Obavijesti

News

Komentari 0

Mura dosegla rekordni vodostaj u Murskom Središću: 'Pumpama za vodu spašavamo kuću...'

Mura dosegla rekordni vodostaj u Murskom Središću:  'Pumpama za vodu spašavamo kuću...'
5

Vodostaj ja dosegao 537 centimetara, sve službe su na terenu i nadaju se samo jednom - da će nasip izdržati. Poplavljena je i gradska šetnica

VIDEO

Obilne kiše koje su zahvatile Hrvatsku i regiju dovele su i do naglog porasta vodostaja rijeke Mure koja se izlila i na popularnu šetnicu u Murskom Središću. Nasip je na mjestima popustio, pa su ugrožene i kuće.  

Upute Hrvatskog Crvenog križa: "Prvo isključiti vodu i struju pa se onda popeti na povišeno"
Upute Hrvatskog Crvenog križa: "Prvo isključiti vodu i struju pa se onda popeti na povišeno"

Uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplave od mjerne postaje Mursko Središće, od Podturna do granice sa Slovenijom, priopćili su  iz Hrvatskih voda, a kroz Mursko Središće zabilježen je rekordan vodostaj od čak 537 centimetara. Dosadašnji rekordan vodostaj Mure u Murskom Središću zabilježen je 15. rujna 2014. kada je imala 528 centimetara.

Andreji Brodar vatrogasci su priskočili u pomoć kasno noćas, oko jedan sat. Voda im je poplavila cijelo dvorište i prizemlje te su morali zvati u pomoć kako bi pumpama izvukli vodu i pokušali osigurati dom. 

- Prizemlje je poplavio, prostorije garaža i ostave. Ispumpavali smo vodu pumpama jer drugačije nismo mogli. Nedavno su u blizini kopali kanalizaciju, pa su nasipi bili u stvarno lošem stanju. Kod nas su na par mjesta samo postavili vreće, sve u svemu jako slabo. Onda smo zvali vatrogasce, pa smo dobili nešto noćas oko jedan - više su se usredotočili na šetnjicu. Onda su po pozivu došli vatrogasci, ponudili su pomoć i ispumpavanje - ispričala nam je. 

- Sve je isto kao i jučer, nije ništa bolje, čak bih rekao da je i gore stanje nego je bilo, kao da raste. Voda ulazi u dvorište i srećom su oko nas pretežno garaže, kuće su na višem terenu. Ipak, materijalna šteta će sigurno biti jako velika. Svi smo ipak na sigurnom, ne možemo autom direkt do kuće, ali smo se snašli i parkirali na sigurno, dalje od rijeke. Mura se potpuno izlila iz nasipa i poplavila dvorišta. Imali smo probleme i 2010., pa onda i 2014., ali mi se čini da je ove godine najgore, stvarno je grozno - dodala je Andreja.

Gradonačelnik Dražen Srpak, župan Matija Posavec, zamjenik Josip Grivec i županijski vatrogasni zapovjednik Robert Meglić bili su na terenu i poručili da rade sve u njihovoj moći kako bi osigurali mjesto. Pumpe neprekidno rade na potoku kojim teče voda iz gornjeg Međimurja, dežurne službe i volonteri su na  terenu, a Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda rekao je da su vodostaji počeli opadati te se voda povlači. 

Sve nas ovo podsjeća na crni scenarij iz 2010: Može li se Hrvatska braniti od poplava?
Sve nas ovo podsjeća na crni scenarij iz 2010: Može li se Hrvatska braniti od poplava?



- Vodeni val se seli nizvodno gdje su nasipi nešto niži. Proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava za područje općine Rugvica. Na Muri su sinoć proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Došao je nešto veći dotok od očekivanog, oko 1400 m3, a u Murskom Središću oboren je rekordni vodostaj. Nasipi su sigurni. Ovo su visoki vodostaji i za Muru i za Savu i za Dravu i potrebno je biti na oprezu idućih 24 sata. Vrijeme se polako smiruje, ne očekuju se znatne količine oborina. Kupa je 2-3 metra niža nego u svibnju 2022., ne očekuju se problemi, kao niti na sisačkom području, poručio je Novosel. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo
VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'

ZAGREB Čovjek se kupa i roni u fontani, kao da je na plaži, kaže nam čitateljica o neobičnom prizoru s Trga bana Jelačića, gdje je građane šokirao muškarac koji se ležerno okupao...