Obavijesti

News

Komentari 38

'Može se ući u trag siledžijama koji šalju prijetnje novinarima'

'Može se ući u trag siledžijama koji šalju prijetnje novinarima'
1

Na pitanje očekuje li brzu reakciju policiju, istaknuo je kako očekuje jednako postupanje kao u slučaju prijetnji premijeru kada su počinitelji pronađeni isti dan...

VIDEO

Posljednjih tjedana svjedoci smo primitivizacije u javnom prostoru u pokušaju da se legitimizira govor mržnje koji eskalira, poručio je u utorak novinarima u Hrvatskom saboru zastupnik Glasa Goran Beus Richembergh osvrnuvši se na sve učestalije slučajeve prijetnji smrću novinarima.
 
Stoga će, na njegov zahtjev, Odbor za medije uputiti u ime Hrvatskog sabora pismo kojim se takvo ponašanje osuđuje.  

- Odbor za medije prava je adresa koja u ime Hrvatskog sabora mora poslati javnu poruku da se ne smije dopustiti da takvi slučaju prođu nekažnjeno - poručio je Beus Richembergh podsjetivši na posljednje prijetnje novinarima Maji Sever, Vojislavu Mazzoccu te Nataši Božić Šarić.

Novinari su ljudi, dodao je, koji su odgovorni za kreiranje političke atmosfere, a prijetnje su udar na njihovu slobodu govora i izrečenih stavova. 

- U ovim konkretnim slučajevima može se ući u trag siledžijama koji prijete i treba djelovati jednako efikasno kao u slučaju premijera. Možda se ne radi o ljudima koji su u stanju stvarno nanijeti zlo takvog tipa, ali ako se ne reagira oni mogu inspirirati one koji šute, priđu i nanesu zlo - istaknuo je.

Na pitanje očekuje li brzu reakciju policiju, istaknuo je kako očekuje jednako postupanje kao u slučaju prijetnji premijeru kada su počinitelji pronađeni isti dan. 

Nedavno su putem društvenih mreža i on i Vesna Pusić zaprimili prijetnje smrću, što su i prijavili policiji, no o detaljima postupka ne može govoriti jer se radi o međunarodnoj policijskoj suradnji.

Komentirao je i jučerašnju komemoraciju za Slobodana Praljka. Smatra da ministri Tomo Medved i Damir Krstičević te potpredsjednik Sabora Milijan Brkić nisu trebali biti tamo.

- Oni nisu tamo bili privatne osobe niti se radilo o zatvorenom skupu, niti u neradno vrijeme. Oni su tamo došli u svojoj punoj funkciji. Njihovo je pravo da sudjeluju u tome, ali isto tako je pravo javnosti da to osudi jer to nije prihvatljivo ponašanje - poručio je. 

Na pitanje očekuje li od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, kao vrhovne zapovjednice, da oduzme odličja optuženima na temelju presude iz Haaga, Beus Richembergh je istaknuo da je to njezina zakonska obveza. 

- Nažalost, nitko ne zna što će ona napraviti jer je njeno ponašanje u zadnje vrijeme u tom smislu prilično nepredvidivo. Ja se nadam da neće proteći previše vremena da se drži zakona jer ovo nije presedan, ovo su slučajevi koje smo imali do sada - zaključio je. 

Odbor za medije: Osuditi govor mržnje i prijetnje novinarima

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je primio na znanje izvješća o poslovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT) za 2014. i 2015. godinu, te se na prijedlog Gorana Beusa Richembergha (GLAS) složio da pisanom izjavom osudi govor mržnje u svjetlu nedavnih prijetnji novinarima.

"Radi se o eklatantnim primjerima kršenja prava na javnu riječ. Radi se o prijetnjama smrću koje su izrečene i na drugi način iskazane nekolicini novinara, primjerice Maji Sever s HRT-a, Vojislavu Mazzoccu s Indexa i, najnovije, Nataši Božić s N1. Mislim da takvom osudom možemo pridonijeti ne samo osudi govora mržnje, već i stvaranju boljeg ozračja kako bi novinari mogli raditi svoj posao slobodni od vanjskih pritisaka i prijetnji", predložio je Beus Richembergh.

Vanjski član odbora Ivan Zvonimir Čičak dodao je kako nije riječ samo o prijetnjama novinarima već i nizu organizacija i portala i da treba generalno osuditi govor mržnje.

"Ne poznajem nikoga tko ne bi osudio takav oblika nasilja i prijetnji pa predlažem da napravimo jednu izjavu i uputimo prema medijima", složio se predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ).
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu