Obavijesti

News

Komentari 167

"Bespravnim graditeljima više se isplati da sami sruše kuću"

"Bespravnim graditeljima više se isplati da sami sruše kuću"
1

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja kaže da će se oni objekti za koje nije predan zahtjev morati srušiti. Poručila je bespravnim graditeljima da ih sami sruše

VIDEO

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš za televiziju 24sata govorila je o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata i rušenjima koja slijede. Objasnila je kako postoje dva roka za predavanje zahtjeva za legalizaciju.

- Jedan je istekao na Staru godinu, a odnosio se na sve one koji su imali izvršno rješenje za rušenje. Mi smo na njihove adrese poslali pismo u kojem smo ih molili da uđu u program legalizacije. Svjesni smo i činjenice da se manji dio njih oglušio te da ćemo morati krenuti u rušenje jer nemamo izbora - rekla je ministrica Mrak Taritaš. 

Rekla je da na listi za rušenje imaju oko 31.000 objekata, od kojih je 10 do 15 posto već dobilo dozvole. 

- Što se tiče ostalih, inspektori će provjeriti tko je predao zahtjev i tko je u postupku legalizacije. Kada vidimo koliko je ostalo onih za rušenje napravit ćemo četiri do pet grupa zgrada i odrediti prioritete za rušenje - rekla je i ministrica i dodala kako ona ne voli rušenje, ali da nemaju izbora za one koji su se oglušili. U onim slučajevima gdje se ne zna tko je vlasnik, država će rušiti i račun ispostaviti onome tko je naveden u gruntovnici, odnosno vlasniku zemlje. Objasnila je da troškovi rušenja idu iz budžeta, no oni se kasnije naplaćuju od vlasnika ili investitora.

- Budući da ovrhe dobro funkcioniraju, porezni obveznici i budžet nisu narušeni - kaže Mrak Taritaš i dodaje kako se bespravnim graditeljima više isplati da sami sruše objekte nego da ih država ruši.

Ministrica je najavila i novi set zakona o gradnji i prostornom uređenju, te novi sustav e-planovi i e-dozvole pomoću kojih će građani on line moći provjeriti svoju česticu i što na njoj mogu graditi te u kojoj fazi rješavanja su im dozvole. Tako će sve biti javno i transparentno, a program će zaživjeti do 1. srpnja.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 167
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...