Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

MUP upozorio: Računala ne zaključava policija, nego virus

Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava, izvijestili su iz policije u četvrtak

mup.hr
Foto: mup.hr

Ministarstvo unutarnjih poslova je u četvrtak izvijestilo kako su ih u posljednjih nekoliko dana kontaktirali građani te su im rekli da su platili 500 kuna i mole da im se otključa računalo. MUP je upozorio kako se radi o virusu "Trojan", koji traži novac od ljudi kako bi im "otključao" računalo, a u potpisu stoji Ministarstvo unutarnjih poslova.

- Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava. U ovom slučaju radi se o Trojan virusu tzv. „GVU Trojan“ koji radi „otmicu“ računala - izvijestili su. 

GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registry i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata. Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a, poručili su iz MUP-a. Umjesto plaćanja, MUP je pozvao građane da se jave najbližoj policijskoj postaji i prijavi slučaj.

MUP je dao i upute za jedan od načina uklanjanja virusa, a savjetuju i da građani kojima je "zaraženo" računalo potraže pomoć informatičkog stručnjaka.

- Pokrenuti računalo u Safe modu

- Držati pritisnutu tipku F8. Odabrati strelicama „Safe mode with Networking“ te pritisnuti ENTER

- Logirati se na računalo

- Pokrenuti Internet Explorer i downlodati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala

- Po završetku ponovno pokrenuti računalo

Možda vas zanima i ovo:
Message