Obavijesti

News

Komentari 164

Moramo se zakonski odrediti prema simbolima totalitarizma

Moramo se zakonski odrediti prema simbolima totalitarizma
1

Andrej Plenković je nužnim ocijenio da hrvatska politika i struka pronađu zakonsko rješenje kojim bi se država jasno odredila prema simbolima totalitarnog sustava

VIDEO

Premijer Andrej Plenković u utorak je nužnim ocijenio da hrvatska politika i struka pronađu zakonsko rješenje kojim bi se država jasno odredila prema simbolima totalitarnog sustava, kakav je i ustaški pozdrav "Za dom spremni" uklesan na HOS-ovoj spomen ploči u Jasenovcu.

"Moramo tražiti zakonski put u koji će biti uključeni svi politički akteri i stručnjaci, kako bismo se jasno odredili prema simbolima totalitarnog sustava. Ja sam u Europskom parlamentu bio potpredsjednik skupine 'Pomirbe europske povijesti'. Mislim da je više od 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata zrelo vrijeme da na jedan smiren, staložen način postignemo konsenzus u hrvatskom društvu i da se o tome odredimo. Naravno, za to je potreban dogovor, ali prije svega zakonito postupanje svih tijela vlasti", izjavio je Plenković novinarima u Varaždinu, gdje boravi na svečanom obilježavanju Dana grada.

Za spomen ploču sa spornim natpisom uklesanim u grb Udruge branitelja HOS-a, koja je spomenik i postavila, rekao je kako je takav grb udruge još 2003. godine prihvatilo Ministarstvo uprave.

S Mostom nismo razgovarali o čelniku HEP-a 

Novinare je zanimalo i jesu li HDZ i Most dogovorili imenovanje čelnika Hrvatske elektroprivrede (HEP), s obzirom na medijska nagađanja o mogućim kandidatima te napise o navodnim neslaganjima između dvije vladajuće stranke oko osobe koja bi vodila to javno poduzeće.

Premijer Plenković je rekao kako HDZ i Most uopće o tome nisu razgovarali, istaknuvši kako je želja depolitizirati pristup prema gospodarski važnim tvrtkama.

 "Mislim da smo vrlo jasno rekli u izbornoj kampanji, kao i u kontekstu svih poteza koje radimo u prvim tjednima, da želimo da u javnim poduzećima na čelu budu ljudi koji su visoko profesionalni, kompetentni, da želimo depolitizirati pristup prema onim tvrtkama koje su od velikog gospodarskog značaja za Hrvatsku", poručio je.

O Bandićevom proračunu: Prvo moram vidjeti amandmane zagrebačkog HDZ-a

Vezano za mogućnost da zagrebački HDZ ne podrži gradski proračun gradonačelnika Milana Bandića, predsjednik Vlade i HDZ-a rekao je kako je njegovoj stranci najbitnije projicirati političku stabilnost, što je, kaže, bila ključna poruka i njegove kandidature za predsjednika stranke te HDZ-ove kampanje za parlamentarne izbore.

 "Također smo vrlo jasno rekli, ukoliko postoje pojedine stavke proračuna Grada Zagreba koje u prvom nacrtu nisu zadovoljavajuće s aspekta gradske organizacije, da onda želim znati koji su to aspekti, koje su to točke i koji bi to bili amandmani koje bi gradska organizacija predstavila i time poboljšala refleksiju u proračunu, političkih prioriteta za Grad Zagreb. Tek nakon toga možemo razgovarati o drugim temama", izjavio je Plenković novinarima.

 Istaknuo je kako mu je želja da HDZ na lokalne izbore iduće godine na razini županija, gradova i općina izađe sa svojim kandidatima, "jer je to odgovornost najveće hrvatske stranke".

Plenković i Habuš uputili poruke zajedništva i suradnje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš u utorak su sa svečane sjednice Gradskog vijeća, povodom Dana grada i blagdana Svetog Nikole, uputili poruke zajedništva i suradnje.

 U varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu, HNS-ov gradonačelnik Goran Habuš napomenuo je kako je Plenković prvi premijer koji nakon Jadranke Kosor prije šest godina dolazi na svečanu sjednicu Gradskog vijeća, što smatra pomakom u odnosu središnje vlasti prema Varaždinu.

Habuš: Od grada slučaja Varaždin je postao grad s perspektivom i vizijom 

 "Varaždin je od grada slučaja s uhićenjima u gradskoj upravi prije šest godina postao grad s perspektivom, vizijom i projektima. Varaždinci su uvijek sami rješavali svoje probleme i rijetko trebali pomoć države. Ali, postoje stvari koje ne možemo riješiti sami. Nadam se da je dolazak premijera početak novog odnosa Vlade i centralne države prema Varaždinu", rekao je Habuš.

 Podsjetio je da Varaždin još uvijek nije riješio problem s baliranim otpadom na ulazu u grad, kao ni problem, s kojim se suočava i ostatak države, neprikladnog upravljanja državnom imovinom. Varaždin je, ipak, označio kao primjer kako su bivše vojarne pretvorene u POS-ovo naselje, sveučilišne i studentske prostore te poduzetničku zonu, a očekuje da će država Varaždinu dati i posljednju bivšu vojarnu u Optujskoj ulici, u kojoj bi bili uređeni novi prostori Sveučilišta Sjever.

Premijer Plenković je Varaždin i Varaždinsku županiju ocijenio motorom razvoja čitave Hrvatske.

Plenković: Svi moramo raditi za dobrobit hrvatskih ljudi, i u vlasti i u oporbi 

"U duhu politike partnerstva između Vlade i svih jedinica lokalne i područne samouprave došao sam s porukom ohrabrenja i suradnje oko svih projekata koji se tiču razvoja gospodarstva, infrastrukture, obrazovanja, naravno turizma i kulture koja je osobito važna u Varaždinu. Kao predsjednik Vlade imam jednaku obavezu i jednaku dužnost brinuti o svim hrvatskim županijama", kazao je Plenković i dodao kako svi moramo raditi za dobrobit hrvatskih ljudi, u vlasti ili u oporbi.

 Na svečanosti je bio i potpredsjednik Sabora te predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, za kojega je Varaždin primjer industrijskog razvoja i ugodnog življenja, a na političarima je da ostvare rezultate i građanima vrate dignitet.

 Premijer Plenković se uoči svečane sjednice sastao s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom te županom Predragom Štromarom i gradonačelnikom Habušem.

 Na sjednici su Habuš i zamjenik gradonačelnika Knina Nikola Blažević potpisati Povelju o suradnji Knina i Varaždina, a uručena su i godišnja priznanja Grada Varaždina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina