Obavijesti

News

Komentari 288

Mornar: Moj prvi potez bit će razgovor s Bozanićem i HBK

Mornar: Moj prvi potez bit će razgovor s Bozanićem i HBK
1

Budući da sam javno istupao i ukazivao na nelogičnosti i nedostatke u sustavu ne bih se mogao pogledati u ogledalo da sam ponudu odbio, istaknuo je Mornar

VIDEO

Vedran Mornar na matičnom Odboru za obrazovanje dobio je potporu većine članova. Premijer Milanović predstavljajući svoj izbor kazao je da se radi o etabliranom stručnjaku i znanstveniku. Zahvalio se i njegovom prethodniku Željku Jovanoviću koji je kaže imao težak posao u kojem je nailazio na otpore u pokušajima da uvede izmjene i dopune kurikuluma koje Europi danas predstavljaju jedan srednji standard.

- Išlo je teško. Ovdje je novi kandidat da nastavi taj posao i da unese nešto svoje. To svoje, taj magični dodatak je jako bitan u politici - rekao je Milanović.

Za Mornara je naveo da je ugledni znanstvenik, bio je dekan jedne od najboljih škola u ovim krajevima koja je ponos našeg obrazovnog sustava što je radio na odličan način.

- Posao ministra je teži jer to je više od posla, to je vrlo čest i opsesija i čovjek mora dati potpuno sebe unutra i paziti da u tome ne izgori. Znam da su ovo teške riječi, ali život je takav, politika je takva i ministri su izloženi takvoj vrsti pritiska. Neće mu biti lako - poručio je.

Iako se zna reći da se ministrima u tako teškom resoru nema što čestitati, Milanović je kazao da svatko tko u civiliziranoj državi ima priliku dati svoj doprinos promjenama i napretku je po njemu sretan čovjek.

- Ako može i malo usrećiti zajednicu za koju radi, tim bolje i tim više - rekao je.

'Bio sam iznenađen pozivom, ali nisam mogao odbiti'

Nakon predstavljanja ministra, premijer je otišao sa sjednice, a Mornar je dometnuo "sad sam ostao sam".

Priznao je da mu je bilo veliko iznenađenje kad ga je premijer pozvao da preuzme ministarsku funkciju.

- Ja to nisam mogao odbiti iako je to za mene i moju obitelj velik teret. Ako tražim osobne pluseve, nisam našao ni jedan međutim tražeći dalje i znajući da sam javno istupao i ukazivao na neke nelogičnosti i nedostatke obrazovnog sustava ja jednostavno sam sebe ne bih mogao pogledati u ogledalo da sam ovu ponudu odbio - kazao je Mornar.

'Mislim da je zdravstveni odgoj dobar'

Najavio je da će mu prvi potez kada sjedne u fotelju ministra biti traženje prijema kod kardinala Bozanića i predsjednika HBK Puljićem o pitanjima vezanim uz zdravstveni i građanski odgoj.

- Vjeronauk ima svoje mjesto u školama. Mislim da je zdravstveni odgoj dobar. Tu ima nekoliko prijepornih rečenica o kojima bi se dalo diskutirati, ali u jednom dijalogu sa udrugama i Crkvom nadam se da mi možemo iznaći sasvim dobro rješenje. Što se tiče građanskog odgoja mislim da teme u njemu vrlo dobre te da u razgovoru se može kvalitetno doprinijeti odgoju naše djece - kazao je.

Napomenuo je da za njega građanski odgoj kao novi predmet u prenatrpanom kurikulumu nije prihvatljiv.

Iako je njegov prethodnik Jovanović bio u nategnutim odnosima sa Sveučilištem u Zagrebu i s nastavnicima, Mornar je jasno dao do znanja da više tako neće biti.

- U malo vremena neće se dovršiti mnogo, ali može se uspostaviti odnose koji su niz godina bili narušavani. Kad mi je novoizabrani rektor Damir Boras čestitao rekao sam - Damire, budimo prvi par rektor-ministar koji se neće svađati. Smetao mi je i ranije tinjajući sukob između Sveučilišta i Ministarstva. Nismo neprijatelji - kazao je.

Osvrnuo se i na nastavnike koji su slabo plaćeni i kojima se ruši dignitet.

'Nisam čarobnjak i nemam kasu'

- Nisam čarobnjak i nemam kasu, ali trudit ću se da se dio kase usmjeri prema obrazovanju. Ljude koji su u sustavu stimulirat ćemo na drugi način, stimulirat ćemo ih idejom da su dragulj ove zemlje i lijepom riječi im dignuti dignitet - kazao je Mornar.

Prema informacijama iz Sabora zastupnici će o povjerenju novim ministrima glasovati u srijedu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 288

VIDEO

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje
Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je