Obavijesti

News

Komentari 371

Don Mili se ispričao: Ovo je isključivo bila moja pogreška

Don Mili se ispričao: Ovo je isključivo bila moja pogreška
2

Nakon što je javnost oštro osudila njegov komentar o smrti Slavka Goldsteina, don Mili je zatvorio svoj Facebook profil. Svoju je ispriku objavio u ponedjeljak na profilu župe

VIDEO

Hvarski župnik Mili Plenković ugasio je svoj Facebook profil nakon što je izazvao pravi gnjev javnosti svojim skandaloznim komentarom o smrti istaknutog hrvatskog publicista i intelektualca Slavka Goldsteina. Don Mili Plenković, podsjećamo, na društvenim mrežama objavio je da ga je iskreno obradovala smrt Slavka Goldsteina jer je po njemu bio “mrzitelj Hrvatske”.

Uslijedile su na stotine komentara čitatelja koji su se zgražali njegovom izjavom.

Don Mili u ponedjeljak se ispričao, a post je objavio na Facebook profilu svoje župe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prenosimo ga u cijelosti:

„Moja objava na Facebooku izazvala je niz negativnih reakcija javnosti. Svjestan sam da sam pogriješio, jer sam svoje neslaganje s javnim djelovanjem dr. Slavka Goldsteina izrazio i na posve krivi način i u krivom trenutku, izražavam žaljenje i iskreno se ispričavam:

- najprije svojim župljanima koji su se našli u neprilici i čije je povjerenje u mene, kao župnika, ovim dovedeno u pitanje.

- ispričavam se svima koje sam svojom objavom povrijedio ili uznemirio

- ispričavam se svom Biskupu kao i Crkvi u Hrvata koja se je, mojom krivnjom, našla - neopravdano - na optuženičkoj klupi, jer je ovo isključivo moja osobna pogreška. don Mili Plenković (ovo objavljujem na župnoj stranici jer sam osobni profil ugasio)“.


Hvarski župnik i ranije je imao skandalozne objave na svom Facebook profilu, poput one od prije dva tjedna kad su naši nogometaši izgubili od Turske.

- Turski tupani pobijedili naše genijalce - napisao je na društvenim mrežama.

Prije dvije godine komentirao je ponašanje stranih turista u Hvaru.

- Kad naši navijači naprave jednokratni darmar na ulicama nekog europskog velegrada, sav svijet zna da su Hrvati divljačine i k tome još kolaboracionisti fašista, a kad vrla europska mladež dobra dva mjeseca i malo duže, u doslovnom i prenesenom smislu,- obavlja veliku i malu nuždu uzduž i poprijeko Hvara, mi to moramo trpjeti jer nam oni za to plaćaju. E, stvarno smo jadni - rekao je tad za Slobodnu Dalmaciju.

Inače, Mili Plenković je predstojnik Katehetskog ureda Hvarske biskupije, odnosno, zadužen je za vjeronauk u školama, rad s djecom i vjeroučiteljima.

Prije tri godine organizirao je duhovnu obnova vjeroučitelja laika u Vepricu.

- Duhovni život je stoga život u svjesnoj povezanosti s Bogom s ciljem idealnog ostvarenja čovještva onako kako je to htio sam Bog... Stoga naš duh vodi trajnu borbu ne samo protiv krvi i mesa, nego i protiv Zloga i zlih sila. Duhovni život vjeroučitelja laika nije ništa drugo doli put prema svetosti, a taj cilj je svim kršćanima zajednički. Unutar laičke duhovnosti postoje različiti putovi. Svi su legitimni, uz uvjet da vode k zajedništvu s Bogom i da je sačuvana autentično kršćanska duhovnost - izjavio je tad.

Plenkovićev ispad komentirala je splitska psihologinja Mirjana Nazor.

- Ovaj svećenik osramotio je vlastitu vjeru i natjerao nas da se zapitamo pa u kojeg to Boga vjeruju katolički svećenici poput ovog Plenkovića? Zar jedan od temelja vjere nije ono ‘svi smo djeca božja’? Vrijeme je da se braća svećenici prisjete koji su temelji i na čemu počiva njihova vjera. A još ovako uvrijediti čovjeka koji više nije među živima, to je nečuveno i sramota - zaključila je Nazor.

Kad smo don Plenkovića u subotu pitali kako je moguće da se jedan svećenik i kršćanin raduje nečijoj smrti kazao nam je da nije učinio ništa loše. Jučer se nije javljao na telefon. Tako da nismo saznali zašto je ugasio Facebook profil i je li to od njega tražio nadređeni mu biskup.

- Svećenik ne bi trebao objavljivati takve stvari. Malo se zanio, no očito je i sam to priznao kada je obrisao objavu - kazali su nam Plenkovićevi poznanici. Takav govor osudili su i članovi Građansko-liberalnog saveza (GLAS).

- Zahtijevamo ispriku vrha Katoličke crkve građanima Hrvatske s obzirom na to da smo doživjeli i to da se svećenici javno vesele nečijoj smrti i to samo zato što se s pokojnikom politički ne slažu - napisali su.

Istaknuti publicist, nakladnik i intelektualac, Slavko Goldstein umro je prošli tjedan u 90. godini. Deseci tisuća primjeraka “Rječnika hrvatskog jezika”; Kišova “Grobnica za Borisa Davidoviča”, “Moskovske godine” Veljka Mićunovića, “1941. - godina koja se vraća”, “Signali nad gradom” Žike Mitrovića, “Akcija stadion”, “Prometej s otoka Viševice”, Liber, Novi liber, Erasmus. Ovo je samo dio toponima koje je na kartu hrvatske kulture zauvijek ubilježio Goldstein, čovjek kojeg je samo smrt mogla zaustaviti u pisanju njegove posljednje knjige. Među prvima je, krajem osamdesetih, pristupio utemeljenju liberalne stranke, koja je inicirala povratak Bana na Trg, svi koji su ga dobro poznavali znali su da je Goldstein, toliko puta stigmatiziran, etiketiran, pa i pljuvan i prozivan kao Židov, bio Hrvat, istinski domoljub ove zemlje, koji joj je ostavio najbolje što je znao i mogao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 371
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21