News

Komentari 3

Mračaj: Počela gradnja kapele, Petir položila kamen temeljac

Mračaj: Počela gradnja kapele, Petir položila kamen temeljac

Blagoslovu su nazočili i domaći župnik iz Hrvatske Kostajnice, fra Stjepan Jambrošić, don Drago Škarica iz zagrebačkog Rudeša, zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir, načelnica Općine Majur Klementina Karanović...

U Mračaju na području općine Majur u subotu je sisački biskup Vlado Košić blagoslovio početak gradnje i temelje kapele Sv. Ivana Krstitelja, koja je bila teško oštećena u katastrofalnom potresu.

Blagoslovu su nazočili i domaći župnik iz Hrvatske Kostajnice, fra Stjepan Jambrošić, don Drago Škarica iz zagrebačkog Rudeša, zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir, načelnica Općine Majur Klementina Karanović, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, te veći broj okupljenih vjernika.

U ime domaćina, okupljene je tom prigodom pozdravila Klementina Karanović, koja se prisjetila brojnih nevolja koje su proživjeli ljudi tog kraja, dok je zastupnica Marijana Petir, zaslužna za donaciju Slavka Brnića iz SAD-a, a posredstvom vlč. Saše Iljkića, položila povelju u temelje nove crkve.

Zidana kapela svetog Ive u Mračaju izgrađena je 1888. godine, a teško je oštećena u Domovinskom ratu, nakon čega je i obnovljena. U razornom potresu koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije krajem 2020. godine, kapela je ponovo teško stradala, urušen je svod i krovište iznad oltara te su popucali zidovi i zvonik.

Crkva u selu Mračaj potpuno je uništena nakon potresa

Budući da je predstavljala opasnost za vjernike, uklonjena je krajem lipnja prošle godine, na svetkovinu svetog Petra i Pavla koji su inače, uz svetog Ivana, suzaštitnici kapele. Nova kapela bit će izgrađena po uzoru na staru, a građevinske će radove izvesti tvrtka Gradnja.

Najčitaniji članci