Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
188 komentara

'Moramo prijaviti vozačice koje su ušle u peti mjesec trudnoće'

ZASTRAŠUJU NAS PACIJENTI Liječnici imaju obavezu policiji prijaviti baš svako promijenjeno zdravstveno stanje pacijenata, pa tako i vozačice koje su ušle u peti mjesec trudnoće

strajk
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
188 komentara

Nisu obiteljski liječnici ti koji odlučuju da će nekome biti oduzeta vozačka dozvola nego medicina rada i njihovi timovi. Mi smo obavezni prijaviti policiji promjenu zdravstvenog stanja, a kako je ta obaveza u cijelom sustavu isključivo na nama, doživljavala sam od pacijenata verbalne prijetnje, viku i svađe. Govori nam tako obiteljska liječnica iz središnje Hrvatske.

LIJEČNICA: 'Zakon stavlja liječnike u ulogu policajaca, treba ga mijenjati'

S njom i još jednom liječnicom razgovarali smo o tome što im se događa kad pacijenta moraju prijaviti policiji jer procijene da više ne bi smio sjedati za volan.

U Orahovici je u ponedjeljak priveden 52-godišnjak koji je prijetio svojoj liječnici i njenoj zamjeni u tamošnjem domu zdravlja jer je liječnica policiji prijavila njegovo promijenjeno zdravstveno stanje.

Liječnica s kojom smo razgovarali napominje da ima pacijenta - liječenog alkoholičara i recidivista, više puta kažnjavanog zbog prometnih nezgoda i vožnje u pijanom stanju. Poslala je prijavu policiji, a na potvrdi koju je izdala i koju je pacijent nosio na medicinu rada, gdje se obavlja izvanredni liječnički pregled, pisala je njegova dijagnoza.

No na medicini rada su, kaže, odlučili da je sposoban voziti i, nakon što su mu ostavili vozačku, pijan je ponovno skrivio prometnu nesreću. Godišnje ova liječnica policiji pošalje nekoliko prijava.

ODREDILI MU ISTRAŽNI ZATVOR Prijetio djelatnici Centra za socijalnu skrb pa ga uhitili

Druga liječnica, koja ima ordinaciju u Slavoniji, kaže da je do sada nekoliko puta slala prijave policiji. Jednom je u pitanju bio teški psihički bolesnik, a drugi put čovjek koji je bio poluslijep.

Bilo ju je strah, priznaje, njihovih reakcija, pa ih je izbjegla obavijestiti o prijavi, što je trebala učiniti.

SVE ZBOG VOZAČKE Prijetio je liječnici u Orahovici: Policija uhitila muškarca (52)

Obiteljski liječnik policiji šalje prijavu u kojoj je samo navedeno da je nastupila promjena zdravstvenog stanja ili da je u tijeku liječenje, što predstavlja zdravstvenu zapreku za upravljanje motornim vozilima.

Na toj prijavi ne pišu dijagnoze, lijekovi niti bilo kakvi detalji. Policija potom zove pacijenta i šalje ga na medicinu rada na izvanredni liječnički pregled, koji stoji 500 kuna.

Druga liječnica upozorava na problem kad pacijenti u strahu od gubitka vozačke ne žele liječiti zdravstveni problem. Liječnici bi trebali prijaviti i, primjerice, trudnoću vozačice koja je ušla u peti mjesec trudnoće.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message