Obavijesti

News

Komentari 682

Muk, tišina, plač ... dan kad je nastao opći očaj: Umro je Tito

Muk, tišina, plač ... dan kad je nastao opći očaj: Umro je Tito
1

Na današnji dan prije 37 godina umro je Josip Broz Tito. Snimke uplakanih građana i građanki Jugoslavije obišle su svijet. Miroslav Lilić prisjetio se tih dramatičnih dana...

VIDEO

Josip Broz Tito umro je 4. svibnja 1980. godine u 15.05 sati u Ljubljani. Život u Jugoslaviji staje, na ulice izlaze ucviljeni građani,  prekida se utakmica Hajduk – Crvena zvezda, nogometaši plaču, na tribinama 50 tisuća ljudi pjeva “Druže Tito, mi ti se kunemo”. Očaj, strah i nevjerica - cijela Jugoslavije tuguje i plače

Tih dramatičnih stanja prisjetio se u svojoj autobiografiji "Bez reprize" Miroslav Lilić koji je na televiziji Zagreb pročitao vijest o Titovoj smrti. Pet mjeseci ranije u Predsjedništvu CK SK obavijestili su ga da će on biti taj koji mora narodu priopćiti vijest kad drug Tito umro..

'Nemoj mene, nek čita Mlakar..'

-Meni je odmah skočio tlak i počeo sam kukati: "Molim vas, nemoj mene…Ja to ne mogu! Neka čita Mlakar, on će to puno bolje od mene, ja to ne mogu izdržati...

miroslav lilic

-Ne dolazi u obzir. To mora imati težinu i drugačije je kad čita urednik Dnevnika i šef programa, nego spiker.

Naređeno mu je da bude na raspolaganju, spreman dvadeset četiri sata i da cijeli program bez potresa pripremi za funkcioniranje kad se to dogodi. Bez panike, puno priče, sve ležerno i diskretno… I naravno, bez noćnih lumperaja i pića.

Od toga dana do Titove smrti Lilić nije popio niti jednu jedinu kap alkohola. Znao je nakon ponoći otići u restoran sa društvom, ali samo voda…
Tog 4. svibnja Lilić je uzeo Tanjugovu vijest bez prepisivanja i krenuo prema studiju. Sjeo sam na jedan prazan stolac, gutao pljuvačku i nastojao ne razmišljati ni o čemu, jer je imao užasnu tremu. Gledao je u kameru,a kad se upalilo crvenio svijetlo pročitao je:

"Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Predsjedništvo Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije radničkoj klasi i narodima Jugoslavije: umro je drug Tito…" 

'Od uzbuđenja se krivo odjenuo' 

- Pročitao sam vijest, gledao još par sekundi u kameru i htio ustati sa stolca. No, na svoj užas shvatim da na sebi imam plave traperice koje sam zaboravio zamijeniti crnim hlačama! Ostanem sjediti, režiser me drži u kadru i dodam što mi je prvo palo na pamet:  "Poštovani gledatelji, od ovog trenutka Jugoslavenska radiotelevizija započinje emitiranje izvanrednog programa. Režiser Mišo Davidović držao me još 10-ak sekundi u kadru i otišao kamerom na Titovu sliku. Tako je to kad vlada uzbuđenje. Ne samo da nisam obukao crne hlače nego samo pod onim stresom obukao sako kolege Vlade Fučijaša…  - prisjetio se u knjizi Lilić.

Dan kasnije specijalnim vlakom iz Ljubljane u Beograd je, u poslijepodnevnim satima, stigao kovčeg sa Titovim posmrtnim ostacima. Smješten u aulu Skupštine Jugoslavije, gdje su građani u mimohodima odavali počast jugoslavenskom šefu države. U redu za ulazak u Skupštinu se čekalo i po 15 sati.

Došli su Arafat, Thatcher, Sadam Husein...

Preko 200 stranih delegacija se 7. svibnja poklonilo kovčegu Josipa Broza u saveznom parlamentu a dan kasnije  na Dedinju, u Kući cvijeća, uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja, 700 000 ljudi, četiri kralja, pet prinčeva, šest predsjednika parlamenta, 31 državni predsjednik, 22 premijera i 47 ministara, među njima Saddam Hussein, Jaser Arafat, Leonid Brežnjev, Margaret Thatcher i Helmut Schmidt, sahranjen je čovjek koji je Jugoslavijom vladao 35 godina.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 682
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)