Obavijesti

News

Komentari 275

Može li doista Tito pomoći SDP-u da se pretvori u seksi stranku?

Može li doista Tito pomoći SDP-u da se pretvori u seksi stranku?
1

"SDP treba biti seksi", mantra je koju već tjednima ponavlja novi predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac. Čiji je prvi veliki potez podnošenje službenog zahtjeva za vraćanjem Titova trga u Zagrebu.

VIDEO

"SDP treba biti seksi", mantra je koju već tjednima ponavlja novi predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac.

Čiji je prvi veliki potez podnošenje zahtjeva za vraćanjem Titova trga u Zagrebu.

Je li Tito doista seksi tema? I hoće li pomoći SDP-u da postane seksi?

Viktor Gotovac podnio je prošloga tjedna  službeni zahtjev da se nekadašnjem Trgu maršala Tita u Zagrebu, preimenovanom 2017. godine u Trg Republike Hrvatske, vrati staro ime. 

Podatak za antologiju: Titov trg uklonjen je iz centra Zagreba političkom ucjenom Zlatka Hasanbegovića, tadašnjeg koalicijskog partnera bivšeg gradonačelnika Milana Bandića, a danas Hasanbegovićev prijatelj ("poznanik") Viktor Gotovac pritišće vladajući Možemo! da ponište tu odluku i vrate Titov trg u Zagreb.

Protiv Hasanbegovića

Viktor Gotovac poziva se na zasluge Josipa Broza Tita ("Trgovi se dobivaju za zasluge, a ne za greške"), ali uvjerljivije zvuči argumentacija da se ovime poništava još jedno negativno nasljeđe Bandićeve vladavine, kao što se poništava najveći (jedini?) politički trijumf Zlatka Hasanbegovića.

Uz podsjećanje da su se bivši skupštinari iz platforme Možemo! koji sada vladaju Zagrebom svojedobno oštro protivili ukidanju Titova trga.

No danas vladajući Možemo! ne gleda blagonaklono na prijedlog Gotovca. Štoviše, to se doživljava kao provokacija i niski  udarac. Unatoč činjenici da su posljednjih tjedana, nakon grcanja u Bandićevoj koruptivnoj ostavštini, i sami krenuli u kampanju osvajanja srca svojih birača. Prvo je grad odbio sudjelovanje svećenika na otvaranju vrtića, pa su u službenoj dokumentaciji umjesto žena spomenuli "osobe koje menstruiraju", pa su na Zrinjevcu obojali klupu u dugine boje i grad ukrasili duginim zastavama, ali Tito im je ipak kamenčić u cipeli.

Takva vrsta ideološkog sukoba vjerojatno bi im preteško pala.

No to nas vraća na početno pitanje: može li Tito biti seksi? Pa još i za SDP?

Iron Maiden

Tomislav Tomašević i njegovi suradnici osvajaju srca svojih birača odlascima na koncerte Iron Maidena i potpisivanjem autograma maturantima na Norijadi, kao i uvođenjem pješačkih zona u centru grada (ne baš uspješnih), nudeći viziju modernog, urbanog, otvorenog, zelenog Zagreba

Neki bi rekli da je to seksi.

Istodobno, Viktor Gotovac vraća Tita. Kome je to seksi?

Kao što HDZ želi od Franje Tuđmana napraviti svoju stranačku ikonu, to sada zagrebački SDP želi napraviti od Josipa Broza. Ali ni Tuđman ni Tito nisu seksi, bože sačuvaj. Kao što to neće biti ni Andrej Plenković ni Viktor Gotovac, a bogami ni Peđa Grbin.

Takva vrsta ideologije zagrijava strasti jedino kod onih koji političke strasti više nemaju. 

Uostalom, važnije od vraćanja Titova trga u Zagreb bilo bi poništavanje političkog nasljeđa Zlatka Hasanbegovića. A opet, tko se njega više uopće sjeća?

Tito i novi antifašizam

Nakon micanja Titova trga Možemo! je uvjerljivo osvojio vlast u Zagrebu, ali nitko tada nije nosio majice s Titovim likom, niti se u kampanji Tito spominjao kao ikona novog političkog pokreta. Tita je naprosto pogazilo vrijeme, a vrijednosti antifašizma poprimile su druge oblike. Kroz borbu za ljudska prava, za seksualne manjine, za slobodu govora i slobodu izražavanja...

Što, priznat ćemo, nije bio zaštitni znak Titove vladavine.

Kao što je i SDP pogazilo vrijeme.

Sve samo ne seksi

Teško je uopće pomisliti što bi SDP-u moglo pomoći da postane seksi stranka. Osuđen je na sve stariju grupu birača, mladi se okreću drugim opcijama ili naprosto apstiniraju od izbora, retorika kojom SDP komunicira s biračima, emocija koju prodaju, a naročito teme kojima barataju, ne rezoniraju s mladim, urbanim, modernim, progresivnim auditorijem.

O liderima i kadrovskim uzdanicama da se i ne govori.

A Tito nije Che Guevara. Ako i Che Guevara danas nekome može biti seksi.

Pametnije, da ne kažemo seksi, bilo bi da su podnijeli zahtjev za vraćanjem "Hendrixa" na željeznički most.

Ima rezona

Nema sumnje da zahtjev Viktora Gotovca za vraćanjem Titova trga u Zagrebu ima političkog rezona, pa i opravdanja s obzirom na način na koji je taj trg uklonjen i pod kojim političkim sentimentom je to napravljeno, kao politički trijumf radikalne desnice, a ne modernog liberalizma.

Niti bi trebalo baš pod svaku cijenu bježati od ideoloških rasprava i sukoba. 

Ali već po mlakim reakcijama na Gotovčev zahtjev za vraćanjem Titova trga može se zaključiti da to nije previše seksi tema, nikoga nije previše uzbudila, pa čak ni one koji bi se zbog toga trebali žestiti.

Pitanje je, međutim, što će SDP učiniti nakon što ispuca ovaj seksi adut u vidu Josipa Broza?

Osim što Viktor Gotovac može otići na kavu sa Zlatkom Hasanbegovićem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 275
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21