Obavijesti

News

Komentari 4

Na Brijunima smo naučili baš sve o tajnama dinosaura...

Na Brijunima smo naučili baš sve o tajnama dinosaura...
3

Edukacija za sve: Već četvrtu godinu zaredom đaci na Brijunima uče kako živjeti u prirodi te čuvati biljne i životinjske vrste. Figure dinosaura na istarskom otočju oduševile su sve klince

VIDEO

Predivno nam je bilo. Najviše nam se svidjela skulptura dinosaura i traženje stopa dinosaura kojih na Brijunima ima puno.

Rekli su nam to učenici OŠ Juršići, koji su na kraju školske godine boravili na Brijunima u sklopu radionice “Tragovina dinosaura”. Riječ je o učenicima 1. i 2. razreda.

Kako je rekla stručna suradnica Nacionalnog parka Brijuni za edukaciju Alena Sprčić, cilj je na zanimljiv i djeci prihvatljiv način pokazati zanimljivosti koje se mogu naći u prirodi.

- Djeci nikad ne govorimo to se ne smije, to nije lijepo, ne bacajte papiriće, ne ugrožavajte prirodu, jer kad nogom kroče na Brijune i pokažemo im samo djelić prirodnog svijeta koji ih okružuje, djeca sama shvate kako se trebaju ponašati bez ikakvog pritiska. Nastojimo im usaditi od najmlađe dobi ljubav prema prirodi i životu u njoj - rekla je edukatorica.

Ovaj program, kao i “Biljni svijet Sredozemlja” te “Morska obala i pojas plime i oseke”, odvija se već četvrtu godinu zaredom. Svrha je promoviranje prirodnih i kulturnih vrijednosti Nacionalnog parka Brijuni te formiranje svijesti o bogatstvu i dostupnosti nacionalne i regionalne baštine kod najmlađe populacije. Učenicima također žele približiti nastavni programa kroz interakciju, igru i učenje na terenu. Programi su namijenjeni učenicima osnovnih škola i prilagođavaju se s obzirom na uzrast i specifične interese.

- Kroz četiri sata, koliko je trajala radionica, djeca su najprije oduševljeno pratila predavanje o dinosaurima koje neizmjerno vole još od najranije dobi. Uvijek ih fasciniraju dinosauri. Naučili su tako kako nastaju stope dinosaura, kako su se očuvale kroz razdoblja i ponešto o vrstama dinosaura koji su davno živjeli na Brijunima. To su theropoda, iguanodon i sauropod. Na Velikom Brijunu ima više od 200 stopa dinosaura. Učenici su dio predavanja imali na rtu Barban. Djeca su se podijelila u dvije grupe, a svaka grupa dobila je određenu boju kamenčića. Tražili su stope dinosaura i kad bi ih pronašli, unutra bi stavili kamenčić kao znak. Tako se razvija kod djece osjećaj uočavanja - kaže edukatorica. Iako su obilazili životinjski svijet, učenici OŠ Juršići imali su i piknik ispod masline stare 1600 godina.

- Naučili smo da ona još daje plodove i da je predivna - rekli su školarci.

Svoje jednodnevno zanimljivo putovanje oduševljeni su đaci završili u edukativnom centru kuće za brodice gdje su nakon razgledavanja imali kreativnu radionicu na kojoj je svatko od njih od glinamola napravio suvenir sa stopom dinosaura.     

‘Ovo je iskustvo koje će pamtiti cijeli život’     

Djeci je to iskustvo koje pamte godinama, kažu edukatori NP-a Brijuni.

- Važno nam je da, osim što imaju nekoliko sati edukacije, takav izlet djeci ostane u najljepšem sjećanju. Cilj nam je usaditi im osjećaj ljubavi prema prirodi i naučiti ih kako očuvati prirodu. Upravo u prirodi djeca puno nauče i o brojnim drugim zanimljivim sadržajima - objašnjavaju.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.