Obavijesti

News

Komentari 59

Muke po pokazu: Subvencije koje je obećala Vlada 'zapele'

Muke po pokazu: Subvencije koje je obećala Vlada 'zapele'
3

Obećali su 110 milijuna kuna: Neke županije još nisu prihvatile odluku Vlade. Djeca u nekim dijelovima Hrvatske ili ne mogu kupiti pokaz ili plaćaju punu cijenu

VIDEO

Vlada i županije su se dogovorili da će subvencionirati cijene pokaza. No pokaz se uopće ne može kupiti, pa djecu šaljem u školu s dovoljno novca u džepu za slučaj da im dođe kontrolor, kaže majka čija djeca iz Zaprešića putuju u školu u Zagreb.

Ona nije jedina kojoj je Vladina odluka o sufinanciranju prijevoza prisjela. U Puli, Zadru ili Lici, gdje je, primjerice, cijena prosječnog pokaza oko 1000 kn, na autobusnim stanicama je kaos. Prijevoznici ne znaju po kojoj cijeni prodavati pokaze jer sa županijama nisu sklopili ugovore. Neki ga prodaju po lanjskim cijenama, neki ga uopće ne prodaju. 

- Nemoćni smo. Vlada je donijela odluku navrat-nanos, bez osiguranih preduvjeta. Odluku su proslijedili županijama, a da bi se provela, županije je službeno moraju prihvatiti na sjednici skupštine - objašnjava Božo Grgurić, direktor Samoborčeka. Roditelji su ljutiti jer neke županije tek moraju raspisati javni natječaj za autoprijevoznike. 

S druge strane, ne zna se ni stanje na terenu, ni koliko učenika ima pravo na prijevoz, ni kako će se novac preraspodijeliti po županijama. Posebna situacija je u Zagrebu, gdje neki srednjoškolci svakodnevno prijeđu i do 30 km, no nemaju pravo na sufinanciranje jer ne putuju iz mjesta u mjesto. Ministarstvo je djelomično uvažilo molbe Zagrepčana te obećalo subvencije djeci iz 69 naselja koja spadaju pod Zagreb.

"Dosta nam je Jovanovićeva šerifovanja!"

Ministar je dao naputak županima da se snađu što prije ili će ostati bez sredstava koje je ministarstvo osiguralo. Tako su neke županije zastrašene njegovim prijetnjama sklopile ugovore s prijevoznicima i to bez postupka javne nabave, dakle protuzakonito. Zato, ali i zbog bahatog i neodgovornog ponašanja tražim njegovu smjenu, rekao je Zdravko Omrčen, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport. Splitsko-dalmatinski župan  Ante Sanader je za ministra Jovanovića rekao da se ponaša bahato, kao da je šerif.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...
Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo