News

Komentari 0

Muzej grada Splita: 'Naša violina najlakša je na svijetu'

Muzej grada Splita: 'Naša violina najlakša je na svijetu'

Ima zaista ugodan zvuk. Ipak, za nas u muzeju njena najveća vrijednost jest da je to violina jedinog poznatog splitskog graditelja violina, rekla nam je kustosica Muzeja grada Splita, Darka Perko Kerum

Romeo Marotti, sin poznatog splitskog graditelja violina Franje Marottija donirao je Muzeju grada Splita najlakšu violinu na svijetu, rad njegovog oca iz 1929. godine.

Violina je teška tek 220 grama, a zanimljivo je kako je nastala.

- Franjo Marotti pročitao je sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća u novinama kako je netko u Švicarskoj izgradio najlakšu violinu na svijetu, tešku 320 grama. Odlučio je oboriti taj rekord, i iako u prvim pokušajima nije uspio, 1929. godine izradio je ovu violinu - rekla nam je kustosica Muzeja grada Splita Darka Perko Kerum.

Split: Na Adventu u muzeju predstavljena najlakša violina na svijetu

Majstor Marotti postigao je lakoću violine koja je izrađena od smreke, javora i palisandera posebnom tehnikom impregnacije drveta i laka, ali je nažalost njegova receptura otišla s njim u grob.

- On je imao svoju radnju u Krešimirovoj ulici i radio je za HNK, ugađao instrumente te restauraurirao i obnovljao crkvena glazbala u cijeloj Dalmaciji. Izradio je oko 110 violina koje su se nalazile u raznim filharmonijama, ali kako je bio jako skroman čovjek, nije na njih stavljao svoj potpis ili kakvu drugu oznaku - kaže.

Split: Na Adventu u muzeju predstavljena najlakša violina na svijetu

Njego sin Romeo ih može prepoznati po specifičnom izgledu, a jedina koju je čuvao je upravo ova najlakša koju je donirao našem muzeju, rekla nam je kustosica, te dodala da se na njoj još uvijek može svirati.

-Ima zaista ugodan zvuk. Ipak, za nas u muzeju njena najveća vrijednost jest da je to violina jedinog poznatog splitskog graditelja violina - zaključila je kustosica.