News

Komentari 10

Most: Zdravstvenim radnicima plaće za siječanj protuzakonite

Most: Zdravstvenim radnicima plaće za siječanj protuzakonite

I plaća u siječnju bit će isplaćena nezakonito, temeljem neispravnog obračuna, čime se opet stvaraju pretpostavke za nove tužbe, navodi Mostovac Ivan Bekavac u priopćenju

Savjet za zdravstvo Mosta upozorio je u srijedu da će i plaće zdravstvenih radnika u siječnju biti isplaćene nezakonito, iako je prošlo mjesec dana od odluke Vrhovnog suda kojom je potvrđeno da zdravstveni radnici imaju pravo na isplatu dodataka i kod prekovremenog rada.

- I plaća u siječnju bit će isplaćena nezakonito, temeljem neispravnog obračuna, čime se opet stvaraju pretpostavke za nove tužbe. Ministar zdravstva i pojedine zdravstvene ustanove i za blagdane pronalaze vrijeme za bavljenje smjenama i kadroviranjem, a nema nikakvog pomaka u zakonitosti obračuna, ponude nagodbi, isplate zaostataka - navodi čelnik Savjeta Ivan Bekavac. 

Iako se i dalje vode drugostupanjski postupci pred županijskim sudovima temeljem žalbi zdravstvenih ustanova na prvostupanjske odluke u korist zdravstvenih radnika, voljom uprava zdravstvenih ustanova pokreću se novi drugostupanjski postupci bez obzira na odluku Vrhovnog suda, upozorava Bekavac.

- Sve sudske troškove i kamate koji će proizići iz neodgovornih i loših poslovnih odluka uprava zdravstvenih ustanova platiti će u konačnici pacijenti iz limita zdravstvenih ustanova namijenjenih liječenju i dijagnostici bolesti. Iz istog razloga porast će nelikvidnost zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske - kaže se u priopćenju.

Vrhovni sud je 9. prosinca donio odluku po kojoj zdravstveni radnici imaju pravo na uvećanje plaće za posebne uvjete rada te za iznimnu odgovornost i za sate ostvarene u prekovremenom radu.

Najčitaniji članci