Obavijesti

News

Komentari 51

VIDEO Velika bijela psina od 4,5 metara putuje kroz Zagreb!

VIDEO Velika bijela psina od 4,5 metara putuje kroz Zagreb!
9

Prirodoslovni muzej je preselio sve eksponate, a ostale su im još velika bijela psina i golema psina koje su zbog logističkog izazova kojeg predstavljaju ostavljene za kraj selidbe

VIDEO

Tijekom protekle dvije godine Prirodoslovni muzej u Zagrebu polako seli svoje eksponate u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, a danas su selili važni eksponat Zbirke riba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Velika bijela psina, Carcharodon carcharias, ulovljena je u Jadranskom moru, a sada se seli na sigurnu lokaciju na Zagrebački Velesajam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: Preseljenje velike bijele psine

Pokretanje videa...

Morski pas VIDEO

- Muzej se trenutno nalazi u fazi najveće rekonstrukcije u svojoj povijesti, a preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov - rekla je ravnateljica muzeja Tatjana Vlahović.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava ravnateljice

- U muzeju imamo eksponate dva morska psa, no u utorak smo selili velikog bijelog Carcharodon carcharias sa Demetrove na Zagrebački velesajam. Pas je dugačak 4,5 metra i da bismo ga uopće izvadili morali smo probijati prozor te ga spuštati u posebnim sanducima. Morali smo postaviti i skele - kaže nam ravnateljica. Dodaje kako će druga gorostasna psina od 7,2 metra morat će ići preko krova.

-  Njega selimo za dva tjedna no prvo moramo provjeriti da li je ovaj prijevoz bijele psine uspješno napravljen i da nije pretrpio oštećenja. Bijela psina ulovljena je u Bakarskom zaljevu 1954. godine no ne znamo tko ga je ulovio. Riječ je o predatoru za kojeg na sam spomen kažu da je ljudožder no istina je da je svežder i javlja se u Jadranu. Osigurali smo ga na 250.000 kuna. To je potrebno za slučaj da se putem ošteti eksponat pa da se može obnavljati. Kada bi se toliko uništio na putu da je nemoguće ga popraviti od osiguranja bismo morali kupiti druge primjerke, ali to bi bio problem jer se radi o zaštićenim vrstama - dodaje ravnateljica. Opisala je i kako su psa pripremali za prijevoz: "Kod seljenja kolega kustos, tehničari i voditelji brinu se o eksponatu. Dobro sve moraju zapakirati u posebne materijale i folije da ne bi, u ovom slučaju, bijela psina, upio dodatno vlagu. Zamotanog ga se stavlja na podest i u sanduk koji se posebno pričvrsti. Potom smo ga postavili na parapet i polako spuštali dizalicom sa drugoga kata. Očekujemo da će prijevoz uspješno proći."

Muzej je u protekle dvije godine na nove sigurne lokacije u Novom Petruševcu i na Velesajmu preselio sve eksponate, a ostale su im još velika bijela psina i golema psina koje su zbog logističkog izazova kojeg predstavljaju ostavljene za kraj selidbe.

- Kad je ovaj izložak dolazio u muzej, a to je bilo puno prije mojeg mandata, ubacivali su ga kroz krovište, odozgo. Prevelik je, naime, da bi mogao proći kroz vrat - ispričala je Vlahović.

Hrvatski prirodoslovni muzej trenutno je u fazi obnove vrijedne više od 118 milijuna kuna koja se financira iz EU fondova i proračuna Grada Zagreba. Radovi su krenuli u prosincu prošle godine, a očekuje se da će obnova biti dovršena do kraja 2023. godine kada će posjetitelji ponovno moći uživati u muzeju, ali ovoga puta u potpuno obnovljenoj palači Amadeo na Gornjem gradu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1