Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
46 komentara

Na -36 °C uz 8 metara snijega drhtala je kompletna Hrvatska

Na današnji datum prije točno 90 godina, 12. veljače 1929. godine, preko noći je u Zagrebu palo točno 100 centimetara snijega. U Gospiću je pak izmjerena najniža temperatura ikad u Hrvatskoj, 'minus 36' stupnjeva...

Foto: Gradski arhiv Gospić
46 komentara

Nazvali su je 'zima stoljeća' i nisu pretjerali - u Zagrebu je na današnji datum prije točno 90 godina doslovce preko noći palo 100 centimetara snijega, a Liku je već ranije, u siječnju i početkom veljače, zatrpalo više od dva metra bijelog pokrivača. U nekim dijelovima Hrvatske - primjerice, između Malovana i Zrmanje - bilo je, stoji u arhivima, čak i više - oko osam metara snijega! 

Foto: Gradski arhiv Senj

Beskućnici se smrzavaju, pišu ondašnje novine. Krovovi se urušavaju pod teretom snijega pa ih čitave obitelji skupa sa susjedima svakog jutra čiste kako god znaju i umiju po debelom minusu... Fotografije iz arhiva pokazuju kako Ličani kopaju prave tunele kroz snijeg i led probijajući se do susjednih kuća, a ralice vuče i po 20 konja i volova. 

Foto: Gradski arhiv Gospić

U tadašnjoj Kraljevini vlada užasna glad - krumpir se smrznuo, kao i kiselo zelje u bačvama. Ogromna hladnoća u dva i pol mjeseca uništit će na stotine košnica pčela. 

U Gospiću je 12. 2. te 1929. godine izmjereno 'minus 36', najniža temperatura ikad u Hrvatskoj.

Ništa bolje nije ni u Zagrebu. Sava je potpuno zaleđena i preko nje prelaze konjske zaprege. Na Trgu bana Jelačića, kolodvoru i današnjem Kvaternikovom trgu (tad se zvao Međašnji trg) ogromne su peći s koksom na kojima se grije gradska sirotinja. 

Foto: Magazin svijet

Za nezaposlene i beskućnike gradske vlasti u Samostanskoj ulici (današnja Vlaška) otvaraju i takozvanu "javnu grijaonicu", dva puta na dan tamo im dijele čaj i komadić kruha. 

Smrznule su se i popucale tramvajske linije, kao i one telegrafske pa telegrame za Zagreb šalju zaobilazno, preko Trsta!

Kroničar zagrebačkog suda zapisao je negdje da je pred lice pravde izveden čovjek koji je iz skladišta drva ukrao - jednu cjepanicu.

Dalmacija je puna dva mjeseca, u siječnju i veljači 1929. godine, potpuno odsječena od unutrašnjosti. Čopori gladnih vukova spustili su se iz Bosne u Dalmaciju pa je tadašnja žandarmerija naoružava mještane Dubrave kraj Poljica, razdijelivši im puške. 

Cijela Europa je u veljači 1929. okovana ledom, čak su i na Siciliji tih dana izmjerili minus od 26 stupnjeva Celzija... U Krakowu i Varšavi minus 35, u Bukureštu i Pragu minus 20, u Bratislavi minus 28...  Pod snijegom su i Marseille i Firenza kao i Istanbul. 

Tek sredinom ožujka snijeg počinje kopnjeti, a takva zima - s temperaturama od minus 36 i metarskim nanosima snijega - nije u Hrvatskoj zabilježena, evo niti 90 godina kasnije...

 

 

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message