivati moju majku od 98 godina kako joj je bilo prije 27 godina, a ona je stotinu puta dala izjave pa su se sada našli iz našega pravosuđa da pitaju staricu koja više ne zna za sebe, kazao je dan uoči obilježavanja stradavanja Škabrnje ratni zapovjednik Marko Miljanić za Zadarski list. 

Napomenuo je kako je njegova majka tog dana bila jako loše jer se morala prisjećati svega što se dogodilo, svih strahota i jezivih scena, od mučenja do ubijanja svojih susjeda i sumještana. No, ističe Miljanić, da njezin iskaz i nije istražiteljima puno pomogao jer s 98 godina njegova majka nema više dobro sjećanje. 

Škabrnja traži pravdu: 'Kidali su uši i ljude gazili tenkovima'
Škabrnja traži pravdu: 'Kidali su uši i ljude gazili tenkovima'

Zadarski list dobio je potvrdu da je u Škabrnju stigla tročlana delegacija koja radi na izvidima: Ivan Gambiraža iz Odjela za ratne zločine PU zadarske, Enka  Moković, sutkinja Županijskog suda u Zadru i Denis Sokol, zamjenik  županijskog državnog odvjetnika. 

- U predmetu ratnog zločina u Škabrnji, a po zahtjevu državnog odvjetnika poduzeli smo dokaznu radnju i ispitivanje svjedoka - rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, Hrvoje Visković za Zadarski list. Dodao je kako su izvidi tajni, a o detaljima ne može govoriti. 

No, ratni zapovjednik Škabrnje, Marko Miljanić, smatra sramotnim ispitivanje nakon skoro 30 godina. U tom potezu vidi samo "način da se smiri javnost nakon velikog prosvjeda branitelja u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina". 

Tužna godišnjica u Škabrnji: U koloni i general Ante Gotovina
Tužna godišnjica u Škabrnji: U koloni i general Ante Gotovina

- Bio sam na prosvjedu u Vukovaru 13. listopada i siguran sam da je  ovo što sada rade samo smirivanje javnosti o tome kako tobože istražuju zločine, tako i ovaj u Škabrnji. To je ipak samo predstava za javnost jer da su htjeli mogli su dosad naći počinitelje, umjesto što moju nesretnu majku u stotoj godini tjeraju da se prisjeća užasa koje je proživjela. Ali iz policije su nam javili da će doći kod nje jer je bila očevidac klanja vojnika Ante Ražova i još nekih drugih. Osim policije, došli su i predstavnici suda  i tužiteljstva. Što sam mogao? Majku sam pripremio na ispitivanje, ali od toga nije bilo nikakve koristi jer joj se jadnoj čini da je jedan mještanin  ubijen, a drugi odveden u zarobljeništvo, a dogodilo se obrnuto. A što će jadna starica u ovim godinama znati, jedva zna i za sebe. Ovo je sve skupa jedna sramotna i zakašnjela reakcija pravosuđa - ogorčeno je ispričao Miljanić. 

Njegova majka je već petnaestak puta dala iskaz o zločinima u Škabrnji, a svaki put joj je teško jer svaki put mora prolaziti kroz teška sjećanja koja bi najradije zaboravila. 

Kolinda ipak ne ide u Škabrnju, cvijeće će položiti tek u srijedu
Kolinda ipak ne ide u Škabrnju, cvijeće će položiti tek u srijedu

- Ja i moja supruga smo stajali kraj nje dok su je pitali o tom događajima da joj ublažimo traumu, ali strašno je da su se sada sjetili opet je ispitivati. Svjedočila je i u raznim sudskim postupcima pa što im sada ovo  treba? Vjerojatno zato što smo na prosvjedu u Vukovaru nosili i transparent "Škabrnja" pa se vlast možda uplašila još jednog prosvjeda. Sva se  jadna tresla i plakala dok je govorila mučeći se prisjetiti događaja, ali ne znam koliko im je to pomoglo jer je stalno ponavljala kako su našeg Peru Gurlicu ubili, a nisu njega jer je on završio u zarobljeništvu, nego jednog  drugog mještanina. Jadna ona, danima poslije nije mogla doći sebi, za ništa su je izmučili, pogotovo što joj je toga dana ubijen i muž, moj otac kojega su vezali žicom i ubili pred njenim očima - rekao je Miljanić i dodao da se nada da nikome više neće pasti na pamet ispitivati njegovu majku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca