Obavijesti

News

Komentari 25

'Na dan pada Vlade pogodujete nečijim privatnim interesima'

'Na dan pada Vlade pogodujete nečijim privatnim interesima'
1

Čestitam u ime Kluba SDP-a na reformskom zakonu koji uvodi nove namete bolesnim ljudima, poručila je vladajućima SDP-ova Ana Komparić Devčić

VIDEO

Uoči rasprave o povjerenju Tihomiru Oreškoviću saborski su zastupnici u četvrtak raspravljali o izmjenama dvaju zdravstvenih zakona - o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju, a SDP-ovu Anu Komparić Devčić cijela je rasprava o predviđenim novim izdvajanjima za zdravstvo nagnala do upita vladajuće je li im neugodno da i na dan kada pada Vlada pogoduju nečijim privatnim interesima na račun građana.

Obrazlažući predviđene zakonske izmjene ministar zdravlja Dario Nakić rekao je kako bi se maksimalni iznos participacije trebao povećati s 2000 na 3000 kuna. "No to se odnosi na one pacijente koji ne plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje", pojašnjavao je.

Predlaže se i plaćanje naknade za 'nehitne' pacijente u hitnom bolničkom prijemu, a iznos naknade će, ističe Nakić, utvrditi HZZO.

Po prijedlogu bi liječenje akutne psihijatrijske bolesti u cijelosti pokrivalo obvezno zdravstveno osiguranje čime bi se izjednačili akutni s kroničnim psihijatrijskim bolesnicima.

Izmjene predviđaju i uređivanje obveza liječnika koncesionara koji ne sudjeluju u dežurstvima u Domovima zdravlja te bi vikendom i blagdanima radili ne samo liječnici u domovima zdravlja već i koncesionari.

"Sve predviđene izmjene idu na uštrb hrvatskih građana i to na dan kada pada Vlada. Da li vam je neugodno da i u tom trenutku pogodujete nečijim privatnim interesima na račun hrvatskih građana. Čestitam u ime Kluba SDP-a na reformskom zakonu koji uvodi nove namete bolesnim ljudima", poručila je SDP-ova Ana Komparić Devčić.

Pecnik: Ove izmjene su korak unatrag, a ne reforma

Za Laburista Jaroslava Pecnika predložene izmjene predstavljaju korak unatrag, a ne reformu. To, kaže, dokazuje da ovo nije refomska Vlada. Govori se, kaže, i o 'preslagivanju' vlade no uvjeren je kako bi takva nova Vlada sa starim ljudima nastavila zagovarat isto.

"Dajete da obavimo ono što je danas pred nama pa da formiramo novu Vladu koja će napraviti kvalitetnu zdravstvenu reformu. Ajmo pokušati nešto dobro i ima pravi temelj te polaze od pacijenata", rekla je HNS-ova Nada Turina Đurić.

Milivoj Špika (BUZ) ustvrdio je kako se u iščekivanju iduće točke dnevnog reda osjeća kao dok gleda seriju pa u najzanimljivijem trenutku 'uskoči' reklama.

Požalio se i kako je prekršen dogovor s koalicijskim partnerima kako ta točka neće na dnevni red bez da se iskordinira s umirovljeničkim udrugama.

"Bili smo ignorirani u procesu donošenja ove odluke", ustvrdio je.

Milinović: Ovo nisu reforme, nego vatrogasne mjere

HDZ-ov Darko Milinović složio se da ovo nisu reformskih zahvati.

"Ovo su vatrogasne mjere i treba ih takvima predstaviti i prihvatiti jer bolnički sustav mjesečno generira dug od 50 milijuna kuna. Tu treba nešto napraviti jer ćemo doći u situaciju blokade bolnica od veledrogerija", rekao je Milinović.

Ministar Nakić je podsjetio kako je u zdravstveni sustav prije 2 godine sanacijom uloženo 3,5 milijarde kuna iz državnog proračuna. "Dvije godine iza toga stvoreni su novi dugovi koji iznose 2,5 milijarde kuna, a ta priča se nastavlja dalje. U prvih četiri mjeseca ove godine imamo stvaranje dodatnih gubitaka u sustavu od oko 600 milijuna kuna", rekao je Nakić.

Mostovac Miro Bulj ustvrdio je kako je zdravstveni sustav ciljano uništavan. "Zbog koga i čega? Ja tražim od odgovor tko je kriv ? Jel' bivši ministar, jel' prethodni?", pitao se.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"