News

Komentari 1

Mugabea izbacili iz stranke: Ide li i sa predsjedničke pozicije?

Mugabea izbacili iz stranke: Ide li i sa predsjedničke pozicije?

Napeto u Zimbabveu: Na čelu stranke Mugabea će naslijediti Emmerson Mnangagwa, zamjenik kojega je otpustio ovoga mjeseca, rekli su za Reuters izvori s posebnog sastanka o sudbini Mugabea

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe smijenjen je s dužnosti čelnika vladajuće zimbabveanske stranke ZANU-PF u nedjelju, a taj bi ga potez trebao prisiliti da odstupi s vlasti nakon 37 godina. 

Na čelu stranke naslijedit će ga Emmerson Mnangagwa, zamjenik kojega je otpustio ovoga mjeseca, rekli su za Reuters izvori s posebnog sastanka o sudbini Mugabea.

"On je izbačen", rekao je jedan od predstavnika stranke. "Mnangagwa je naš novi čelnik".

Mugabeova supruga Grace, koja je pokazala ambicije da naslijedi Mugabea na dužnosti, također je izbačena iz stranke.

U izjavi prije sastanka čelnik ratnih veterana Chris Mutsvangwa rekao je da 93-godišnjem Mugabeu istječe vrijeme za pregovore o odlasku te da bi trebao napustiti zemlju dok još može.

"On pokušava dogovoriti dostojanstveni izlaz", kazao je.

Mutsvangwa, bivši šef državne sigurnosti poznat kao Krokodil, zaprijetio je da će pozvati na ulične prosvjede ako Mugabe odbije otići.

U subotu su održani masovni prosvjedi u Zimbabveu na kojima se tražila Mugabeova ostavka. Radi se o najvećim demonstracijama ikad organiziranim u toj zemlji od stjecanja neovisnosti i dolaska na vlast Roberta Mugabea 1980.

Prosvjedi organizirani u glavnom gradu i u drugom gradu u zemlji Bulawayu okupili su čitav politički spektar: ministre, osobe bliske stranci na vlasti, ali i oporbu, sve ujedinjene protiv Mugabea.

Mugabeova 37-godišnja vladavina okončana je kada je vojska u srijedu preuzela vlast i stavila ga u kućni pritvor, kazavši da želi smijeniti "kriminalce" koji ga okružuju.

Intervencija vojske predstavlja prekretnicu u dugoj vladavini Roberta Mugabea obilježenoj represijom oporbe i teškom ekonomskom krizom.

Najčitaniji članci