News

Komentari 262

Na Balkanu treći val: 'Mi smo trenutno najveće žarište u EU'

Na Balkanu treći val: 'Mi smo trenutno najveće žarište u EU'

STRAH I KAOS Policijski sat, strože mjere i zabrana kretanja. Sve je to realnost građana na Balkanu zbog korona virusa

Nepovoljna epidemiološka situacija ne smiruje se u zemljama Balkana koje posljednjih dana bilježe snažan rast broja novozaraženih korona virusom.

U Bosni i Hercegovini broj zaraženih korona virusom nastavlja rasti pa je danas potvrđeno više od 1700 novih slučajeva zaraze, a 35 osoba je umrlo. U BiH je najteže stanje i dalje na području Sarajevskog kantona, gdje su, prema posljednjim podacima, potvrđena 842 nova slučaja zaraze. U tom je dijelu zemlje trenutačno više od 5000 aktivnih slučajeva.

Dok pandemija buja, procjepljivanje stanovništva i dalje je praktično blokirano jer nema cjepiva, no predstavnici vlasti najavljuju kako bi se to moglo promijeniti od idućeg tjedna.

- Sarajevo je trenutačno najveće žarište u Europi - rekao je predsjednik vlade Sarajevske županije Edin Forto.

Srbija je, suočena s višednevnim porastom zaraza korona virusom i sve većim pritiskom na zdravstveni sustav, odlučila uvesti petodnevno zatvaranje tijekom kojeg će raditi samo prehrambene trgovine, ljekarne i benzinske postaje. Danas su imali 5201 novi slučaj zaraze, iako su do sada iskoristili ukupno 2,029.388 doza cjepiva.

U Sloveniji je danas od posljedica COVID-19 preminulo sedam oboljelih, a potvrđeno je 1112 novih zaraza korona virusom, što je najviše u zadnja dva tjedna u toj zemlji. Premijer Janez Janša ponovno je upozorio na realnost dolaska trećeg vala epidemije, a Slovenija je još u narančastoj epidemiološkoj fazi pa daljnje popuštanje restrikcija i mjera nije vjerojatno.

Prepoved gibanja

U Sjevernoj Makedoniji je bilo 999 novih slučajeva korona virusa, a još 24 osobe su umrle od te zaraze. I u toj je zemlji na snazi policijski sat od 22 do 6 sati. Crnogorski epidemiolozi ocjenjuju da je epidemija u toj zemlji izvan kontrole i ponovno će predložiti vladi uvođenje potpunog zatvaranja zemlje. Na Kosovu je danas bilo 709 novozaraženih i osam preminulih.

Najčitaniji članci