Obavijesti

News

Komentari 6

Most predložio univerzalni dječji doplatak i povećanje iznosa, dobili odbijenicu Vlade

Most predložio univerzalni dječji doplatak i povećanje iznosa, dobili odbijenicu Vlade

Odbili su i prijedlog Selak Raspudić da se pravo na rad pola radnog vremena radi njege djeteta s teškoćama u razvoju omogući i srodnicima roditelja, koji žive u kućanstvu s djetetom s teškoćama u razvoju

Mostovi zastupnici u saborsku su proceduru u ožujku uputili izmjene Zakona o dječjem doplatku, kojim traže uvođenje univerzalnog dječjeg doplatka za svu djecu. čime bi prestao biti socijalna mjera i postao mjera obiteljskog karaktera. Predložili su da za prvo dijete iznosi 100, za drugo 120, treće 150, a četvrto i svako sljedeće dijete 180 eura. Za djecu s posebnim potrebama predložili su i 25 postotno povećanje na navedene iznose. Izračunali su da bi to Državni proračun dodatno koštalo 135 milijuna eura. Vlada je danas Saboru poslala odgovor - uobičajenu odbijenicu kad se radi o oporbenim prijedlozima. 

- Vlada, odnosno Središnji državni ured za demografiju i mlade, prijedlogom zakonodavnih aktivnosti za 2023. već je naglasio da ćemo ići u izmjene Zakona o doplatku za djecu - istaknula je državna tajnica Željka Josić. 

Drastično raste dječji doplatak i naknade za roditeljski dopust? Evo o kojim iznosima je riječ
Drastično raste dječji doplatak i naknade za roditeljski dopust? Evo o kojim iznosima je riječ

Jedan od ciljeva planiranih zakonskih izmjena u području doplatka za djecu, ističe se u pismenom odgovoru, je daljnje proširenje kruga korisnika te uvećanje iznosa doplatka za djecu za pojedine korisničke skupine definiranjem višeg postotka proračunske osnovice od trenutno propisanog važećim Zakonom, što će rezultirati stvaranjem povoljnijih financijskih uvjeta za obitelji.

- Vezano uz prava djece s utvrđenim teškoćama u razvoju koja ostvaruju pravo na doplatak za djecu, Vlada ističe da je u tijeku izrada prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku - poručuju iz Vlade.

Definiranje doplatka za djecu bez primjene dohodovnog cenzusa, nastavljaju, čime bi se na znatno drugačiji način utvrđivale svote doplatka za djecu te uzevši u obzir potencijalno višestruko povećanje broja korisnika, iziskivalo bi dugotrajnu informatičko-tehničku pripremu pa provedba takvog prijedloga u ovom trenutku nije moguća.

- Brisanjem postojeće odredbe članka 21. Zakona o doplatku za djecu sva djeca stavila bi se u jednak pravni položaj, ne uvažavajući činjenice koje im prema postojećem zakonskom rješenju daju pravo na povećanu svotu doplatka za djecu, a koje se odnose na otežane uvjete života ili oštećenje zdravlja, što nije usklađeno sa stvarnim životnim situacijama. Isto tako, s obzirom na to da se sredstva za financiranje doplatka za djecu osiguravaju u državnom proračunu, propisivanje univerzalnog doplatka za djecu uz istovremeno povećanje svota doplatka za djecu trebalo bi biti praćeno s detaljnom procjenom potrebnih financijskih sredstava temeljenom na kvalitativno i kvantitativno dostatnim analizama sredstava potrebnih za provedbu istog, kao i učinaka na državni proračun uz sagledavanje dugoročnih financijskih i društvenih kretanja, a što je u ovom prijedlogu zakona izostalo - napominje se u odgovoru. 

Prosvjednici građanske incijative 'ZA djecu': 'Tražimo dječji doplatak za svako dijete'
Prosvjednici građanske incijative 'ZA djecu': 'Tražimo dječji doplatak za svako dijete'

Iz Vlade naglašavaju kako sredstva za ovakav prijedlog nisu predviđena u proračunu za ovu godinu, a i da je cifra koju Mostovci navode od 135 milijuna eura znatno manja od sredstava koja bi bila potrebna kada bi se prijedlog usvojio. 

Odbili su i prijedlog Mostove zastupnice Marije Selak Raspudić da se izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama omogući pravo na rad s polovicom radnog vremena radi njege djeteta s teškoćama u razvoju i srodnicima roditelja, koji žive u kućanstvu s djetetom s teškoćama u razvoju. 

- Nisu opravdani razlozi predloženog načina korištenja prava, nije ničim obrazloženo ni argumentirano pa niti razrađeno. Nisu sagledane ni sve posljedice koje bi nastupile ovim izmjenama, a nisu navedeni ni financijski učinci. Naglasit ću da je s 1. siječnja 2023. godine Vlada donijela novi Zakon - dodala je Josić.