Obavijesti

News

Komentari 65

'Muče nas, a nismo teroristi, nekima čak režu ruke i noge...'

Zatvori u Mosulu pretrpani su navodnim ISIL-ovim borcima. Osvećuju im se irački vojnici koji su nedavno oslobodili grad. Većina zatvorenika tvrdi da se nisu borili za teroriste...

VIDEO

Nakon što su snage Iračke vojske oslobodile Mosul od ISIL-ovih terorista, velik broj navodnih boraca te organizacije završio je u zatvorima u kojima im se krše ljudska prava. 

U javnost su ovoga tjedna dospjele fotografije muškaraca koji sjede na podu u zatvoru u na najmanje 45 stupnjeva Celzijusa, bez ventilacije, ali i struje.

Većina ih ne može ni hodati

Brojni irački zapovjednici sada se osvećuju ISIL-ovcima i govore im kako su neljudska bića te da nisu zaslužili živjeti. 

Procjenjuje se da je samo u ovom zatvoru na jugu Mosula trenutačno oko 370 ljudi. 

- Većina ih pati od zaraznih bolesti, imaju probleme sa zdravljem, ali i s kožom jer ne borave na suncu. Dosta ih ne može niti hodati. Ponekad ih obiđu liječnici, rekao je jedan zatvorski dužnosnik. 

On tvrdi da je kroz zatvor u protekla tri mjeseca prošlo 1150 ljudi od kojih je njih 540 poslano u Bagdad na daljnja ispitivanja. 

Neki od zatvorenika uspjeli su razgovarati s američkim novinarima. Požalili su se na uvjete u zatvoru i istaknuli da su nevini:

'Vraćaju se s amputiranim udovima'

- Među nama nećete naći niti 10 ISIL-ovih ratnika. Tu sam već osam mjeseci, a sunce sam vidio samo jednom. Ja sam bio državni službenik, a kad su me uhvatili bio sam na putu između Bagdada i Mosula. Nisam vidio ni sud ni suce, ne znam ni za što me točno optužuju, požalio se jedan zatvorenik i dodao:

- Dvojica zatvorenika umrla su u pretrpanoj ćeliji. Nekima iz rana curi gnoj, takve znaju prevesti u bolnici i vratiti ih s amputiranim rukama i nogama. 

Drugi zatvorenik kaže kako im nikad nije dopušteno da ih netko posjeti te da njihove obitelji niti ne znaju gdje se oni nalaze, prenosi Daily Mail

'Njih treba izuzeti iz konvencija'

Procjenjuje se i da je još oko 2800 zatvorenika smještenu u zračnoj bazi kod Mosula te njih još stotine u sličnim objektima po gradu. 

Irački premijer Haider al-Abadi potvrdio je da je regularna vojska počinila neke "povrede ljudskih prava", ali kaže da je riječ o izoliranim slučajevima.

U razgovoru s novinarima, pak, neki vojni zapovjednici priznali su da su njihovi vojnici ubijali ISIL-ove zatvorenike. Iako su svjesni međunarodnih konvencija, smatraju da bi ISIL-ovci zbog svoje brutalnosti, iz njih trebali biti izuzeti.  
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa