News

Komentari 7

Moskva će razmijeniti Ukrajince za Putinova prijatelja?

Moskva će razmijeniti Ukrajince za Putinova prijatelja?

Rusija će proučiti mogućnost razmjene zarobljenih vojnika ukrajinske bojne Azov za Viktora Medvedčuka, prijatelja Vladimira Putina, rekao je u subotu ruski zastupnik i pregovarač Leonid Slucki

"Proučit ćemo to pitanje", rekao je Slucki, član ruskog izaslanstva na zadnjim pregovorima s Kijevom, prenosi novinska agencija RIA Novosti odgovarajući na pitanje o takvoj razmjeni.

U izjavi koju je dao u separatističkom gradu Donjecku, na jugoistoku Ukrajine, dodao je da će o takvoj mogućnost u Moskvi razgovarati "oni koji su za to ovlašteni".

Viktor Medvedčuk (67) je političar i bogati ukrajinski poduzetnik koji slovi za osobu blisku ruskom predsjedniku. Sredinom travnja Medvedčuk je zarobljen u Ukrajini pošto je od početka ofenzive Kremlja krajem veljače bio u bijegu.

Medvedčuk je od svibnja 2021. u kućnom pritvoru nakon optužbe za "veleizdaju" i za "pokušaj pljačke prirodnih bogatstava Krima", ukrajinskog poluotoka koji je Rusija anektirala 2014.

U petak je ruska vojska priopćila da su se predali posljednji ukrajinski branitelji strateški važnog Mariupolja, koji su tjednima pružali otpor iz goleme čeličane Azovstalja.

Među njima su pripadnici bojne Azov, postrojbe koju Kremlj smatra "neonacističkom" a koju Kijev želi vratiti u razmjeni za ruske zarobljenike.

Dana 26. svibnja ruski Vrhovni sud treba proučit zahtjev za proglašenje bojne "terorističkom organizacijom", što bi moglo otežati razmjenu zarobljenika.

Čelnik separatista Donjecka, Denis Pušiljin ocijenio je u subotu da se ukrajinskim vojnicima koji su branili tvornicu Azovstalj i koji su se predali, treba suditi.

"Mislim da je sud neizbježan: pravda mora pobijediti", poručio je Pušiljin, prenosi RIA Novosti, na tiskovnoj konferenciji na kojoj je govorio i Leonid Slucki.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<