Obavijesti

News

Komentari 93

Na dan kad je Tuđman zazivao promišljenost, oni ušli u sukob

Na dan kad je Tuđman zazivao promišljenost, oni ušli u sukob
1

Jandroković i Grabar Kitarović inače imaju povijest sukoba prije osam godina. On je njoj bio šef kao ministar vanjskih poslova dok je bila veleposlanica u SAD-u...

VIDEO

Nezapamćeno teški sukob izbio je između predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i desne ruke Andreja Plenkovića s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

U njemu se nisu štedjele teške riječi. HDZ-ovi dužnosnici su se obje strane optuživali za laži i neozbiljnost. A sve zbog odbijanja premijera Andreja Plenkovića da udovolji predsjedničinu zahtjevu da sazove sjednicu Vlade o kojoj će raspravljati o demografiji i problemu blokiranih.

Plenković je odbio sjednicu jer Kolinda Grabar Kitarović nije pripremila nikakve materijale, a saznajemo da su u Vladi bili iznimno nezadovoljni što bi ona iskoristila sjednicu za svoju pozornicu i tek predstavila neusuglašene mjere. Nije bilo jasno niti koliko bi one mogle koštati i tko bi ih provodio.

HDZ Kolindi: Makni savjetnika koji laže i nanosi ti veliku štetu
HDZ Kolindi: Makni savjetnika koji laže i nanosi ti veliku štetu

Ne shvaća predsjednicu

Predsjednik Sabora i formalno drugi čovjek države Gordan Jandroković rekao je da je inače pokušavao smiriti tenzije, ali sad ne shvaća predsjednicu.

- Dok smo imali sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, otišao je predsjedničin zahtjev. Demografija je ozbiljan problem, takvoj temi treba pristupiti ozbiljno. Slanje dopisa bez priloženih materijala, bez objašnjenja - taj pristup nije ozbiljan - rekao je Jandroković.

Jandroković laže u pokušaju dodvoravanja premijeru. Stigao je odgovor iz Ureda predsjednice koja je inače osobno na službenom putu u Italiji.

Taj izvor je za Jutarnji list rekao da nije istina da je poziv otišao tijekom sjednice, nego tek nakon.

- Predsjednica je u nekoliko navrata razgovarala s premijerom i predsjednikom Hrvatskog sabora o temi demografije i blokiranih, a od njih dvojice je dobila odgovor da je ta tema sad ‘in’, ali će brzo izaći iz mode - rekao je taj sugovornik, što je rasplamsalo sukob do neviđenih razmjera.

Jandroković se ispričao što je rekao da je poziv otišao tijekom sjednice, ali je “poludio” na preneseni stav o demografiji.

'Nisu nas birali da se svađamo nego da rješavamo probleme'
'Nisu nas birali da se svađamo nego da rješavamo probleme'

Šef Sabora: Ovo su laži!

- Izjava da je demografija i pitanje blokiranih sad ‘in’ te da će vrlo brzo izaći iz mode jest beskrupulozna i besprizorna laž. Takvo što nitko nikad nije izgovorio, barem u društvu u kojem sam ja bio. I takvo što nije dostojno da izađe iz Ureda predsjednice. Da lažem, da se dodvoravam, to je ispod svake razine. Ja na taj način ne funkcioniram niti bih nešto takvo uputio svojem oponentu - odgovorio je Jandroković.

Jandroković i Grabar Kitarović inače imaju povijest sukoba prije osam godina. On je njoj bio šef kao ministar vanjskih poslova dok je bila veleposlanica u SAD-u. Djelatnik veleposlanstva je snimio i poslao filmiće kako Jakov Kitarović, suprug predsjednice, neovlašteno koristi službeni automobil u privatne svrhe. Najavljene su i sankcije.

Plenković: Takva retorika nije dobra, malo su izdramatizirali
Plenković: Takva retorika nije dobra, malo su izdramatizirali

HDZ: Makni savjetnika Radeljića

Jandroković je tad ukorio sadašnju predsjednicu da gdje bi došli da svaka obitelj veleposlanika ima na raspolaganju službeni automobil 24 sata dnevno.

Premijer Andrej Plenković je sa sjednice Vlade također osudio izjavu iz Ureda predsjednice da Jandroković laže. I on je demantirao da su rekli da će problem demografije izaći iz mode. U svojem stilu je Plenković rekao da je sve malo previše izdramatizirano.

- Ako predsjednica ima ideje koje misli da će pomoći, razmotrit ćemo ih - rekao je Plenković.

No ubrzo nakon toga HDZ je, izgleda, našao krivca iz predsjedničina ureda, kojeg su optužili da je napao Jandrokovića i koristio se lažima. Kako nam je rekao visokopozicionirani izvor iz HDZ-a, saznali su da se radi o njezinu savjetniku za unutarnju politiku Mati Radeljiću, s kojim Plenkovićeva garnitura nije “u ljubavi”.

- Ispod razine Ureda predsjednice su takve čiste laži. Ta komunikacija je infantilna i primitivna, a spin je ispod razine ugleda koji institucija predsjednice uživa među Hrvatima. Hoće li se predsjednica distancirati od autora takvih podvala, svojeg savjetnika Mate Radeljića? On nanosi štetu i njezinu osobnom ugledu i Uredu predsjednice - rekao nam je visokopozicionirani HDZ-ovac.

Radeljić nam nije odgovorio do zaključenja broja na zamolbu za komentar. Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić je poručio da oko demografije treba sjesti za stol i zajednički razgovarati, a osudio je javnu svađu svojih kolega.

'Tako se ne saziva ni sjednica vatrogasnog društva u selu...'
'Tako se ne saziva ni sjednica vatrogasnog društva  u selu...'

Tuđman se okreće u grobu

- Hrvatski narod nas nije birao da se svađamo, nego da rješavamo probleme - rekao je Brkić.

Ironija je da svađa dolazi na 28. obljetnicu konstituiranja Sabora. Franjo Tuđman je tad rekao da su dužnosnici preuzeli golemu odgovornost: “Trebat će dara i znanja, odlučnosti i promišljenosti da bi naše napore usmjerili ispravnim putevima i trajnim rješenjima”.

Oko cijele situacije, od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović danas nismo uspjeli dobiti službeni komentar. 

Sukobi predsjednice i Vlade

Od Zorana Milanovića predsjednica je tražila sjednicu o gospodarstvu, a on joj je odgovorio isto kao i Plenković: ‘Daj materijale.’ Zato je tražila njegovu ostavku.

S tadašnjim premijerom Tihomirom Oreškovićem ušla je u sukob jer nije htio smijeniti šefa tajne službe Dragana Lozančića.

Predsjednica je kritizirala što premijer Plenković ne rješava problem blokiranih i traži sjednicu o demografskom problemu.

HDZ Tomislava Karamarka doveo je Kolindu Grabar Kitarović na Pantovčak iako im nije bila prvi izbor. Njih dvoje nisu nikad ‘kliknuli’

Ministra Damira Krstičevića predsjednica je napala zbog požara, pa se povukla kad je zaprijetio ostavkom.

Jandroković joj je bivši šef i dosad nikad nisu bili u sukobu iako ju je ‘oribao’ kao veleposlanicu u SAD-u. Teške optužbe o lažima između ovo dvoje diplomata nisu uobičajene. Jandroković ju je kaznio kao ministar vanjskih poslova jer je obitelj zlorabila službeni auto veleposlanstva u SAD-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa