News

Komentari 1

Moskva proglasila novinara i blogera 'stranim agentima': 'Žele ugušiti politiku Kremlja'

Moskva proglasila novinara i blogera 'stranim agentima': 'Žele ugušiti politiku Kremlja'

Termin "strani agent" nosi negativne konotacije iz sovjetskog doba i podvrgava one koji su tako označeni strogim zahtjevima izvještavanja o financijama. Također moraju uz svaku objavu navesti da su "strani agent"

Rusija je jednog istaknutog novinara, video blogera i šest drugih osoba iz medijskog sektora proglasila "stranim agentima", posljednjim u nizu takvih poteza za koje kritičari kažu da su osmišljeni da uguše bilo kakvo neslaganje s politikom Kremlja.

Na proširenom popisu, koji je ministarstvo pravosuđa objavilo kasno u petak, nalazi se Elizabeta Osetinskaja, bivša glavna urednica nekoliko ruskih poslovnih novina koje su pisale o komercijalnim interesima ljudi bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu.

Termin "strani agent" nosi negativne konotacije iz sovjetskog doba i podvrgava one koji su tako označeni strogim zahtjevima izvještavanja o financijama. Također ih obvezuje da uz svaku objavu navedu da su "strani agent".

POGLEDAJTE VIDEO:

Na popisu je također Marija Borzunova, novinarka neovisne televizije TV Dožd, koja je također proglašena "stranim agentom". Ta je televizija suspendirala emitiranje nakon što su vlasti u ožujku blokirale pristup njenim mrežnim stranicama.

Jevgenij Ponasenkov, pisac i videobloger, poznat po kritici vlade na društvenim medijima također je proglašen "stranim agentom".

>>Uživo događanja iz Ukrajine pratite ovdje<<