Obavijesti

News

Komentari 43

Most: Roditelji odgajatelji mogli bi raditi pola radnog vremena, time bi se uštedjelo 250 mil.kn

Most: Roditelji odgajatelji mogli bi raditi pola radnog vremena, time bi se uštedjelo 250 mil.kn

Marijan Pavliček u ime Suverenista je najavio pokretanje referendumske inicijative u listopadu o uvođenju eura, odnosno zaštiti eura naglasivši Mađarsku, Češku i Poljsku kao primjere zemalja koje ga još nisu uvele

VIDEO

Kako od četvrtka 15. srpnja zastupnici odlaze na godišnji odmor, Ustavom propisanu stanku u trajanju od dva mjeseca, ovog tjedna zasjedanje su započeli već od ponedjeljka. Na početku sjednice su na prijedlog nezavisne Karoline Vidović Krišto minutom šutnje odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.  

Mostov Zvonimir Troskot, koji je bio i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, osvrnuo se na najavu Tomislava Tomaševića o ukidanju mjere roditelj-odgajatelj podsjetivši na svoj prijedlog da se roditeljima-odgajateljima omogući rad na pola radnog vremena. 

- Time bi se uštedjelo 250 milijuna kuna, što bi bilo dostatno da se pokriju vrtićki dugovi, ali i da se  otvore barem dva vrtića koji su Zagrebu itekako potrebni. Na taj način bi se punio proračun prirezima i porezima, smanjili bi se troškovi jer bi radili pola radnog vremena, zaštitili bismo roditelje da im se ne može dati otkaz, oni bi izašli spremniji na tržište rada, potaknuli bismo i poduzetništvo, a rasteretili odgajateljice i odgajatelje jer postoji prevelik pritisak na vrtiće, a sve manje odgajatelja - istaknuo je dodavši kako od sadašnje uprave ne vidi strategiju ni u upravljaju financijama ni po pitanju predškolskog odgoja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vrtić u Dubravi, primjerice, ima jedan metar kvadratni po djetetu, a standard je pet. Kraj vrtića je i kotlovnica, ako se ona zapali imat ćemo sprovode naše djece - upozorio je. 

Marijan Pavliček u ime Suverenista je najavio pokretanje referendumske inicijative u listopadu o uvođenju eura, odnosno zaštiti hrvatske kune. 

- Vladajući sve češće spominju ulazak u eurozonu, ukidanje nacionalne valute i preuzimanje eura, a da o tome nitko ne pita narod. Govore da smo se obvezali na to pristupanjem EU, ali nitko od građana to nije znao. Te ugovorne obveze imaju i druge članice, ali Mađarska, Poljska i Češka ni dan danas nisu uvele eure - istaknuo je dodavši kako nigdje u ugovornoj obvezi nije definiran krajnji rok za uvođenje eura.  

- Uvođenje eura neće dovesti do poboljšanja standarda kako kažu vladajući već će doći do njegovog pada i poskupljenja cijena. Uvođenje eura preko koljena je plod osobnih ambicija. Dosta je bilo da Hrvatska bude samo redak u nečijem životopisu, dodvoravanja Bruxellesu, ne može biti država na daljinski upravljač - poručio je. 

SDP-ova Martina Vlašić Iljkić govorila je o sustavu socijalne skrbi.

- I dalje imamo zatvoreno Ministarstvo rada i obitelji na čelu s ministrom Aladrovićem i premijera Andreja Plenkovića do kojih ne dopiru prijedlozi onih koji provode taj sustav i mišljenja struke - istaknula je naglasivši kako najavljene izmjene Zakona o sustavu socijalne skrbi ne nudi rješenje rastućim problemima. 

- Apeliramo na premijerov i ministrov zdrav razum i da se izmjene donesu u konsenzusu sa strukom. Potreban nam je pojačan rad na terenu, dostupni radnici koji su motivirani... U pojedinim lokalnim jedinicama nema dovoljno kapaciteta za smještaj djece, za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja, a osnivanje Povjerenstva za pritužbe građana u kojem će sjediti civilno društvo je nedopustivo. Zamislite da rad liječnika nadziru građana, a ne struka - rekla je. 

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš osvrnula se na izvješće EU o pravosuđu naglasivši kako smo na dnu tamo gdje bismo trebali biti na vrhu i obrnuto. 

- I već šestu godinu stranka na vlasti ne radi ništa - poručila je. 

Stipo Mlinarić u ime Domovinskog pokreta usprotivio se donošenju Zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata te se obrušio na ministra branitelja Tomu Medveda. 

- Ne postoji mehanizam zaštite nacionalnih interesa koji bi spriječio predsjednika Vlade da proda nacionalne interese kada mu se ukaže prilika. HDZ je razgranao svoje pipke vlasti u sve institucije i ima toliku moć da provede svaku odluku koju naumi, a to dokazuje i Zakon o navodnoj zaštiti civilnih žrtava rata, kako bi se povlađivalo okupatoru. HDZ ima toliku moć da će uvijek naći nekog heroja, branitelja, kao Tomu Medveda, kojeg će iskoristiti da ušutka branitelje - istaknuo je naglasivši kako Hrvatska u praksi nije demokratska država. 

- Tako se zove. A demokratska država se zovu i Kina, Srbija, Bjelorusija, a to nisu. Hrvatska živi u u jednom bahatom totalitarnom sustavu - poručio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

VIDEO Stanovnike sjevera Hrvatske zbunili brojni krugovi na nebu: Evo o čemu je riječ...
POGLEDAJTE VIDEO

VIDEO Stanovnike sjevera Hrvatske zbunili brojni krugovi na nebu: Evo o čemu je riječ...

Kako je vidljivo na stranici Flightradar, nebo nad Zagorjem u jutarnjim satima nedjelje bilo je 'poligon' za trening let...

Plenković: Stric Milanović je odmogao SDP-u! A umjesto da je skupio kofere, Grbin vrijeđa!
PREGOVARAJU S DP-OM

Plenković: Stric Milanović je odmogao SDP-u! A umjesto da je skupio kofere, Grbin vrijeđa!

Uz Plenkovića su ministri Božinović, Grlić Radman, Obuljen Koržinek i Piletić..
Ključ pobjede: Skupio je jedva 305 glasova, ali je Sanaderu pomogao da sastavi svoju Vladu
FELJTON: POSTIZBORNA TRGOVINA

Ključ pobjede: Skupio je jedva 305 glasova, ali je Sanaderu pomogao da sastavi svoju Vladu

Plus+ Predsjednik Stjepan Mesić 2007. nekoliko je dana oklijevao dati mandat bilo kojoj stranci. I lijevi centar i HDZ grčevito su pokušavale sastaviti većinu. “I, jesi sastavio vladu?” To je pitanje, podrugljivo intonirano, Sanader u prolazu na konzultacijama kod predsjednika Mesića postavio Zoranu Milanoviću. “Nisam, a ti”, uzvratio je Milanović. Par dana kasije, Sanader je mogao reći – “ja jesam...”