Obavijesti

News

Komentari 9

Na Bundeku održan Ekotlon: 50 trkača je dovelo svoje pse, a uz trčanje su skupljali i smeće

Na Bundeku održan Ekotlon: 50 trkača je dovelo svoje pse, a uz trčanje su skupljali i smeće
10

Spoj sporta i ekologije ovog vikenda prakticirali su mnogi sudionici najveće plogging utrke u Hrvatskoj, džogirajući i sakupljajući sitni otpad. Posebnost ove godine što su mogli to činiti i sa vlastitim psima.

VIDEO

Treća po redu najveća plogging utrka u Hrvatskoj u organizaciji 24sata i missZDRAVA, i ove godine okupila je velik broj Zagrepčana. Na zagrebačkom Ekotlonu bilo je oko 350 sudionika, a njih čak 50 trkača sa psima. Ono što je posebno ove godine što je prvi put uključena ekipa sa psima.

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

Plogging je kombinacija džogiranja i sakupljanja smeća pomoću koje se može poboljšati vlastito zdravlje, ali i učiniti svijet ljepšim mjestom za život.

- Ponosan sam što vam u ime cijelog tima 24sata i portala Miss ZDRAVA treću godinu zaredom mogu zaželjeti dobrodošlicu na Ekotlon. Priča koja je krenula prije dvije godine sada je postala već tradicionalno plogging okupljanje kojim svake godine izmamimo smiješak svim strastvenim ploggerima i onima koji to odluče postati - rekao je glavni urednik 24sata Ivan Buča prije početka utrke. 

Bile su 4 utrke, na 1, 2 ili 5 kilometara i canicross staza od 3 kilometara. Svi zainteresirani mogli su se prijaviti za canicross utrku pod uvjetom da su psi stariji od godine dana, da nisu agresivni te da sudjeluju u utrci na prikladnoj vodilici.

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

U suradnji sa Skloništem za nezbrinute životinje grada Zagreba svi zainteresirani imali su priliku prošetati ili potrčati sa psima koji čekaju novi dom.

Sav prihod koji je sakupljen od prodaje kotizacija donirao se Taekwondo klubu osoba s invaliditetom Kukkiwon Zagreb kao doprinos za organizaciju putovanja na Svjetsko prvenstvo u parataekwondou koje će biti krajem rujna 2023. u Meksiku.

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

- Ovo je fenomenalna stvar i ideja, cijela ova priča i ovoliki broj ljudi koji je došao zaista je nevjerojatan. Nisam se nadao da bi mogli biti dio ove priče i stvarno mi je drago što jesmo. Sljedeće godine potrudit ću se da dođemo s cijelom ekipom i tako potaknuti i druge klubove da ova priča naraste- rekao je Kristijan Škravan, osnivač Taekwondo klub osoba s invaliditetom.

Nakon primljene donacije Kristijan sa suzama u očima imao je samo riječi hvale. Inače, klub je osnovan 2016. godine, a za financiranje svog djelovanja koriste vlastita financijska sredstva. 

- Smišljao sam jučer što bih mogao reći, ali nijednom riječju se ne može opisati moja sreća. Pun sam emocija i ovo ne samo meni nego svima nama puno znači. Mogu samo reći jedno veliko hvala 24sata i sad možemo u miru otići na Svjetsko prvenstvo - rekao je Kristina na kraju.

U bogatom startnom paketu trkači su mogli preuzeti vrećice i rukavice za sakupljanje otpada, prozračnu Ekotlon run dry majica kratkih rukava iz Decathlona. Odrasli su dobili crnu verziju, a najmlađi bijele majice. Uz to, dobili su i platnenu torbu Ekotlon, bocu vode, aromatiziranu vodu HYDRA i žitnu pločicu Decathlon. 

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

Sudionici koji su ove godine ploggali na novoj pet friendly stazi za canicross, dobili su silikonsku putnu zdjelicu i prijenosnu pojilicu za vodu, nekoliko psećih snackova i poslastica, igračku i još poneko iznenađenje.

Prije početka utrke bilo je zagrijavanje koje je vodio kondicijski trener Darijo Anić Kremić. Sve staze startale su na istome mjestu i sve su kružnog tipa, pa su i završavale na istome mjestu. Trčao se jedan krug. Staze su bile označene pločama, a na ključnim mjestima usmjeravali su redari. 

