News

Komentari 5

Muškarac (64) iz Slovenije stradao u eksploziji topovske granate iz Prvog svjetskog rata

Muškarac (64) iz Slovenije stradao u eksploziji topovske granate iz Prvog svjetskog rata

Kako je objavila lokalna policija, do nesreće je došlo u srijedu oko 14.30 sati, prilikom nekontrolirane eksplozije 75-milimetarske topovske granate francuske proizvodnje iz razdoblja Prvog svjetskog rata

Topovska granata zaostala iz 1. svjetskog rata ubila je 64-godišnjeg muškarca u naselju Voglar kod Nove Gorice u zapadnoj Sloveniji, blizu granice s Italijom, objavljeno je u četvrtak.

Kako je objavila lokalna policija, do nesreće je došlo u srijedu oko 14.30 sati, prilikom nekontrolirane eksplozije 75-milimetarske topovske granate francuske proizvodnje iz razdoblja Prvog svjetskog rata.

Policija nastavlja istragu, a do sada je prikupila podatke i pregledala mjesto nesreće koja se dogodila ispred ulaza u garažu jedne  stambene zgrade. Granata je odmah usmrtila 64-godišnjeg mještanina,  danas se nastavlja s istragom o okolnostima incidenta, priopćila je policija iz Nove Gorice.

Eksplozija opasnih ostataka granate izazvala je materijalnu štetu na stambenoj zgradi, a policija je o svemu obavijestila i državno odvjetništvo.

Na tom je dijelu slovenskog teritorija, koji je do 1918. bio u sastavu Austro-Ugarske, bila fronta u sukobu austrougarskih i talijanskih snaga, nakon ulaska Italije u rat na strani Antante.

Na tom je području, gdje su se odvijale mnoge ofenzive i kontraofenzive, još uvijek i dosta opasnih neeksplodiranih ubojitih sredstava iz vremena prvog, ali i drugog svjetskog rata, pa te lokalitete znaju posjećivati kolekcionari i sakupljači ratnih i povijesnih memorabilija.

U prošlosti se već dogodilo dosta nesreća zbog neprimjerenog rukovanja, koje su završile teškim tjelesnim ozljedama, ali  i smrtnim slučajevima, što se vjerojatno dogodilo i u ovom nesretnom slučaju.

Sve se to događa unatoč stalnim pozivima policije da se nađena eksplozivna sredstva prijave kako bi bila uništena na siguran način, te upozorenjima da opasne predmete ne bi smjeli dirati ili pokušavati demontirati i deaktivirati nestručnjaci.

Najčitaniji članci