Obavijesti

News

Komentari 111

Muž joj poginuo na poslu, a sud od nje traži 202.000 kn sudskih troškova, jer je izgubila parnicu

Muž joj poginuo na poslu, a sud od nje traži 202.000 kn sudskih troškova, jer je izgubila parnicu

Općinski sud u Splituje obitelji Matas prošle godine dodijelio odštetu. Tvrtka se žalila na presudu i ove godine splitski Županijski sud preinačio je presudu i odbio odštetni zahtjev obitelji Matas

VIDEO

Vijeće sudaca nije ni čitalo tužbu, dokaze, prvostupanjsku presudu Općinskog suda, izjave svjedoka, ništa. Da jesu, ne bi donijeli takvu sramotnu presudu. 

Tako nam je svoju priču započela Anđelija Matas, udovica Andrije Matasa, koji je tragično poginuo 2015. na gradilištu trgovačkog centra Split Malla u Splitu.

Županijski sud u Splitu odlučio je kako su obitelj Matas, Anđelija i njihovo troje djece dužni platiti 202.000 kuna sudskih troškova za izgubljenu parnicu u kojoj im je oduzeto pravo na odštetu zbog smrti supruga i oca.

smrt gradiliste Split

Sve je počelo tragedijom 10. studenog 2015., kad je nesretni Andrija kao zaposlenik tvrtke Cestar poginuo nakon što ga je na gradilištu oko 18.15 prignječio kamion. Radno vrijeme bilo je do 15 sati, ali su zbog kašnjenja radova radili prekovremeno.

Njegov kamion se pokvario i zapriječio put ostalim vozilima. Pokušali su ga popraviti i, prema uputama nadređenog, Andrija i njegovi kolege zamijenili su akumulator. Kad je Andrija izašao iz kamiona, on je krenuo unatrag i prikliještio ga uz drugi kamion. Obitelj Matas pokrenula je tužbu 2016., a Općinski sud u Splitu im je prošle godine dodijelio odštetu. 

Sud je naveo u odluci kako su radnici tog dana bili na radnome mjestu od 11 do 12 sati bez prekida te je poslodavac u takvim uvjetima morao pojačati skrb o sigurnosti radnika, a uz to je i osvjetljenje bilo loše. Cestar je tako obitelji Matas trebao isplatiti 752.000 kuna.

'Antun je bio pošten i radišan čovjek, uvijek spreman pomoći'
'Antun je bio pošten i radišan čovjek, uvijek spreman pomoći'

Tvrtka se žalila na presudu i ove godine splitski Županijski sud preinačio je presudu i odbio odštetni zahtjev obitelji Matas.

Naveli su da je Andrija poginuo u lipnju 2016. u vrijeme ljetnog solsticija i da je vidljivost bila dobra. Nevjerojatno, ali promaknulo im je da je nesretni čovjek poginuo u studenom 2015., u vrijeme izvan ljetnog solsticija, i to kad je u 18 sati mrkli mrak.

I zatim, četiri mjeseca nakon presude, donijeli su odluku po kojoj obitelj Matas mora platiti 202.000 kuna sudskih troškova.

S druge strane, splitski Upravni sud i Visoki upravni sud u Zagrebu donijeli su pravomoćnu presudu po kojoj je Andrija poginuo na radu u tvrtki Cestar bez svoje krivnje.

Upravo ova pravomoćna presuda zagrebačkog Visokog upravnog suda ključna je za obitelj.

- S ovom pravomoćnom presudom koja je priznala ozljede na radu i koja je dokaz da moj suprug nije kriv krećem u kazneni postupak protiv pravnih osoba izvođača i podizvođača, protiv predstavnika institucija koje su vršile očevid, odgovornih na gradilištu i ostalih - rekla je Anđelija. 

Dodala je da od toga dana djeca i ona imaju pravo sumnjati na nečasne i nezakonite radnje s gradilišta, tijekom očevida, a naročito nekoliko sljedećih dana.

- Boli nas spoznaja da se mrtvog Andriju unaprijed već tijekom nesreće odlučilo proglasiti krivim. On nam ništa ne može reći, ne može se braniti - kaže žena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke