Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na dan vjenčanja je ustala iz kolica i sama hodala do oltara

Mladenka Irene Zami iz Italije je uz pomoć fizioterapeuta i uređaja tvrtke Ekso Bionic hodala do oltara. Čim je ušla u crkvu svi okupljeni su joj počeli pljeskati

Ekso Bionics/Facebook
Foto: Ekso Bionics/Facebook
144 komentara

Mladenka iz Italije iznenadila je svojeg budućeg supruga, ali i ostale goste na vjenčanju. Irene je naime uspjela ustati iz kolica i uz pomoć fizioterapeuta i uređaja tvrtke Ekso Bionic hodati do oltara. Čim je ušla u crkvu svi okupljeni su joj počeli pljeskati.   

Video je na Facebooku objavila spomenuta tvrtka koja je u komentaru napisala da je Ireni uspjela ostvariti san. 

- Uhvatila me golema trema, ali presretna sam. Emocije su bile vrlo jake, ali sam uspjela. Hvala svima - rekla je Irene Zami nakon što je uspjela na vlastitim nogama doći do oltara i udati se.

Ona se početkom godine javila kalifornijskoj tvrtki Ekso sa željom da, umjesto u kolicima, stojeći na nogama kaže sudbonosno “da” svojem zaručniku. Želja joj je ispunjena i oduševljena Irene je, uz goleme ovacije cijele kapelice, polako, ali sigurno došetala do oltara.

- Održali su obećanje, nemam riječi - rekla je nakon što je probala Ekso bioničko odijelo.

Senzori preračunavaju dužinu i ritam koraka

Revolucionarni izum pričvrsti se na nekoliko mjesta za tijelo teško pokretne osobe. Brojni sofisticirani senzori prate kretnje gornjeg dijela tijela i njegove pokrete te ih preračunavaju u dužinu i ritam koraka. Motori na mjestu koljena i drugih zglobova savijaju ih u savršenom ritmu i osoba hoda.

Odijelo je teško 23 kilograma, no korisnik ni u jednom trenutku na svojem tijelu ne osjeća njegovu težinu. Osoba s Eksom na tijelu može hodati brzinom od najviše 3,2 kilometra na sat, a poželjno je da uz sebe ima još nekoga tko može jednostavnim unosom podataka u računalo na leđima regulirati tempo hodanja ovisno o vrsti podloge i nagibu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message