Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
287 komentara

'Može i skromnije, ali ako imam zašto ne bih vozio Mercedes?!'

Velečasni Andrija Vrbanić iz Ivanovca kupio si je Mercedes od 35.000 eura. Naručio je i posebnu registraciju. Plaća mu je do 6.500 kuna, a okoliš oko crkve već godinama nije uređen...

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Trebao sam novi auto. Stari me je služio punih 11 godina, a da je bio dobar, ne bih ga mijenjao nizašto, rekao nam je velečasni Andrija Vrbanić iz Ivanovca.

Tvrdi da automobil nije nov, nego je star godinu dana, a dobio ga je "dosta ispod cijene".

POGLEDAJTE VIDEO

[video: 1198090 / video vijesti]

- Vjerojatno može biti i skromniji, ali ako imam novca zašto se ne bih vozio u Mercedesu? - pita se Vrbanić. Nije želio otkriti koliko ga je platio jer 'ne želi time opterećivati' svoje vjernike. Kaže da ga je platio svojim novcem te nam objašnjava da i svećenik 'ima nekakva svoja primanja'.

- Nemam obitelj, djecu, vilu ni jahtu na moru, nemam nekakve druge troškove, a automobil mi treba za posao - kaže nam Vrbanić.

POGLEDAJTE GALERIJU

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL 12.12.2017., Ivanovac - Zupnik Andrija Vrbanic vozi skupocjeni Mercedes. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Podsjeća na događaj pred Božić 2011. godine. Tad su lopovi, dok je bio na polnoćki, provalili u župni ured, ukrali dva fotoaparata, mobitel i manju količinu novca te ključeve skupocjenog Mercedesa, kojim su pobjegli i razbili se na putu do Čepina.

- Auto je tad jako razbijen i puno sam novca uložio kako bih ga popravio. Unatoč tome, morao sam ga dati ispod cijene, gotovo da sam ga morao pokloniti - pojadao nam se. Tvrdi da su ga već triput pokrali oko blagdana te strahuje što ga čeka ovoga Božića.

nedolazak svecenika na sahranu | Autor: Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Inače, automobil koji je Vrbanić nedavno nabavio novi u salonu s osnovnim paketom opreme stoji oko 50.000 eura (oko 379.000 kuna). S obzirom na to da auti u prvoj godini izgube i do 30 posto vrijednosti, ako je Vrbanićev doista star godinu dana, izračunali smo da vrijedi najmanje oko 35.000 eura.

"Zlo mi je kada vidim svećenika u najnovijem modelu automobila" Papa Franjo

Andrija Vrbanić je župnik Župe sv. Rozalije, djevice. Prema podacima s internetske stranice župe, u nju pripadaju četiri sela: Ivanovo, Antunovac, Ernestinovo i mađarsko selo Laslovo. Na stranicama piše i da u župi ima 3525 vjernika katolika.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Osnovica svećeničke plaće je 4000 kuna. Tu se još dodaje određeni iznos vezan za staž i službu, što otprilike izađe od 6500 do 7000 kuna mjesečno. Svećenik si taj iznos isplaćuje iz župne blagajne. U nju ide novac koji svećenik dobije od blagoslova kuća, lukna, vjenčanja, sprovoda i krštenja. Svaki se iznos bilježi. Od svega toga, svaka župa mora Nadbiskupiji godišnje isplatiti 10 kuna po vjerniku. Ima župa koje se ne mogu same financirati, pa ni župnika. U tom slučaju Biskupija isplaćuje razliku župnicima koji imaju mali broj župljana ili su siromašna župa. Malom župom smatra se ona koja ima 3000 vjernika i manje - pojasnio nam je jedan svećenik financiranje župe.

VIDEO VIJESTI Slavonski župnik voli luksuz: Kupio 'mečku' od 379 tisuća kn

Ako svećenik treba renovirati ili sagraditi crkvu ili radi neke nove projekte, Biskupija mu za to dostavlja sva potrebna sredstva. U općini Antunovac, pak, već godinama nema nikakvih novih zdanja koje je financirala Crkva. U Antunovcu je od 2006. stajao postavljen kamen temeljac za gradnju nove crkve jer je stara uništena u ratu. Tek nakon što se u gradnju crkve svetog Antuna uključila općina, koja je u potpunosti financirala gradnju, pa čak i donirala kip svetog Antuna u prirodnoj veličini, crkva je završena 2014. godine. Ni tri godine kasnije nije uređeno zemljište oko crkve. 

Imali nove aute, pločice po narudžbi, skupe klijeti

-  Don Anđelko Kaćunko vozio je auto s tablicama ZG - ANGELO, koje su stajale 8000 kuna.     
-   Fra Šime Nimac je novcem od crkvenog zemljišta kupio bijeli Passat. 
-  Adam Bernatović iz Osijeka vozio je Audi A3, čiju je vrijednost procijenio na 30.000 eura.
-  Sisački biskup Vlado Košić kraj Ivanić Grada ima imanje od oko 8000 kvadrata.     
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message