Obavijesti

News

Komentari 54

Može li se Paladina s tolikim opterećenjem posvetiti obnovi, najvažnijem zadatku ove Vlade?

Može li se Paladina s tolikim opterećenjem posvetiti obnovi, najvažnijem zadatku ove Vlade?

Nije ministar graditeljstva Ivan Paladina ni zagrijao fotelju, vruću od uhićenja prethodnika Horvata, a već se zahuktavaju kritike, sumnje, pitanja i optužbe na njegov račun. I već je postao opterećenje Plenkoviću.

VIDEO

Dobro da je novi ministar graditeljstva Ivan Paladina angažirao PR agenciju.

Glancanje imidža svakako bi mu mogao postati prioritet na funkciji već dovoljno opterećenoj kritikama, sumnjama, pa i optužbama.

Baš kao što je Paladina postao opterećenje za premijera Andreja Plenkovića. Upitan jučer da komentira navode iz imovinske kartice svoje najnovije ministarske akvizicije, Plenković je kratko odbrusio: "To je na njemu da tumači".

Premijer, dakle, pere ruke.

Dok će Paladina morati prati svoj imidž. 

Kažu da je u mnogo stvari prvi dojam najvažniji, a ministar Paladina, koji je upao u fotelju uhićenog ministra nakon što je Plenković očajnički tražio ministra koji nije iz HDZ-a, mogao bi čitav svoj mandat popravljati svoj imidž.

Optužbe i skepsa

Stigao je na funkciju praćen optužbama za sukob interesa i skepsom povezanom s njegovim poslovnim odnosom s ruskim biznismenima. Stigao je praćen pričama o propalim projektima i upropaštenim tvrtkama, a u saslušanju pred saborskim odborom iskazao je zapažen stupanj nekompetencije za funkciju koju preuzima.

A onda se pojavila imovinska kartica.

Pa su se postavila pitanja o golemoj imovini, ali i golemim zaduženjima, o velikom bogarstvu, ali i supruzi zaposlenoj na minimalnoj plaći u ministrovoj firmi. Pa su se mnogi zapitali zašto osoba s tolikom imovinom, a očito i poduzetničkim obavezama s nekretninama i planovima, uopće želi raditi kao ministar u Vladi.

Obveznice IGH

A na red su došle i famozne obveznice IGH, koje Paladina nije konkretno imenovao u imovinskoj kartici i kojih se, prema medijskim navodima, navodno domogao zahvaljujući povlaštenim informacijama, a trebale bi biti iskorištene kao jamstvo za preuzimanje nekretnina tvrtke u kojoj je bio predsjednik Uprave.

Nije Paladina ni zagrijao ministarsku fotelju, već dovoljno užarenu uhićenjem Darka Horvata, a već se javnost i politika moraju baviti njegovim poslovima, aranžmanima, financijama, kao i dugovima. Opet se spominje potencijalno kršenje zakona, poput neprijavljivanja obveznica IGH i supruginog minimalca. I opet se javljaju pozivi za smjenom ministra, prije nego što se uopće analiziraju njegovi rezultati u resoru.

Ivan Paladino je, po brzini zahtjeva za smjenom, već zagazio u "Crnojinu zonu".

Svježe imenovani ministar premijeru je već postao opterećenje.

Politički kapital

A takav ministar, s takvim opterećenjem i pod takvim sumnjama, ne može pristupiti najvažnijem poslu ove Vlade, a to je obnova potresom uništenih Zagreba i Banije. Politički kapital u tom projektu izuzetno je bitan, u ovom trenutku važniji čak i od eventualnih kompetencija u kojima Paladino, na njegovu sreću, ne može zaostajati za svojim uzaludnim prethodnikom Horvatom.

Plenković je Paladinu svijećom tražio. Doduše, tek nakon što su ga koalicijski partneri odgurnuli od Stjepana Čuraja u čiji zagrljaj je prvo srljao. Ali sad je nabasao na novi problem.

Ako se za Čuraja govorilo da je bezveznjak i da nema pojma o resoru, sad se Paladini prigovara da ima previše veza i vezica, da ništa nije radio bezveze i da je mnogo toga provodio povlačeći svakakve veze.

Nečuvena pitanja

Je li Paladina bio tipični hrvatski biznismen koji lovi u mutnom i prilagođava zakone svojim interesima ili je nečiji pijun u čijem interesu obavlja posebne zadatke, pitanja su koja se zapravo ne bi smjela postavljati u raspravama o ministru u Vladi.

No to opet nije ništa neobično kad se radi o HDZ-u i Plenkovićevoj vladi kronično zaraženoj korupcijom, sukobom interesa, zlouporabama dužnosti, kršenjima zakona, istragama, ali i neprijavljenim pritiscima mafije i specijalnih interesa. 

Dok se raspravlja o odlasku ministara zbog istraga i optužnica, njihova mjesta popunjavaju se ministrima za koje se već sada govori da bi trebali otići zbog sumnjivih poslova ili poslovnih poteza. 

Ali eto, makar se u tome nazire konstanta Plenkovićeve Vlade. Kao i u tome da ministar graditeljstva zadužen za obnovu ima druge prioritete i veće probleme od same obnove.

A piarovsko glancanje imidža postaje njegov najveći projekt.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...