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

Najbrži sudionik i najbrža sudionica Maxi staze s prikupljenim otpadom osvojili su Decathlon poklon bon u vrijednosti od 100 eura te vrč BRITA MARELLA XL GRAPHITE s tri MAXTRA filtra za vodu i bočicu s filtrom za vodu FILL & GO ACTIVE LIME.

Uz najbrže sudionike Ekotlona, nagrade su osvojili najstariji i najmlađi ploggeri. Osim BRITA vrča i bočice za vodu s filtrom, najstariji plogger s prikupljenim otpadom dobio je štapove za nordijsko hodanje Decathlon Newfeel te navlake za štapove Decathlon Newfeel, a najmlađi s prikupljenim otpadom Decathlon romobil za Freestyle MF one.

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

Nagrade i za najbrži ljudsko-pseći par s prikupljenim otpadom, dodijeljen je bogat poklon paket Pet centra, kao i već spomenute BRITA proizvode. 

Ekotlon je posjetila i HRT-ova urednica središnjeg Dnevnika, Nika Marjanović Zulim.

- Predivno je, ima svih uzrasta, i pasa i parova. Da ne radim dovela bih i sina i psa i uživali bi ovdje u svim aktivnostima - rekla je Nika.

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

Istaknula je kako voli bicikliranje, a i hodanje i planinarenje su joj dragi. No, zbog manjka slobodnog vremena ne stigne se tome posvetiti. Pohvalila se kako biciklom odlazi na posao, a svoje ekološke navike prenosi na dijete.

- Recikliram i učim dijete od najranije dobi. To je prije bilo u potpunosti zanemareno. Sada su djeca vrlo svjesna toga. Stvar odgoja je naučiti dijete reciklirati i da recikliranje postane pod normalnim - objasnila je.

- Sadim u dvorištu. Rajčica mi je najbolja, uspjela sam da mi izraste nešto što jestivo. Uključen je i sin, i veseli ga kad nam uspije - pohvalila se Nika. 

Kao zaključak i poruka s Ekotlona, Nika je poručila:

- Treba učiti ne samo kroz riječi već i kroz ponašanje. Objasniti zašto nešto rade i pokazati im i biti primjer. Dijete sve vidi od roditelja. Recikliranje je minimum briga o okolišu. Ali dvije, tri ovakve akcije godišnje dijete bi steklo pozitivne navike - zaključila je Nika. 

Voditeljica programa Aleksandra Milinković koja tri godine zaredom vodi Ekotlon podijelila je iskustva s ovogodišnjeg.

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

- Velika sam obožavateljica projekta, smatram da spaja ono najbitnije, a to je očuvanje prirode i sport. Daje nam posebnu odgovornost koju moramo usaditi u sebi i da se educiramo posebno kad je riječ o razvrstavanju otpada. Savršena mogućnost za prošetati i napraviti nešto za svoje tijelo. Ekotlon sadrži sve ono što ja očekujem od sportske manifestacije - istaknula je Aleksandra.

Ekotlon je posjetila i Ivana Brkljačić, hrvatska atletičarka i prvakinja u bacanju kladiva.

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

-Predivna organizacija. Hvalevrijedan i humanitarni projekt. Fascinirana sam cijelim konceptom. Svaka osoba koja brine o svom zdravlju brine i o drugima i o prirodi, to je gotovo nemoguće i razdvojiti. Ovaj projekt je to sve objedinio. I ove donacije za Taekwondo za osobe s invaliditetom jako pohvalno i lijepo zaista - rekla je Ivana.

VIDEO Brojni Zagrepčani se okupili na Bundeku na Ekotlonu
VIDEO  Brojni Zagrepčani se okupili na Bundeku na Ekotlonu

Organizatori Ekotlona su 24sata i missZDRAVA, a ponosni partneri projekta su Konzum, INA, OTP banka, JYSK, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Decathlon, Pet centar, BRITA, Stega tisak i Toyota. Projekt podržavaju Hrvatski kinološki savez, Canicross Croatia i Kinološka udruga Zaprešić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu