Obavijesti

News

Komentari 26

MORH izvodi letačke vježbe: Moguća probijanja zvučnog zida

MORH izvodi letačke vježbe: Moguća probijanja zvučnog zida

Piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u subotu će od 10 do 16 sati provoditi redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida

VIDEO

Uvažavajući pojačanu osjetljivost građana na buku uslijed nedavnih potresa, ističu iz MORH-a, probni letovi do daljnjeg se neće provoditi u dosad uobičajenoj zoni letenja „Lekenik“ u Sisačko-moslavačkoj županiji, već će se provoditi u privremenoj zoni probnih letova „Čazma" te privremenoj ruti ubrzanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Krila oluje 01:28

Privremena zona probnih letova “Čazma” je geografski izmaknuta sjeveroistočno, a u njoj se provode probni letovi motora, sustava i uređaja u podzvučnim brzinama u rasponu visina 600 metara iznad tla do 10.000 metara, dodaje se.

Zona „Čazma“ privremeno je ishodovana u suradnji i uz suglasnost Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a na preporuku probnih pilota, dok je ranija zona “Lekenik” publicirana zona od strane svih nadležnih institucija.

Također, privremena ruta ubrzanja koristi se za probne letove u zadnjoj fazi ispitivanja aviona i odvija se na visinama iznad 10.000 metara. Provodi se iznad Slavonije na način da avion ubrzava od istoka prema zapadu, načelno od Đakova prema Križevcima zbog sigurnosnih razloga i geografskog položaja aerodroma s kojeg se provode probni letovi, navode iz MORH-a.

Milanović: Država bi trebala HRZ opremiti nečim modernijim
Milanović: Država bi trebala HRZ opremiti nečim modernijim

Napominju da navedena privremena zona i ruta ubrzanja nisu trajno održive zbog uzurpiranja prilaznog i odlaznog prometa u Zračnoj luci Zagreb, osobito kada se poveća frekvencija prometa, koji je trenutno smanjen zbog pandemije Covida-19.

Područja iznad kojih su planirani letovi

Planirani letovi danas će se provoditi na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1000 do 10.000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Letačke posade helikopterima hitno zbrinule tri pacijenta
Letačke posade helikopterima hitno zbrinule tri pacijenta

HRZ sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj. Tijekom provedbe planiranih letova i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka, pa iz MORH-a mole građane za strpljenje i razumijevanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...