News

Komentari 3

'Možda je vrijeme da DORH digne optužnicu protiv Vučića, koji je u Glini poticao pobunu'

'Možda je vrijeme da DORH digne optužnicu protiv Vučića, koji je u Glini poticao pobunu'

Vrijeme je da se konačno počnemo ponašati kao suverena država i prijeđemo iz mentaliteta ispunjavanja briselskih zadaća u mentalitet suverene članice EU i NATO-a, poručuje Mostov zastupnik Grmoja

Zemlja koja je konstantno u strahu da bi mogla biti kažnjena nije suverena zemlja, poručuje Mostov Nikola Grmoja komentirajući izjavu švedskog europarlamentarca Charlija Weimersa kako veto, koje naš predsjednik Zoran Milanović zaziva kad je u pitanju ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, može ići i u drugom smjeru. 

- Zemlja koja vodi računa isključivo o svojim nacionalnim interesima će možda nekad biti i kažnjena, ali će sigurno nekada doći i u poziciju da ostvari svoje strateške nacionalne interese. Taj mentalitet straha da ćemo dobiti po prstima i da ne smijemo ništa reći trebamo mijenjati jer je to naš najveći problem - rekao je Grmoja naglasivši kako izborni zakon u BiH treba izmijeniti.

- Jer tu Hrvati ne traže kruha preko pogače, tražimo ono što tražimo i za sve ostale narode u BiH, Srbe i Bošnjake, da se poštuje Dayton, Ustavni sud BiH i presude Haškog suda da Hrvati mogu birati svoje političke predstavnike - dodaje Grmoja. 

Osvrnuo se i na optužnicu tužiteljstva Srbije za ratne zločine protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske zbog navodnog ratnog zločina tijekom akcije Oluja.

- U više navrata sam u Saboru upozoravao, došlo je gotovo i do fizičkog incidenta kada je premijer Plenković krenuo prema meni jer sam ga upozorio da imamo Povjerenstvo koje je osnovala Vlada i koje se treba sastajati četiri puta godišnje, koje treba pratiti ispunjava li Srbija mjerila iz Poglavlja 23., a da se nije sastalo nijednom. Srbija je u 2021. godini otvorila četiri poglavlja u procesu pristupanja EU, a znate li koliko je riješeno sudbina nestalih hrvatskih žrtava? Nula - rekao je dodavši kako je to rezultat Plenkovićeve vanjske politike.

'Možda je ovo vrijeme da DORH podigne optužnicu protiv Vučića'

- I onda dolazimo u apsurdnu situaciju da agresor podiže optužnice protiv naših vojnika koji su oslobađali zemlju. Trebamo se čvršće postaviti i ne možemo više dopustiti da Srbija neometano otvara poglavlja, a da se ništa ne događa ni po pitanju sudbine nestalih hrvatskih žrtava ni po pitanju ratne odštete - naglasio pa naveo koji bi naš odgovor mogao biti na to.

-  Možda je odgovor na ovo da DORH podigne optužnicu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jer je u okupiranoj Glini poticao na pobunu i agresiju protiv Republike Hrvatske i zazivao granice velike Srbije. To bi bio jedini adekvatan odgovor na ovakve skandalozne postupke Srbije. Definitivno je potrebno Srbiji blokirati pregovore i vrijeme je da se konačno počnemo ponašati kao suverena država i prijeđemo iz mentaliteta ispunjavanja briselskih zadaća u mentalitet suverene članice EU i NATO-a - poručio je.