Obavijesti

News

Komentari 136

Monstrumi iz Poreča tvrde da je njihova žrtva neuračunljiva

Monstrumi iz Poreča tvrde da je njihova žrtva neuračunljiva
4

Odvjetnici monstruoznog para iz Poreča, Vjerana i Vesne Šalov, pravnim cakama ruše iskaze žrtve. Šalova su na sud doveli u lisicama, a nastavak suđenja je u utorak u Pazinu

VIDEO

Na pazinskom sudu u ponedjeljak  je nastavljeno suđenje porečkom bračnom paru iz pakla, 33-godišnjem Vjeranu Šalovu i godinu mlađe mu supruge Vanese zbog robovlasničkog psihičkog i fizičkog mučenja protupravnim oduzimanjem slobode, svirepog iživljavanja i teškog ozljeđivanja 43-godišnje im zaposlenice iz Slavonije Magdalene Marijić koju su uz to držali pod stalnim nadzorom, zatočenu i bez plaće.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:17

Prijetili su joj da će ako išta pokuša, ubiti nju, sestre joj, roditelje i njenog sina. Tukli su je lomeći joj kosti, stavljali vrećicu na glavu i gušili, zalijevali solnom kiselinom te gasili čikove na njoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


Prvo okrivljeni Vjeran Šalov na sud je doveden u lisičinama iz pulskog zatvora u pratnji dvojice pravosudnih policajaca. Supruga mu, drugo okrivljenica Vanesa u sud je ušetala u pratnji suprugovog odvjetnika. Supružnici su se pod nadzorom pravosudne policije susreli ispred sudnice pa čak i razgovarali. U sudnici su optuženi supružnici, gdje su oboje opet ponovili da se ne smatraju krivim za kaznena djela za koja ih se optužuje, sjedili jedno pored drugog i na licu im nije bilo vidjeti niti najmanji tračak nervoze.

Ruše iskaze vještačenja

Okrivljene supružnike brani poprilično jak odvjetnički trojac. Vjerana Šalova brani pulski odvjetnik Siniša Milevoj dok suprugu mu Vanesu brane umaški odvjetnik Damir Krpan i poznati zagrebački odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.
Na pazinskom sudu u pratnji svoje odvjetnice Jasne Špranović iz Slavonskog Broda pojavila se i žrtva optuženog bračnog para Šalov Magdalena Marijić koja je prvotno sjedila u zasebnoj prostoriji suda izvan raspravne dvorane u kojoj se nakon ispitivanja vještakinja psihijatrijsko-psihologijske struke trebalo odlučiti da li će se oštećenica ispitati u nazočnosti stranaka ili putem videolinka.



Naime, Klementina Ružić iz Rijeke, sudska vještakinja forenzične i socijalne psihijatrije te Helena Sveško-Visintin iz Rijeke inače klinički psiholog koje su vještačile žrtvu u sudnici su ponovile da ostaju kod zaključka i preporuke sudu da se oštećenica ispita zasebno u drugoj prostoriji radi retraumatizacije žrtve. Odvjetnicima optuženih vještakinje su pojašnjavali razloge svojih zaključaka, da se žrtva boji i osjeća strah od susreta s Vjeranom i Vanesom Šalov.

Kod oštećene je dijagnosticiran PTSP u odnosu na događaj a s obzirom na odnos žrtve i počinitelja te objektivno dokazani strah njihov međusobni susret u uvjetima suđenja bi bio retraumatizacija – pojašnjavala je vještakinja Ružić.

Vanesin odvjetnik Ljubo Pavasović Visković za vještakinje je imao niz pitanja pa i ono zašto se žrtva boji okrivljenika.

- Oštećena je u inkriminiranom periodu osjećala strah od situacije koje su joj se desile i s takvim strahom je nastavila živjeti i nakon što se iz takvih okolnosti udaljila, a to je dovelo do stanja PTSP-a u kojem žrtva živi. Žrtva pokazuje simptome straha u odnosu na sve okolnosti koje bi je mogle podsjetiti na izvor traume – svjedočila je psihijatrica Ružić.



Odvjetnici okrivljenih, stekao se dojam u sudnici, nastojali su pobiti tvrdnje vještakinja psijatrisjko-psihološke struke da se žrtva zapravo ne boji optuženika, da im je vještačenje nepotpuno, da joj sin ima problema s drogom i slično pa je tako Vjeranov odvjetnik Siniša Milevoj pročitao Facebook komunikaciju oštećenice i njene sestre u kojoj oštećenica navodno piše: „Mene nije, jer sada znam da mi ne može ništa pogotovo sad kada mu sude zbog mene“.

Iskusni sudac Denis Hek zabranio je jedno pitanje odvjetniku Pavasoviću.

- Kako se u kliničku sliku PTSP-a kod oštećenice kao i u njeni strah od retraumatizacije u ovom postupku uklapa činjenica da su u medijima objavljivane njene fotografije kao i fotografije njezinih ozljeda uz naznaku - iz privatnog albuma, što implicira da je oštećenica medijskim djelatnicima na raspolaganje stavila sporne fotografije - pitao je odvjetnik Pavasović.

Vjeranov odvjetnik Milevoj je tako predložio da se ponovo izvrši psihijatrijski pregled oštećenice jer postoje brojne indicije koje ukazuju na činjenicu da ista medijima daje izjave, da daje fotografije i da otvoreno iskazuje da se okrivljenih ne boji.

Damir Krpan, odvjetnik okrivljene Vanese je potom na konstataciju državnog odvjetnika koji zastupa optužnicu da u spisu nema podatka o tome da oštećenica komunicira s medijima, u spis predao dvije kopije članka novine 24sata od 22.1.2017. godine predlažući sudu da se izvede dokaz uvidom u taj članak.

Predsjednik vijeća, sudac Denis Hek nakon kraće stanke je donio odluku da se oštećenica ujedno i kao svjedokinja Magdalena Marijić ispita u sudnici s time da se okrivljenici Vjeran i Vanesa Šalov privremeno udalje iz sudnice uz napomenu da će im se njen iskaz kasnije pročitati.

Sudac Hek je prihvatio i dokazni prijedlog obrane da se pribavi osobni karton oštećenice i socijalna anamneza iz Slavonskog Broda temeljem kojih će sudske vještakinje nadopuniti svoje nalaze i mišljenje.

Poradi zaštite osobnog i obiteljskog života oštećenice Magdalene Marijić sudac Hek je isključio javnost u dijelu glavne rasprave njenog ispitivanja. Sudac je nadalje sve nazočne u sudnici upozorio da su kao tajnu dužni čuvati sve ono što su u dijelu ispitivanja žrtve saznale upozorivši da je u protivnom odavanje tajne kazneno djelo. 

Izgladnjivali su je i tukli

Naime, Za šokantnu priču o brutalnom iživljavanju porečkih poslodavaca nad svojom bespomoćnom zaposlenicom doznalo se je krajem srpnja kada je nesretna Slavonka uspjela im nekako umaći iz stana. Od zlostavljača se sklonila u casino jednog porečkog hotela u kojem s bolovima i u muci provela cijelu noć i do podneva sljedećeg dana kada su po nju došle sestra i majka. One nisu oklijevale niti trena kada ih je pozvala posuđenim telefonom od zaposlenika tog hotela. Upravo kada se spremala sjesti u auto sa sestrom i majkom da bježi iz Poreča naišao je okrutni nasilnik Vjeran, no bilo je kasno da je odvuče natrag. Zaključavši vrata na autu uspjele su mu umaći i krenule kući put Slavonije. Nesretna žena sa slomljenom vilicom i neopisivim bolovima je bila u jako lošem stanju da su je odmah odvezli u slavonsko-brodsku bolnicu. Majka i sestra joj su bile šokirane njenim izgledom. Bila je gola kost i koža, kosa joj je počela opadati a težila je jedva 50-ak kilograma.

Nakon što je ropkinja uspjela pobjeći svojim monstruoznim zlostavljačima iz Poreča te završila u bolnici sa šokantnim slučajem se počela baviti i policija.

Robovlasnik Vjeran Šalov je ubrzo uhićen nakon čega je završio iza rešetaka pulskog zatvora. Iza rešetaka je ostao sve do danas zbog opravdane bojazni da će počiniti novo kazneno djelo, jer je njegova mračna prošlost bilježi kako je i prije dvije i pol godine u Sabunikama kod Zadra brutalno premlatio 62-godišnjeg Antu Jurića.

Vanesu, monstruoznu suprugu još monstruoznijeg supruga joj, od zatvorskih rešetaka i pritvora spasila je samo okolnost što je majka četvero djece pa i jedne četveromjesečne bebe. Izrečena joj je mjera opreza da se nesretnoj Slavonki ne smije približiti na razdaljinu manju od 100 metara.

Istraga je pokazala da je nesretna Slavonka svoje poslodavce iz pakla, Vjerana i Vanesu Šalov, kod kojih je na kraju završila kao rob, upoznala u jesen 2014. godine kada je u Ninu počela raditi u njihovom lokalu Enigma. Potom je radila i u njihovom restoranu Stari Jadran u Sabunikama kod Zadra sve dok se svi zajedno prije nešto više od godinu dana nisu doselili u Poreč.

Vjeran i Vanesa su u središtu Poreča otvorili restoran Franšiza. Oštećenica je kod njih radila u kuhinji kao pomoćna radnica, kao konobar a kasnije i kao dostavljač hrane po Poreču. Stanovali su dva kata iznad restorana u ulici Otokara Keršovanija u Poreču. Za svoj rad plaću nije dobivala jer su joj rekli da će joj neka vrsta plaće biti to što se ona i sin joj hrane u restoranu gdje radi.

Kada su joj poslodavci počeli prijetiti, izgladnjivati, oteli telefon i zabranjivati kontakte sa obitelji pa i bezrazložno tući za nesretnu ženu je to bio početak pakla.

Proživjela pakao

Prvi put kada se Slavonka požalila sestri zamolivši je izbave iz slutećeg pakla te da nazove Vjerana i Vanesu i izmisli priču da mora kući brinuti o starim roditeljima Vjeran joj je odmah nakon sestrina poziva stavio vreću na glavu. Oboje supružnika su je počeli tući. Vjeran se latio povećeg kuhinjskog noža te je oštricom porezao na prsištu i lijevom ramenu. Pobjeći nije mogla jer su je prikliještili uz sudoper. Počela je proživljavati pakao. Svako malo bezrazložno bi je izudarali u čemu je prednjačio Vjeran. Od silnih i snažnih Vjeranovih udaraca šakama po licu, rebrima i cijelom tijelu nesretna žena je često posrtala, a koji put bi doslovce znala pasti na pod. Nerijetko je šikljala krv iz nosa i usta pa umjesto da joj pomognu samo bi je natjerali da spere krv i nastavi raditi.

Šokira detalj iz istrage u kojem stoji da je Slavonka u listopadu 2015. prala suđe u restoranu. Vanesa je prišla iza leđa te joj bez ikakva razloga po leđima prolila solnu kiselinu od čega su joj nastali vidljivi ožiljci gotovo po cijelim leđima.

O kakvim monstrumima se radilo kazuje i detalj od mjesec dana prije nego što im je uspjela umaći kada je Vanesa bezrazložno prigovorila joj da salata nije složena po njenoj volji i kako je ona htjela. Uzela je kuhinjski nož i zarila joj ga u lijevo bedro. Takvih i sličnih ožiljaka od Vesninog ubadanja nožem na lijevom bedru nesretne žene liječnici su izbrojali oko šest-sedam.

Kada bi bila sva isprebijana, krvava i u masnicama, supružnici monstrumi Vjeran i Vanesa, nesretnu ženu su zaključavali u sobu ili spremište gdje je provodila i po pet-šest dana. Nisu joj davali niti da jede niti da pije. Otključali bi je tek povremeno samo da ide na toalet.  

Istražitelji i liječnici su ostali šokirani kada su na njenoj ruci i ispod vrata uočili ožiljke koji su nastali tako što je Vanesa gasila cigarete na njenom tijelu.

Sedamnaestog srpnja, prije nego li im je uspjela umaći, izmučena Slavonka je usisavala stan. Vanesa je mužu rekla da zaposlenica opet ništa ne radi. Bilo je to dovoljno da je pomahnitali Vjeran svom snagom šakom udari u glavu.
- Osjetila sam da se nešto u vilici pomaknulo. Rukom sam izvadila slomljeni zub. Usta su mi bila puna krvi – kazala je istražiteljima nesretna 43-godišnjakinja.

Gotovo nevjerojatno zvuči da su susjedi slutili što se zbiva s nesretnom ženom kod nasilnih poslodavaca, međutim, nitko nije imao hrabrosti to prijavljivati policiji i baviti se tuđim problemima.

Odvjetnica žrtve Jasna Špiranović u ponedjeljak je za 24 sata tek kazala da o slučaju ne smije govoriti ništa. 
Suđenje Vjeranu i Vanesi Šalov na pazinskom Općinskom sudu se nastavlja u utorak ispitivanjem desetak pozvanih svjedoka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag