Obavijesti

News

Komentari 6

Most predložio univerzalni dječji doplatak i povećanje iznosa, dobili odbijenicu Vlade

Most predložio univerzalni dječji doplatak i povećanje iznosa, dobili odbijenicu Vlade

Odbili su i prijedlog Selak Raspudić da se pravo na rad pola radnog vremena radi njege djeteta s teškoćama u razvoju omogući i srodnicima roditelja, koji žive u kućanstvu s djetetom s teškoćama u razvoju

VIDEO

Mostovi zastupnici u saborsku su proceduru u ožujku uputili izmjene Zakona o dječjem doplatku, kojim traže uvođenje univerzalnog dječjeg doplatka za svu djecu. čime bi prestao biti socijalna mjera i postao mjera obiteljskog karaktera. Predložili su da za prvo dijete iznosi 100, za drugo 120, treće 150, a četvrto i svako sljedeće dijete 180 eura. Za djecu s posebnim potrebama predložili su i 25 postotno povećanje na navedene iznose. Izračunali su da bi to Državni proračun dodatno koštalo 135 milijuna eura. Vlada je danas Saboru poslala odgovor - uobičajenu odbijenicu kad se radi o oporbenim prijedlozima. 

- Vlada, odnosno Središnji državni ured za demografiju i mlade, prijedlogom zakonodavnih aktivnosti za 2023. već je naglasio da ćemo ići u izmjene Zakona o doplatku za djecu - istaknula je državna tajnica Željka Josić. 

Drastično raste dječji doplatak i naknade za roditeljski dopust? Evo o kojim iznosima je riječ
Drastično raste dječji doplatak i naknade za roditeljski dopust? Evo o kojim iznosima je riječ

Jedan od ciljeva planiranih zakonskih izmjena u području doplatka za djecu, ističe se u pismenom odgovoru, je daljnje proširenje kruga korisnika te uvećanje iznosa doplatka za djecu za pojedine korisničke skupine definiranjem višeg postotka proračunske osnovice od trenutno propisanog važećim Zakonom, što će rezultirati stvaranjem povoljnijih financijskih uvjeta za obitelji.

- Vezano uz prava djece s utvrđenim teškoćama u razvoju koja ostvaruju pravo na doplatak za djecu, Vlada ističe da je u tijeku izrada prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku - poručuju iz Vlade.

Definiranje doplatka za djecu bez primjene dohodovnog cenzusa, nastavljaju, čime bi se na znatno drugačiji način utvrđivale svote doplatka za djecu te uzevši u obzir potencijalno višestruko povećanje broja korisnika, iziskivalo bi dugotrajnu informatičko-tehničku pripremu pa provedba takvog prijedloga u ovom trenutku nije moguća.

- Brisanjem postojeće odredbe članka 21. Zakona o doplatku za djecu sva djeca stavila bi se u jednak pravni položaj, ne uvažavajući činjenice koje im prema postojećem zakonskom rješenju daju pravo na povećanu svotu doplatka za djecu, a koje se odnose na otežane uvjete života ili oštećenje zdravlja, što nije usklađeno sa stvarnim životnim situacijama. Isto tako, s obzirom na to da se sredstva za financiranje doplatka za djecu osiguravaju u državnom proračunu, propisivanje univerzalnog doplatka za djecu uz istovremeno povećanje svota doplatka za djecu trebalo bi biti praćeno s detaljnom procjenom potrebnih financijskih sredstava temeljenom na kvalitativno i kvantitativno dostatnim analizama sredstava potrebnih za provedbu istog, kao i učinaka na državni proračun uz sagledavanje dugoročnih financijskih i društvenih kretanja, a što je u ovom prijedlogu zakona izostalo - napominje se u odgovoru. 

Prosvjednici građanske incijative 'ZA djecu': 'Tražimo dječji doplatak za svako dijete'
Prosvjednici građanske incijative 'ZA djecu': 'Tražimo dječji doplatak za svako dijete'

Iz Vlade naglašavaju kako sredstva za ovakav prijedlog nisu predviđena u proračunu za ovu godinu, a i da je cifra koju Mostovci navode od 135 milijuna eura znatno manja od sredstava koja bi bila potrebna kada bi se prijedlog usvojio. 

Odbili su i prijedlog Mostove zastupnice Marije Selak Raspudić da se izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama omogući pravo na rad s polovicom radnog vremena radi njege djeteta s teškoćama u razvoju i srodnicima roditelja, koji žive u kućanstvu s djetetom s teškoćama u razvoju. 

- Nisu opravdani razlozi predloženog načina korištenja prava, nije ničim obrazloženo ni argumentirano pa niti razrađeno. Nisu sagledane ni sve posljedice koje bi nastupile ovim izmjenama, a nisu navedeni ni financijski učinci. Naglasit ću da je s 1. siječnja 2023. godine Vlada donijela novi Zakon - dodala je Josić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.